KAWAN Tahu Cat Litter Review

by - Wednesday, November 20, 2019

Macam biasa, tajuk haruslah seperti membolot keyword google kan. Hemehemeheme. Kali ni, i nak review 1 product cat litter khas untuk pencinta kucing. Yang tak cinta pun takpe, boleh la amik tau pasal ni kan.

KAWAN Tahu Cat Litter Review

Macam yang kita tau, di pasaran ada banyak sangat cat litter kan. Ada jenis pinewood, crystal, bentonite dan macam-macam lagi. So untuk cat litter daripada tofu atau tauhu ni actually baru je kat Malaysia dan masih ramai lagi antara team makpak kucing yang belum tahu lagi apa pro and cons menggunakan tofu ni. Since i pun dah cuba macam-macam jenis litter untuk Jerry Daboba Tea sayang tu, and so far i berpuas hati dengan jenis tofu ni.
KAWAN Tahu Cat Litter : RM18/bag

KAWAN Tahu Cat Litter ni ada 4 jenis bau. Original soya, Jagung, Green Tea dan Coffee. I paling suka bau Green Tea dan Jagung. Sebab baunya manis. Bila tuang di Litter Box Jerry, bau dia memang sedap. Rasa nak makan je. huhu. Nasib la tempat untuk kucing berak hoi..


brush-fonts
TIDAK BERDEBU
I mula beli pasir jenis tahu ni masa Jerry kecik lagi sakit mata. Masa tu dah almost 1 week I bawa Jerry ke vet untuk sakit mata dia, tapi masih tak baik. So, kebetulan i pergi ke pet shop, i nampak litter ni. And pet shop recommend i guna ni, sebab salah 1 punca kenapa Jerry punya sakit mata tak baik-baik ialah debu. Daripada litter masa dia kuis kan. And i sendiri masa nak bersihkan litter box Jerry pun selalu terbatuk kena debu. So bertukar ke jenis tofu Alhamdulillah, cepat je mata Jerry baik. 

BEST ODOR CONTROL
Disebabkan Jerry ni duduk dalam bilik dengan i, so i perlukan litter yang baik dalam mengawal bau. Taknak lah bau busuk dalam bilik kan. Tahu cat litter ni, menyerap bau yang tak menyenangkan yang datang daripada kuih kucing. Happy je bila kawan masuk bilik, dia sendiri cakap takde bau pasir kucing dalam bilik i. Cuma, ada kawan i bilik sebelah pun cuba guna, tapi dia beli jenama lain. And yang tak bestnya, bau tofu dia masam walaupun dia baru guna. So, take my advice.. so far i cuma percayakan jenama KAWAN ni sahaja. Takde masalah bau masam pun..

CLUMPING
Untuk pengetahuan you all, tofu ni tak clumping pada kuih tau. Tapi.. pada air kencing sahaja. Untuk kuih, ia akan serap moist yg ada pada kuih dan bau. Nanti kuih akan jadi berketul sahaja. So, boleh scoop sahaja kuih kucing dan clumping air kucing tu
Air kencing yang dah clumping

SELAMAT PADA KUCING KALAU TERMAKAN
Sebabkan ia diperbuat daripada tofu, jadi ianya selamat untuk kucing. Berbanding pasir jenis bentonite/clay yang melekat pada bulu kucing, kalau kucing jilat untuk bersihkan bulu, pasir akan masuk ke dalam usus kucing dan boleh menyebabkan usus kucing tersumbat. Tapi tak payah risau dengan tofu ni. Ianya selamat.

TAK BERSEPAH
I suka pada saiz dia. Tak macam pasir biasa. Tofu ni saiznya besar, panjang dan lembut dipijak. Kaki kucing pun tak cedera dan paling best, ia takkan melekat pada kaki kucing. Jadi bila Jerry keluar je dari litter box, ia hanya tinggalkan sedikit sahaja kesan bersepah. So nak kemas pun mudah, sapu bahagian itu je.

LARUT DALAM AIR
Kalau nak mencuci pun mudah. Litter ni boleh dibuang terus ke dalam lubang jamban. Tak perlu risau kalau jamban tersumbat. Sebab ia melarut ke dalam air. Particle tofu ni akan cepat pecah jika dia masuk dalam air, dan terkena pusaran.
Tapi, i tak pernah buat la. Sebab sebenarnya walaupun ia melarut tapi najis kucing ni adalah beracun. So nanti akan terkena ke dalam air, dan hidupan air makan.. boleh mengganggu eco system ikan. Jauh betul fikir. Hahaha

brush-fonts
HARGA
Ini cons untuk Tahu Litter Cat ni.. Harganya sedikit mahal berbanding litter yang lain. Harga untuk 1 bag ni RM18 untuk 7litre. 1bag ni cukup untuk 1bulan bagi yang ada 1 ekor kucing. Tapi kalau ada 2, 3 tak sesuai la nak guna melainkan bajet lebih.

Sekian sahaja cerita pasal tofu cat litter. Jumpa lagi di lain entry pasal kucing. Eh?
 Kenapa kau diam sedangkan kau tahu?

You May Also Like

0 comments