Jerry Daboba Boi Sayang

by - Saturday, September 14, 2019

Hai hello..
Kenalkan.. ini Jerry Daboba Boi.

Jerry Daboba Boi ni sebenarnya anak angkat I. Dah 4 bulan dah i ambil dia jadi anak angkat. Dah makin besar dan gemok dia tu. Sebenarnya, i dah lama dah teringin nak amik anak angkat. Selalu bagi makan stray cat je, bila ada yang bela je mesti hilang sebab selalu amik yang besar, lepastu dia nak kebebasan. Bila bagi keluar sekejap mesti hilang.

Until 1 fine day.. I ingat lagi.. Masa tu, i tengah jalan dengan perut kenyang yakmat, tiba-tiba datang seekor anak kucing kat i. Bulu warna Ginger. Kecik je badan dia.. Tapi bunyi mulut kuat. I suspek dia ni kena buang. Tetiba je nak suspek bagai kan. Huhu.. Then i tanyalah orang kedai dekat2 situ..

and yes..
dia kena buang dari semalamnya.. Cuma dia dibuang 2 ekor tapi lagi seekor takde dah dari pagi. So i pun gigih mencari lagi seekor. Sebab i kesian, kalau betul dia kena buang, i akan amik jadi anak angkat. Tapi tak jumpa. So i pesan dekat orang kedai tu call i balik kalau yg lagi seekor tu jumpa and i amik anak kucing ni, jadi anak i terus. Terus pergi pet shop berdekatan beli barang kucing. Demi anak angkat seekor, habis dalam RM100 jugak la 1 malam beli itu ini termasuk susu dan makanan dia. Mujur lah i ada pernah lengkapkan barangan kucing yang sebelum ni i ada bela Jadi tak delah nak risau sangat cage dia.
Ni Jerry Daboba Boi masa awal-awal i jumpa. Kalau dukung, alahai ringan sangat. Memang kurus.

I bawak Jerry masuk rumah senyap-senyap. Sebab taknak housemate i bising i bawak kucing balik. So i terus siapkan cage dia dalam bilik i. Dah la bilik kecik. Susun la ruang dia kat penjuru bilik.
Fancy kan cage dia i susun. Sengaja i letak artificial grass sebagai lapik supaya sedap mata i memandang. Haha.. Masa ni nak litter train Jerry. So kena kurung dia dalam cage ni sambil litter box dia di sebelah. Sebab awal-awal bawak masuk bilik, dia dah berak atas karpet. Huhu.. Jenuh i nak bersihkan.

Awal-awal Jerry masuk je, dia terus melepak dalam litter box. Memang taknak keluar. I bagi minum susu pun kena paksa, tapi dia tetap taknak minum. Bagi kibbles RC babycat pun dia taknak makan. Akhirnya i bagi makan ayam rebus dan ikan rebus je. Itu baru lahap makan. Tak kisah la nak, asalkan kau makan. Jerry ni, malam-malam dia akan merengek bising. Lagi-lagi masa hujan. I rasa sebab dia ni trauma kot sebab kena buang. So, setiap kali i nak tido dah, dia akan baring dulu kat perut i, usap sampai dia tido lena baru la i letak dia dalam cage balik. In case dia nak berak kencing dah senang sebabnya i pernah terlupa nak letak dia balik and i tertido. Bangun awal subuh, hambek.. bau popo dia. Dia terbuang atas lantai. Tak sempat nak ke litter box agaknya.

After a few days, baru housemate i tanya.. Ada dengar bunyi anak kucing tapi tak tau ke mana. Sebab bila i pergi kerja i memang kurung Jerry dalam cage and dalam bilik. So masa tu la buat pengakuan. Hahaha.. Nasib baik housemate semua sporting.
Tengok la tu.. Pemalasnya Ya Rabbi.. Minum air camtu je eh kau.
 Dia tak suka duduk dalam kereta tapi dia sangat behave.. Dia akan diam je. Kalau tiba-tiba dia tak selesa, dia akan duduk kat bahu i.

