Mari Belajar Bahasa Hikers

by - Friday, November 03, 2017

Hai korang..
I dapat ini daripada my Puncak Hikers team member. So, i nak share jugak kat blog ni. Bahasa-bahasa yang hikers selalu guna. Kalau ada yang nak tambah, atau nak betulkan, bagitau kat komen ok. Ilmu kita kongsi bersama. So ini adalah beberapa perkataan yang kami juga selalu gunakan sewaktu mendaki. Contohnya; pewai. Ni kira kegemaran i la. Hahaha sebab nampak comel je. Apa maknanya? Cekidaut yaww

1. pewai - terlalu penat
2. lolo - kem lolo, I love Nuang
3. powil - kenderaan pacuan 4roda 4xx
4. ground & fly - canvas menggantikan khemah 
5. Open tant - tidi xde pintu
6. depek - daypack
7. lipak - tipu / xdpt pergi
8. gogo - organizer / tukang push bg semangat jalan smp peak
9. sweeper - tukang  sapu belakang
10. guide - Petunjuk arah / orang depan
11. angkat sauh - Mulakan Perjalanan
12. nubis - Pendatang baru arena hiking / newbies
13. tiruk - mandi
14. sidai - melepak
15. capless - tergelincir
16. laat - typo
17. pangok / pacak - trek mencanak naik

Ini pula ialah singkatan yang digunakan pada nama gunung.
1. CBL - cemerung, berembun, langsir Terengganu
2. K2 -kenderung kerunai, gerik (masa first time i tak faham, amende la nak naik K2. Rupanya.. hahaha)
3. MK - kinabalu
4. CUS - chamah ulu sepat
5. GUS - Gap ulu Semangkok
6. EBC - Everest base camp (anapura)
7. GBH-GBK -gunung besar hantu, gunung kecil hantu.N9
8. BAS - baha , ayam, stong kelantan.
10. yybtn - Gng. yong yap, bubu, tok nenek

Kalau ada pulak kawan-kawan yang ajak misi G7, ini maknanya..
 *G7* - Antara 7 gunung yg tinggi di malaysia.. 2000m ke atas. Jangan pulak korang yang blur. Haha
🔺Gunung Tahan (2,190m)
🔺Gunung Chamah (2,171m)
🔺Gunung Ulu Sepat (2,158m)
🔺Gunung Yong Yap (2,168m)
🔺Gunung Korbu (2,183m)
🔺Gunung Gayong (2,173m)
🔺Gunung Yong Belar (2,181m)

So, ini lah sedikit perkongsian. My team dah ajak mulakan G7 sebelum naik MK.. huhu.. nak naik MK pun pikir 2,3 kali ni.. Entahlah nak oi. hahaha. Buat masa ni, i practice biasa-biasa jela dulu. 

Selamat belajar.

You May Also Like

0 comments