Malaysia 60 Tahun - Merdeka!

by - Saturday, August 26, 2017

Hello rakyat Malaysia.
Sebabkan zaman sekarang ni, kisah travel merata dunia ni macam 1 fenomena oleh rakyat negara ini, ramai pula yang keluar kenyataan "I love Phuket", "I love Sydney" dan sebagainya sampaikan lupa, 

'hei.. Malaysia lebih banyak yang indah-indah'

Each country has its good and bad points. But, instead of focusing on the bad, mari kita senaraikan 3 sebab, kenapa kita sayang Malaysia. Let me put it this way. 

Apa Yang Seronok Menjadi Rakyat Malaysia?

1. Kepelbagaian budaya.
Photo credit : Enshahdi
Malaysia terdiri daripada rakyat yang berbilang kaum dan 3 kaum utama di Malaysia ialah Melayu, Cina dan India.. Daripada ketiga-tiga kaum ni, wujud pelbagai budaya yang ada di Malaysia, bermula dari makanan, adat, muzik dan agama. Kewujudan pelbagai budaya di Malaysia ni yang menjadikan negara kita unik. Di sini, semua orang meraikan festival kebudayaan masing-masing dan berkongsi dalam sejarah yang mereka buat bersama.

2. Malaysia sebagai syurga makanan dunia.
Kita ada makanan melayu like Nasi Lemak, Rendang, Laksa.. dan setiap jenis makanan ada perbezaan mengikut negeri. 1 contoh ketara, ialah laksa. Laksa je kat Malaysia ada pelbagai jenis mengikut negeri. Nak senaraikan ni, banyak oi.. Laksa penang, laksa kedah, asam laksa, laksa johor, laksa serawak. Oemji.. banyak kan. Belum campur makanan dari kaum lain seperti Cina dan India. Tak perlu susah-susah nak travel ke luar negara untuk merasa jenis makanan ni. Di Malaysia pun kita boleh nikmati makanan cina seperti Yong Tau Fu, Char Kuey Teow dan Nasi Ayam. Dan makanan India seperti Maruku, Tosai dan Roti Canai. Semua jenis makanan ni boleh dinikmati bila-bila masa sahaja di Malaysia. 

3. Antara negara paling banyak cuti di dunia
Kerana kepelbagaian kaum dan etnik di Malaysia, banyak sambutan dan perayaan yang ada di negara kita. Di Malaysia sahaja, kita ada lebih daripada 15 cuti umum seperti cuti raya dan cuti sambutan kemerdekaan. Belum termasuk lagi cuti khas setiap negeri seperti cuti keputeraan sultan. Fuhhh.. Seronok jadi rakyat Malaysia kan..

Yes, i love my country and i am happy to be a malaysian, where the food is amazing, people are amazing, life is amazing, everything is just amazing =')

Sempena bulan Ogos ni, bulan kemerdekaan yang ke-60, LAZADA sedang mengadakan jualan murah, diskaun sehingga 80%. dari 25 Ogos 2017 sehingga 31 Ogos 2017. Menarik kan? Antara jenama yang menjadi pilihan i untuk shopping di LAZADA pada bulan ini, semestinya jenama tempatan, iaitu PANASONIC dan HESSTAR. Kedua-dua jenama elektrik ni sangat berkualiti dan harga berpatutan.

Ini untuk rumah baru nanti.. Oven jenama Hesstar. Murahkan.. jimat 46% !!! banyak betul.

Ini pulak untuk lunaskan misi diet i.. No goreng-goreng dengan minyak. Dah lama nak Air Fryer jenama Pensonic ni.. Murah pulak sekarang..!!!


Boleh dapatkan semua produk jenama tempatan dengan diskaun hebat sempena MERDEKA SALE di LAZADA di http://www.lazada.com.my/malaysian-brands/ . Jangan lupa diskaun sehingga 80% dari 25 Ogos 2017 sehingga 31 Ogos 2017 ye..

Love you Malaysia and Love our fore fathers who brought this country to independence 60 years ago.
alhamdulillah =D

You May Also Like

4 comments

  1. cuti tu paling best kalau kat Malaysia ni hihihi

    ReplyDelete
  2. Part makanan tu memang best, sebab kita kat malaysia ni memang macam-macam jenis makanan boleh jumpa. In fact makanan jepun, korea, semua ada la...

    Lagi best, kebanyakkan restoren yang jual makanan ni ada jugak sijil halal. Jadi bolehlah enjoy the food .

    ReplyDelete
  3. I love cuti.. hahaha and makanan yang sedap-sedap! nyumss.. btw baru follow sini.. salam kenal..

    ReplyDelete
  4. Selamat Hari Merdeka & Selamat Bercuti Miera..
    By the way, good luck!

    ReplyDelete