Rescue : Anjing Beranak dalam Kawasan Rumah

by - Tuesday, October 01, 2019

Holla.!
Hari sabtu minggu lepas, rumah i gempar sikit. Riuh rendah sikit rumah bila ada seekor anjing betina beranak dalam kawasan rumah kami. Ye, dalam kawasan pagar rumah!

Ceritanya begini..

Ada seekor anjing betina ni, (kitorang namakan Jenny) memang ada sentiasa di depan rumah kitorang. Dari awal i pindah masuk rumah ni, i dah perasan ada seekor anjing betina ni suka duduk depan rumah jiran i. Awalnya i ingat dia bela sebab anjing ni ada collar dan tak berganjak pun dari rumah tu. Tapi bila jiran i balik, jiran i akan halau. Lepastu dia akan pergi. Tapi sekejap je, akan datang balik dan tido kat depan rumah jiran i tu. Until 1 day, jiran i ni pindah dan ada jiran baru pulak masuk. Keadaan sama berlaku. Anjing ni setia depan rumah ni. So i pun tanya lah jiran yang lain,

"Uncle anjing siapa ni?"
"Anjing ni dulu ada jiran lama ni bela, Lepastu dia tinggal je anjing ni. Sebab tu anjing ni setia depan rumah ni walaupun dan pindah orang lain"

Faham tak perasaan kesian tu slow-slow datang.. 
Since that la i akan beri anjing ni makan. Bukan i je.. tapi housemate i pun sama. Dia anjing yang sangat baik. Dengar cakap. Pandai dengar arahan. Kalau kitorang balik kerja mesti dia kejar kereta. Lapar kot. And sejak tu kitorang namakan Jenny. 
Jenny si juling air

At first i tengok dia, i cakap ngan housemate. Kononnya rasa-rasa dia ni dah dimandulkan sebelum dibuang lah. Sebab sejak i pindah i ada la nampak dia dengan a few male dogs, tapi dia tak pernah beranak. So masa ni lega la. Sebab memang ingatkan dia dah dimandulkan. Until 1 fine day, kawan Unn (housemate i) datang dari KL. Dia yang tegur, anjing ni macam pregnant sebab nipples dia nampak tegang. Kitorang tak berapa nak percaya sebab perut dia memang tak macam pregnant pun. Herlok je..

Tiba-tiba.. 1 malam after maghrib..

I terdengar suara anak-anak kucing. I ingatkan kucing yang beranak depan rumah i.. Sebab suara kecik sangat.. So i pun keluar.. Rupanya si Jenny dah beranak.. Di kawasan rumput dalam pagar rumah i.
9 ekor gais..! Tula, lambat potong rumput lagi.

Kitorang kelam kabut gila. Anjing beranak dalam kawasan rumah. What to do? Jenny yang selama ni diam pun aggresif. Kucing i lintas pun dia menyalak. Dah la depan pagar je. Kitorang cuba panggil jiran depan. Luckily keliling rumah ni non-muslim. Tapi dorang pun tak berani dekat sebab Jenny tengah aggresive. Jadinya, kami biarkan dulu. Tapi i bagi dulu dada ayam dan sediakan air untuk Jenny minum. Kesian dia, mesti keletihan lepas beranak kan.

Ni gambar pagi i ambil sebelum Jenny pindahkan anak-anak dia bawah kereta housemate i. Kesian dia keletihan lagi. I keluar pegi beli ayam je untuk dia..
Anak-anak dah dipindahkan di bawah kereta. Much better la sebab takdelah panas sangat kan.

And hari tu i bizi gila uruskan hal Jenny. Sana sini i cari contact number untuk dog rescue. Call JPAM, dorang taknak dan minta i call Majlis. I have a reason why i refused nak call majlis. huhuhu.. Sebab majlis ni, kalau dorang tangkap anjing liar atau stray cat bila dapat aduan dari orang ramai, dorang akan letak dalam tempoh tertentu sebelum dorang 'tidurkan'.. Ofkos la i taknak sebab kami dah sayang Jenny ni.. huhuhu

I tried to contact a few shelter di Johor yang ada misi menyelamatkan anjing. Malangnya, kebanyakkan mereka semua dah tak terima sebab dalam shelter mereka pun ada banyak anjing. So i cuba contact team sayangi haiwan jalanan, and Alhamdulillah.. ada terima respon yang sangat baik. Semua mereka saling membantu berikan details shelter-shelter dan share untuk geng lain rescue.

Alhamdulillah.. after a few times tried to call the given number.. Finally..
Alhamdulillah.. Ada yang sanggup nak membantu.

Tapi, Mr Vishnu and friends tak dapat nak ambil dia hari yang sama sebab kerja. Jadi sementara i tunggu dia datang ambil.. i jaga je Jenny and her babies. Malangnya sebab baby kecik memang susah nak besar, 2 daripada 9 ekor babies mati. 
Mr.Santhi dan Mr.Vishnu dah datang ambil..
Elok je Jenny duduk dalam kereta ni. Macam tau-tau je dia nak pergi ke tempat yang lebih baik.
Good bye Jenny.. Till we meet again..

Lepas je Jenny pergi, kami 1 rumah menangis. Sedihnya berpisah. Selalu dia yang ada depan rumah.Tunggu kitorang balik. Manja. And now she's gone. 

Sekarang ni, Jenny and her babies di jaga oleh Mr.Sathis di rumah dia. Buat masa ni, babies akan dijaga sehingga putus susu, sebelum mereka di carikkan foster home. While Jenny pulak, akan dimandulkan dahulu sebelum dicarikan foster home. Alhamdulillah, now Jenny dah lebih sihat. Lebih bahagia. Tempat tido pun dah selesa. Tak macam dulu, berhujan panas. Tido pun takut-takut. Makan pun tak menentu. Kalau kami ada kat rumah, boleh la beri dia makan. Kalau kami balik kampung, harapkan jiran jela.. huhu
Amboi.. emak sangat kau ni.

My advise, kalau ada yang hadapi situasi sama macam i.. Please cari dahulu shelter yang ada di Malaysia ni. Ramai team pencinta haiwan di Malaysia ni yang sanggup membantu.. Kalau boleh, elakkan la buat aduan dengan majlis dahulu. Sebab kalau ditangkap majlis, haiwan-haiwan ni akan dikurung dan bila tamat tempoh penjagaan, mereka akan 'ditidurkan'. I tak skeptikal pun sebab kena faham, majlis pun kekurangan dana untuk jaga dalam tempoh yg lama..

Tak kira binatang apa pun, walaupun anjing, jangan lah sakiti haiwan. Dia tetap makhluk ciptaan Tuhan. Berkasih-sayang lah sesama binatang. Anjing haiwan yang sangat comel dan manja sebenarnya. Kalau dia garang tu, mungkin masa tu dia rasa terancam dan takut. Jangan la pulak pegi baling batu ke apa. Didik la anak-anak untuk sayang binatang.

Spay atau Neuter kan haiwan anda. Tak kira la kucing atau anjing. Sebab kalau tak berniat nak jaga anak-anak dia, lepastu dibuang di pasar menjadi stray, kehidupan mereka lebih mencabar. Jadi, jom sama-sama bantu kawal populasi haiwan jalanan. 

Toodles~

You May Also Like

0 comments