My 10 Bad Habits

by - Sunday, June 11, 2017

Bila takda idea nak menulis, rasa macam ketandusan sangat. Otak kering kena sedut. Macam tu lah, ketandusan idea. Zero. Parah ni.

Lepastu mula text kawan-kawan, tiba-tiba tanya seperti seorang bimbo :
HEY GUYS, WHAAAATTTT DO YOU WANT ME TO WRITE ABOUT?? itulah, i'm bad. Uninspired writer. So, 1 of my bestfriend bagi idea ini.

Dear Miera, u ada banyak sangat tabiat buruk. Why don't you write about your 10 bad habits.

Entahlah. nak kata kawan baik, rasa macam tikam belakang pulak cakap i ni banyak perangai buruk. Tapi takpe, sebab sayang. Jadi i akan gunakan idea ini untuk menulis 10 perangai buruk i. Tapi 10 tu banyak sangat, macam apekeburuk sangat perangai. Takut orang taknak memperisterikan i nanti, jadi kita narrow down kepada 5.

1. Last Minute Person
Ini dah menjadi kebiasaan kot. SUKA BUAT KERJA LAST MINIT. Entahlah, sampai terbawak dengan kerja ofis. Sebab bagi i, bila last minit i lebih fokus untuk siapkan kerja i. Masa ni, memang fokus habis sampaikan orang panggil pun malas nak layan. Tapi kalau orang bagi makanan, i akan makan dulu. Hehe.. ish.ish.ish.. ini memang perangai buruk. Jangan ikut kalau tak nak ditimpa masalah. Sebab tu, i benci bila orang suka bagi kerja last minit kat i, like tetiba ajak keluar shopping, atau tetiba invited i ke majlis, atau tetiba ajak i kawin. Eh.

2. Always late
hehe.. Ok, i adalah peminat jam tangan. Dan i paling suka dengan jam tangan. Tapi masalah i, sebabkan i ni last minit person, i suka siap lambat. Lambat tu macam lagi 30minit nak keluar rumah untuk appointment atau berjimba, barulah i nak mula bersiap.. Hehehe.. Tapi 30minit tu memang i guna sepenuhnya masa i. No jeling-jeling phone. Terus mandi, pakai baju, pastu mekap2 and done. Keluar rumah. Kalau siap awal, nanti i akan berlengah-lengah nak selfie la, check facebook la.. macam-macam pulak kerja. So, ini dikira good habit kan. hahahaha

Ok, badnya kat sini, selalu sampai tempat berkumpul paling lewat. Sampaikan Kila selalu cakap, Nak jumpa pukul 12 masa kita ke atau pukul 12 masa Miera. Which means, kalau pukul 12 masa i, i akan sampai 10min to 15min lewat. Gaaahhh~~~ Oh Kila is my bestfriend dalam geng mak hayam gemok dan dia suka makan tapi badan kecik. Awwrrr...
 

3. Suka masuk kedai
Ini lagi 1 masalah. I suka masuk kedai lagi-lagi kedai yang banyak barang tuh macam Mr.DIY, Kaison atau Daiso. Sampaikan bestfriend selalu cakap, elakkan laluan di kedai-kedai berikut kalau keluar dengan i. Sebab, i jenis yang nak jugak masuk walaupun takde benda nak beli, dan i akan spend masa dalam tu dengan masuk setiap lorong barang-barang, belek barang cantik-cantik, sambil belek tu tetiba keluar list, apa barang penting yang takde lagi kat rumah. Lepas dah puas hati takde yang perlu dibeli, baru gheti nak keluar kedai. Sedih yakmat perangai gini T_T

Perangai ni bukannya pada kedai-kedai yang i sebut je. Tapi semua kedai runcit dan pasar raya. Walaupun barang dah cukup kat rumah sebab dah beli groceries awal-awal, tetap jugak nak singgah kedai runcit atau Tesco untuk cari barang apa yang takde konon-kononnya di dapur. Macam tulah. I rasa, guard mesti ingat i ni pencuri sebab masuk dan keluar tak beli pape. Eh excuse me! i sedang beradventure lah.

Adik i suka bebel, kalau follow i beli barang dapur, i suka masuk setiap lorong tengok satu persatu barang apa yang i beli. Eh, list ada. Cuma bila dah masuk kedai, list tercampak. Kadang yang takde dalam list pun, terbeli. T_T

4. Tak pandai cakap "NO"
I tak boleh kalau ada orang yang jual-jual datang kat tempat i. Bila dia keluarkan barang atau makanan nak jual, i mesti akan terbeli. Sebab i sangat kesian. For me, dia cari rezeki dengan sanggup tebalkan muka. Bila nak say no, i takut dia sedih dan malu. So i akan beli jugak. Perangai ni la yang buat adik i selalu bebel sebab i selalu over spending my money. Contohnya, masa kat Pasar Baru, Bandung haritu. Cepat kesian, pastu beli jugak pastu bila tengok tempat lain, rupanya yang i beli terlalu mahal. Tula.. perangai. Eh tapi tu dikira membantu kan. So, ni good habit lah.

5. Tak boleh jadi cikgu.
Kadang kesian dengan sesiapa yang nak mintak i ajar. Sebab i sangat tak sabar. I garang yakmat bila mengajar. Hahaha, junior Engineer tempat i takut kalau nak tanya kat i sebab i jenis yang kalau dah ajar sekali, tolong catit dan jangan tanya soalan sama. Nanti i garang. Oemji.. tak boleh jadi cikgu tau. huhu

Ok cukup 5. Letak banyak-banyak karang orang mengata pulak. Hehehe.. 
So, whats your bad habit?

Nah, i tag sesiapa yang baca post ni, untuk buat entry pasal diri sendiri pulak.
Bye

You May Also Like

6 comments

  1. Hahahaha Ain ade semua di atas... tapi part mengajar tu kadang-kadang I penyabar sikit lah.. hehehe...

    ReplyDelete
  2. kena perbaiki la kan mana2 bad habits kita

    ReplyDelete
  3. Last minit tu benda standard. Migha pun suka last minit. Susah betul nak ubah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..huhuhu.. #niburukperangai gak ke?

      Delete