My Everyday Make Up dengan Foundation yang Mesra Wudhu

by - Sunday, July 30, 2017

Assalamualaikum,
Eceh.. nak cerita juga pasal "my everyday make up".. Gitulah.. Bagi i, kalau nak makeup yang paling simple pun, yang paling asas kena ada ialah foundation. Once dah apply foundation, kulit akan nampak lebih sekata dan cantik berbanding tanpa foundation. Tapi, kulit i jenis yang sangat berminyak, lepastu baru sapu foundation kat muka, beberapa jam je, muka mula rasa tebal dengan minyak. Faham tak makna tebal tu, macam rasa diri seperti orang minyak. Over!!

Lepastu, setiap kali keluar kena cuci makeup beberapa kali sehari pulak. Unless boleh tahan jaga wudhu' (tahan tentut.. eh comel panggil tentut.) Sebab tu, basic makeup i bila keluar, foundation nipis senipisnya sebab taknak rasa bazir susah cuci (sampai nampak tak pakai foundation pun T_T), eyeliner, maskara dan lipbalm.  Sedih kan, sebab foundation tebal-tebal nanti susah nak cuci. Lepastu kena pakai cotton banyak-banyak nak cuci. Bazir tu kan amalan syaiton.! Eh takde kena mengena.. 

Tapi sekarang, i dah jumpa foundation yang tahan lama dan rasa tak bazir pun dengan cotton banyak-banyak... hehehe.. 

Mermaid Flawless Foundation


I dah cuba banyak-banyak foundation, tapi Mermaid Flawless Foundation (MFF) ni la yang paling best sebab warna kulit i nampak lebih sekata. Paling best, masalah nak berjimat tu setel. Hahaha.. tak perlu guna banyak sangat cotton nak cuci makeup, sebabnya Mermaid Flawless Foundation ni mudah nak dicuci dan mesra wudhu'. Kalau tertentut ke, lepas amik wudhu' pun senang nak apply semula.

Tekstur foundation ni pun ringan. Kalau tekan-tekan tu, rasa macam tekan span pulak. Eh eh.. Tekstur foundation ni adalah jenis matte; yang amat sesuai untuk kulit muka yang berminyak macam i ni, so that pakai lama-lama, takde rasa berminyak. Bukan macam sesetengah foundation yang liquid dan berminyak tu. MOUSSE MATTE tau.!! Sapu sikit je pun dah cukup.. Muka takdelah rasa macam pakai makeup tebal pulak dah kan diknon. Sapuan yang ringan (macam iklan tv tuh.!)

Sekeping gambar muka selepas apply foundation. Tadaaa.. berseri-serilah.. Tertutup cela dan bekas jerawat

Antara 7 sebab kenapa i suka sangat dengan Mermaid Flawless Foundation ni ialah :

1. Mengandungi SPF 30++. Pentinglah. Bukan foundation pakai sesaje je kak.. Yang penting boleh lindungi kulit muka dari sinaran UV tu.
2. Mudah dicuci dan mesra solat. Ehem, baca balik permulaan cerita masalah i tu.
3. Memudarkan parut jeragat dan jerawat. 
4. Mencerahkan tanpa pengelupasan. Bagus ni sebab i nak muka i cerah macam muka Lisa Surihani tu.
5. Tidak bercapuk dan merekah. Tak nampak muka berlengas berlemuih lah. 
6. Merawat kulit sensitif dan bermasalah. Sebab ada 100% kandungan Argan Oil dan Grape Stemcell dalam foundation. Hamik.. selesai masalah ini.
7. Mengecilkan pori dan mengecutkan jerawat.
8. Muka berseri dan boleh bergambar dengan angkuh sebab nampak sweet flawless gitu. Konon-konon muka kita memang flawless sedari azali. Wahh..
9. Tak berminyak.
10. Tahan lama sehingga 12jam.

Eh..kata 7 tapi bagi 10 sebab pulak. Ekeke.. dah pakai sendiri baru lah rasa sendiri kenapa Mermaid Flawless Foundation ni yang terbaik. Paling penting, tak rasa macam pakai topeng.!

Nah layan sikit beberapa testimoni.
Nampak natural sangat kan.

Parut jerawat semakin pudar dan kulit jadi sekata sebab foundation ni mengandungi Argan Oil.


Basically, foundation ni ada dalam 2 saiz. 5 gram dan 12 gram. Untuk yang 5 gram biasanya tahan 1 bulan setengah, manakala saiz 12 gram tahan sehingga 4 bulan jika digunakan setiap hari. Jimat kan.
Testimoni dengan makeup yang sangat cantik dan sekata dengan Mermaid Flawless Foundation

Sekarang MFF sedang adakan promosi sempena hari merdeka dengan tema "TABIK MERDEKA"

"Macam mana nak dapatkan?" - tanya kak Jamilah yang juga tak sabar-sabar untuk jadi cantik seperti Juliana Banos. Semua tempahan dan pertanyaan boleh hubungi :

KL / SELANGOR
Nusaibah Mustaffar
017-979 3859
Puchong

Nur Amira Murad
Hp: 012-5414410
Kuala Lumpur

Fizah Mohd Noor
0172959134 
Kuala Lumpur / Selangor 

Nor Farisya
011-27101089
Rawang / Selangor

Norazura bt Mohd Rahim (FB : Mimi Zahra)
012-2578789
Kuala Lumpur / Kepong

Siti Aishah Baharom (FB : tash ct)
Hp : 0192466780
Kuala Lumpur 

Zarina Bt Basry (FB: Rizki Aniraz)
019 300 4810
Semenyih / Banting / KL

Sarina noor binti samat (FB: sarina samat)
Semenyih / Kajang

Nurul hidayah (FB : nurul mohd ghazali)
Shah Alam

JOHOR
Kamariah Kamarudin
013 7378279
KotaTinggi / JB

Nor hafizah Rohani
0137009622
Tangkak / Muar

Rohaida Bt Padir
012-7617780
Kulai / Pontian

Nurul Najmin Ishak
0172058375
Pasir Gudang

Abriza bt Raif
012-2993674
Batu Pahat

Farhana maskon 
010-7169979
Kota Tinggi / Pasir Gudang / JB

Rafiah binti Mazlan (FB :Rafiah Mazlan)
013-7561615
Batu Pahat / JB

NEGERI SEMBILAN / MELAKA
Nurul Ain Fazliana Jamaludin
017-2272084
Seremban

Khadijah Bt Md Salam
0146398380
Palong, Gemas

Noridayu binti Ismail (FB :Noreday Smile)
013-3006817
Port Dickson

Zulhilmi Yusof
0182571161
Melaka

KELANTAN
Roshasliza hussin
0193539161
Tanah Merah

Zulrinawaty husain (FB : myraz husain)
0127446429
Pasir Mas/ Tanah Merah/ Rantau Panjang

Nor Shahira Bt Md Nor (FB :Shira de'aMor)
Pasir Mas /Tanah Merah

PAHANG
Nadia Radzi (FB: Nadeeya Luvduv)
017-2452987
Temerloh

PERAK
Radhiah bt Abdul Rani (FB : dya abdul rani)
0105707236     
Ipoh

Shahidah bt Sapian (FB: shahidah sapian)
Ipoh 


Jom lah cantik sedunia dengan makeup yang cantik bersama Mermaid Flawless Foundation.
xoxo

You May Also Like

17 comments

  1. Foundation mesra wuduk.. baguslah utkbkita muslimah ni Kan. Very praktikal

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. susah nak cari foundation yang mesra wudhu ni.. kadang tu, ada foundation dah cuci pun masih bersisa kat muka lagi.. huhu

      Delete
  2. Nampak menariklah foundation tu, tekstur dia nampak lembut dan smooth jer. Yang mesra wuduk tu yang lagi menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. memang smooth je.. tak berminyak langsung.. hehe..

      Delete
  3. memang mulus kulit nampak. boleh la nak try jugak lepas ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kak.. try la memang ringan je mekap ni kat muka.. tak rasa pakai foundation

      Delete
  4. Satu bekas kecil tu kalau setiap hari guna pagi dan malam agak-agak berapa lama boleh tahan Miera?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebulan lebih kot kak.. sbb sy pakai sekarang ni, macam sikit je dah cantik

      Delete
  5. 1st see this brand, looks nice to use

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..it looks very nice on my face..hehe

      Delete
  6. CCL pun sekarang tengah research foundation yg sesuai dgn skin CCL

    ReplyDelete
  7. Wah..mcm best ja ni...nk kena try la nnt

    ReplyDelete
  8. Macam best jer.... Terjebak dah ni..!!
    Nak pi Usha cari

    ReplyDelete