Selepas 4 Tahun

by - Thursday, October 26, 2017

Izinkan hamba mengungkap sepatah dua kata..
Gitueew..

Dah jangan meleret sangat pendahuluan, korang bukan baca pun. Sebenarnya, baru-baru ni i dilamar masuk ke company yang dah lama sangat i nak.. Dari dulu pernah terniat nak masuk company ni. Pernah jugak berusaha apply hantar resume semua tu tapi belum ada rezeki atau mungkin memang rezeki i nak mulakan kerja di company consultant sebagai Structural & Bridge Engineer kot. Eh, itu pun memang kerjaya idaman. hehehe..

I dilamar melalui someone yang jumpa my profile from LinkedIn. Baca ini ye adik-adik. Penting update profile kita di LinkedIn. Jangan malas sebab kita tak sangka siapa connection kita yang tengok profile tu kan. And alhamdulillah, Allah dengar doa dan impian i. Dari dulu memang nak kerja dengan company ni sebab ni memang 1 of a biggest engineering company in Malaysia. Nama biarlah rahsia. ecewah. Dan Allah hantar someone untuk approach i dan kebetulan masih dalam bidang jambatan (yang memang i minat sangat). Submit resume, pergi interview, terus dapat. Alhamdulillah. Rezeki Allah.
So, after 4 years sebagai Structural & Bridge Engineer di consultant company, maka 27/10/2017 ni tamatlah kerjaya i as a desktop engineer. Eh bukanlah engineer repair desktop tuh, i mean selama ni kan kerja i di ofis. Membuat design bridge, design structure, check all the drawings, technical meeting and etc (ect ni macam banyak je kerja).. Memang banyak kerja lah. Balik pun lewat malam just because nak siapkan design. Sebab i kerja dengan CONSULTANT. So, i panggil desktop enginer la. now i dah dapat kerja baru, still dalam bidang jambatan cuma bukan buat design lagi.

FROM STRUCTURAL ENGINEER TO PROJECT ENGINEER

Ye.. dah tukar job title. Lepas ni more kepada duduk site.

Dah ready ke?
Ehmm.. susah nak cakap ready ke tak. Kerjaya lepasni, memang totally permulaan baru untuk i.

NEW job, NEW company NEW place, NEW experienced, NEW responsibilities, NEW challenged, NEW friends.. 

semuanya baru.
New place tu, sebab i will be transferred to Johor. Kena jaga project jambatan kat sana. Hahaha.. kali ni jadi hands-on Engineer. Duduk depan desktop and kena berjalan ke site. Gicheww.. Gelap lah wajahku. Ada sesiapa nak sponsor pencerah wajah? email me ok. Haha

Saying goodbye to your current workplace is hard when you are already comfortable being there. Starting at a new place means taking up new challenges with new set of people and adapting to new set of rules, and that can be terrifing and challenging.
To sum up my previous company, I believe it is a very good place to start working as a young engineer. Thank you for everything. I’ll make you guys proud.

Doakan kerjaya baru i ni, semoga dipermudahkan segala urusan and semoga i bertemu jodoh. Dah 27 tahun hoi.

You May Also Like

6 comments

  1. teng teng teng~ company apakah itu? project engineer? lebih kurang la kita, tapi IQ lebih kepada planner. project engineer mmg banyak dduk site.

    ada kerja kosong? hehehe~

    ReplyDelete
  2. Tahniah! Semoga terus berjaya di tempat baru

    ReplyDelete
  3. Wow! Tahniah Miera! Memang best kan dapat bekerja kat company yang kita idamkan sangat-sangat kan.. Best of luck miera.. Semoga perjalanan awak di company baru ni akan membawa berita gembira nanti. InshaAllah!

    ReplyDelete
  4. Congrats Miera..
    All the best to you in the future..

    ReplyDelete