Tutorial Masukkan Google Maps ke Dalam Blogpost

by - Monday, June 12, 2017

Hai.
Tiba-tiba nak buat tutorial pulak. Padahal selama ni tak pernah pun.. Ececeh..  Jadi, tuan puan adik abang kakak, i nak buat tutorial simple je kali ni,

Macam mana nak masukkan Google maps dalam blog post atau entry


Cara nak masukkan Google Maps ni sangat mudah dan ia bertujuan untuk membantu pengunjung entry kita, lebih-lebih lagi entry yang kita buat review ke satu tempat untuk lebih faham mencari lokasi mana yang kita share tu. Gitueww...
 

Cara Memasukkan Google Maps dalam Blogpost / Entry :

1. Buka Google Maps anda, dan search lokasi mana yang anda nak share tu.
 

2. Dah jumpa lokasi tu, tekan button SHARE
 pilih yang EMBED MAP tau.. and boleh pilih nak saiz apa. Lepastu, copy kod yang tulis <iframe src= blah blah blah tu..

3. Lepastu, pegi kat entry yang kita nak masukkan maps tu, dan tekan button HTML (macam yang i merahkan tu)

4. Dan PASTE sahaja code tu disitu..

5. Tadaaa.. dah siap pun. Dah ada maps kat dalam entry. Siap boleh zoom in, zoom out lagi.

Senang je kan. 5 steps dah siap. Tetiba ada maps dah. Eh..eh. Selamat mencuba.
Oh, you are welcome.

You May Also Like

5 comments