Clinelle - PureSWISS HYDRAcalm Cream Review

by - Friday, March 29, 2019

Hello, welcome to my beauty entry.
Dah lama tak review produk penjagaan muka ni. Sebab selama ni i dah selesa dengan 1 jenama je. So kali ni, bila moisturizer i dah habis.. So i decided to changed my moisturizer from 'L' brand to Clinelle brand. Alhamdulillah i bukan jenis kulit yang sensitif dan berjerawat (walaupun parut jerawat zaman breakout dulu masih belum pudar sepenuhnya..huhuhu). Jadi, alhamdulillah sekarang i takda lagi masalah tukar produk dari jenama itu ke ini. So.. here is my review girls... 

Clinelle - PureSWISS HYDRAcalm Cream Review

PureSwiss HydraCalm Cream 40ml | RM59.90
(For All Skin Types)

Pro :
  • Cepat meresap ke dalam kulit
  • Kulit terasa ringan dan tak terasa seperti memakai topeng dan tak melekit selepas apply beberapa jam.
  • Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit berminyak
  • Kulit tak cepat kering selepas guna walaupun duduk dalam bilik ber-air cond
  • After few days guna, kulit terasa lebih segar dan hydrate. Healthy glow.
  • Clinelle Pure Swiss Hydra Calm ini memiliki formulasi "7 N0s" dan tidak mengandung bahan yang berbahaya yang dapat membuat kulit iritasi dan penuaan, iaitu :
    1. Tanpa pewangi artificial.
    2. Tanpa pewarna astificial.
    3. Tanpa lanolin.
    4. Tanpa minyak mineral.
    5. Tanpa SD-alkohol.
    6. Tanpa kandungan comedogenic.
    7. Tanpa paraben
Cons :
  • Ada sedikit bau wangi apabila dicium (tapi i tak kisah sangat sebab bau ni tak terlalu kuat dan bila pakai tak ada bau pun.
  • So far agak susah nk restock. i pernah jumpa di Guardian dan Watsons je. Tempat lain agak susah nak jumpa. 
  • Mahal sedikit. RM59.90 untuk 40ml. 
  • Ada dua jenis dipasaran, cream or sleeping mask. Both are for moisturizing. Just sleeping mask tu guna malam. So tak sure which one yang patut beli. atau kena beli 2 ke? eh eh
3x Hydracalm Action
Kalau diperhatikan ingredients dalam moisturizing ni, ia mengandungi Natural Phyto Hyaluronic Acid which is. tujuan hyaluronic acid ni memang untuk hydrate kan kulit kita dalam masa yang sama ia akan lock kelembapan yang kita dan applykan pada wajah kita. So, Clinelle PureSwiss Hydracalm Moisturizer ni membantu untuk lock kelembapan kulit kita selama 72jam selepas guna dan juga bertujuan untuk membaiki struktur kulit kita, membentuk lapisan kulit baru dan menjadikan kulit lebih lembut.

Produk Clinelle kali ni ada tambahan PureSwiss Thermal Spring Water sebagai hydra booster untuk kulit kita yang akan melembapkan secara maksimal dan meremajakan kulit wajah serta menjaga level kulit di pH 5.5.

Dan masa yang sama, bau wangi yang i cakap cons pada produk ni pula ialah Bio-Calm Complex iaitu ia bertujuan untuk meredakan, memulihkan, dan mempertahankan kulit dari debu dan asap yang membuatkan kulit kita semakin kusam. So ok la.. bukannya bau wangi apa pun. Ahakss
Anyway, no matter what beauty drinks or whatever available in the market right now, i still strongly stick to taking care of my skin by using a moisturizer. It's a MUST yaww. Dan bagi i, tak guna kalau dah apply macam-macam product pada muka, tapi skip moisturizer dengan alasan, ia tak sesuai. Tak guna ok..! Never skip using a moisturizer. 

This is my honest review without sponsored sebab memang i dah fall in love dengan Clinelle dan ia membuat kulit wajah i better dari sebelumnya. Thank you! ❤

Toodles~

You May Also Like

0 comments