Dia ni ada perangai.. Suka duduk kat bahu. Kalau i balik keje pun, dia akan bising naik bahu dulu. Bila dah naik, kasi usap manja sikit, baru lah dia akan turun. Mana la i tak rindu bila pergi keje. Manja sangat. Setiap petang lepas manja wajib bagi dia main kat luar. Sebab i kesian dia terperap dalam bilik. Oh ye, dalam bilik memang tak kurung pun. I cuma kunci pintu je.. Tapi tingkap i buka sikit untuk pengudaraan. Semua persiapan dia i siapkan sebelum ke kerja. Litter box pun i letak dalam bilik. Bilik bau kucing? Tak langsung..!! hahaha ni daripada apa yang orang cakap bila masuk bilik i. Bilik i langsung takde bau kucing. Wangi lagi adalah. Nanti i share cam mana i buat untuk kekalkan bau dan udara bersih dalam bilik. Nak cerita banyak dalam ni, panjang entry.
First time jejak kaki ke tanah. Pijak rumput pun dia takut.. Tapi sekarang, pantang nampak tanah.

Jerry Daboba Boi ni dah full vaksin and deworm setiap bulan. Alhamdulillah sihat. Cumanya dia ni ada perangai suka main lompat-lompat kat tangga. Dalam 4 bulan ni, dah 2 kali dia jatuh tangga. Geram je i. Buat risau je sebab dia ni pandai merajuk. Dia yang jatuh sendiri, pastu merajuk taknak mami dia pujuk. Menyampah.. T_T
Sekarang Jerry dah besar. Baru 4 bulan i bela, berat dia dah naik kepada 2.8kg. Memang berat. Doktor cakap, badan dia ni berat padu. Hahaha.. Masa i adopt dia, dia baru 2 bulan. Now, baru 6 bulan. Berat dah camni. Kalau dukung pun terasa berat dia. Ni belum neuter kan lagi ni. Kalau dah neuter ni, entahlah.. hahaha.. 

Cumanya  dia ni picky eater. I dah cuba macam-macam jenis makanan dah. Kibbles daripada RC babycat tukar ke RC kitten, Blackwood kitten and currently tengah bagi dia makan Bravery kitten, pun makan taknak. Kadang membazir je beli. Masa beli pack trial 400g tu makan lahap, tapi bila beli yang besar 2kg dia taknak pulak. Tak luak, sampai i kena bagi orang. Yang dia nak cuma ikan rebus atau ayam rebus je. Bravery kitten ni i terpaksa ajar jugak, sebab susah nak hantar ke pet hotel kalau dia tak makan kibbles.

I tak pernah berenggang dengan dia. Ke mana-mana i akan bawa. Unless kalau i nak jalan jauh, i akan tinggalkan dia kat pet hotel. Ataupun, i tinggal je dia dalam bilik. Nanti housemate i akan tengokkan. hehe..

Jerry Daboba Boi is like my baby okay. Didukung diberi makan dimandikan seperti anak sendiri. I rasa bertuah sangat i dipilih untuk jaga dia. Sebab dia ni sangat tak menyusahkan orang. Dengar cakap. Kalau tengah main kat luar, tiba-tiba dia berlari masuk semata nak buang air dalam litter box dia. Sangat mesra dengan orang dan kucing lain. Suka ajak kucing lain main walaupun kucing lain garang kat dia. Anjing pun dia ajak main. Setiap petang bagi main kat luar, i akan pesan, "pukul 9 mami nak Jerry balik" and yes.. pukul 9 dia akan tunggu depan pintu rumah i. Dah balik. I tak dapat bayangkan kalau tiba-tiba dia hilang atau mati. huhu.. ni la roomate i yang dah dengar macam-macam jenis dengkuran i hasilkan. Hahaha..

You May Also Like

0 comments