May 2017 Wrap Up

by - Wednesday, May 31, 2017

Assalamualaikum Jamil dan Jamilah.

This year I've decided to change many things on my blog! - and besides my lifestyle section, I also wanted to do a wrap-up every month from now on. Ngeh..ngeh..ngeh... Jadi, jom tengok wrap up i untuk bulan ni..

 Blogging Life:
Kalau u all perasan, i sebenarnya dah join kelab Blogger Ben Ashaari. Secara rasminya diterima masuk dalam kelab tu.. Gitu... Jadi, semangat blogging tu jadi rajin la sebab dah mula duduk dalam circle bloggers kan.. I start mula aktif berblog since bulan April yang lepas sebab dah slow down my online business kan,tu yang nak berblog tu.. So, masa mula aktif, ada PR contact untuk minta i review buffet ramadhan. Masa dalam event tulah yang i mula berkenalan dengan bloggers lain dan most of them dari KBBA.. Tu yang mula terhegeh terus join tuh. Wakaka... 

Bulan ni, jugak dapat beberapa invitation untuk review, salah satunya ialah dari Air Asia untuk event SANTAN. So, basically, i stat aktif bulan ni lah kan? hehehe..

Oh i'm going to change my blog template.. Hmm.. nak guna yang responsive template lah.. Gonna miss u template lama.. hehehe..

Personal & Working Life:
May is my FAVOURITE MONTH!! because this is my birthday month. I dah genap 27tahun dah pada 22 May haritu.. Well, 27tahun ni, i rasa i makin fabulous. Giteeww.. makin matang untuk uruskan segala-mala urusan.

I beli new laptop untuk appreciate diri.. Hehe.. sebab laptop lama rosak dah. 4tahun dah pakai..

Ehmm.. what else yah??! Oh.. and i dah mula start cari kerja lain.. Wahahaha.. Almost 4years berkerja dalam company yang sama, rasa dah nak mula tukar angin lah.. Sebab i rasa, beban kerja i makin bertambah. