Traffic Blog Jatuh Bila Tukar Template Blog

by - Saturday, June 10, 2017

Hai,
Perasan tak sekarang blog i dah berwajah baru.? Sebelum ni takde header. Lepastu ada header. Eh perubahan barulah kan. Sebenarnya template ni i masih guna yang sama, i dapat Free daripada Themeexpose tu. Cumanya sebelum ni takde kepala la. 

Dapat template free ni lain macam sikit sebab tak boleh la nak main letak je header tu sendiri. Nanti tak centre la..Hapelah.. Malas i nak adjust coding pulak. So, i pun import la lagi sekali template yang sama.

Sebelum

Selepas

Kan.. sama je kan.. header pun simple yakmat. T_T
Tau tak apa kesan bila tukar template ni? Ok.. trafik blog i jatuh.. Huhu.. sedih. Bila i check kat Google Analytics, macam takde orang langsung masuk blog i. Padahal sebelum ni setiap jam tu ada je orang yang online kat blog. Tapi sekarang ni, ada masa yang kosong je pelawat. Ya ampun.. 

Adakah ini akibat bila kita tukar template blog?

Sempat tanya kat group KBBA dengan blogger lain.. So far jawapan dorang "memang macamtu".. Now terpaksa lah i bersabar dan tunggu sampai traffic i naik semula. Atau mungkin sebab sebelum tu i dah tukar template jugak kot. So far, dah 2x dalam bulan ni i tukar template. Ntahlah.
Bak kata pepatah
"Kalau takut dilanda ombak, Jangan berani tukar template"
Ok. Bye.

You May Also Like

7 comments

  1. Oh traffic blh jatuh erk kalau tukar template. Huhuhu.. Kalau mcm tu i tak nak lah tukar template.. Errrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti lah..tp itu yang saya alami sekarang. huhu

      Delete
  2. jatuh sikit sbb kdg2 template memainkan peranan dalam tarik traffik organik (iaitu traffik dr pencarian di laman2 pencarian spt google, yahoo, bing dll)..bila tukar template, SERP lmbt sikit nak "lekat".

    xpe Miera boleh konsisten blogwalking spy bila teman blogger dtg ke blog kita, traffik akan naik semula.hehehe

    Miera, kalau nak produk Cocoa Butter Lip Treatment tu, Miera mcg je Nancy and cakap sy blogger juga, baca dari blog Eca..in case dy bagi diskaun lagi..hehehe.rm38 tu harga diskaun juga, tp kot-kot dia nak bg lagi.

    ReplyDelete
  3. huaaaaahuahuahauahu. emm. blog i lagi best. tak tukar template pun takde orang. huhuhuhu

    anyway. selamat berpuasa miera! hari tu g lombok g sembalun tak?

    ReplyDelete
  4. dulu x kisah sgt psl traffic.. now mmg kisah laaa.. tkt dh nk tukar template.. masa buat rombakan gila2 ritu.. tukar template dan domain sekali.. teruk gila okay.. jenuh merangkak balik..

    ReplyDelete
  5. saya pun kerap tukar template blog..sekarang tak tukar dah.

    ReplyDelete
  6. nih blogpost kan... cantik gak template nih...

    ReplyDelete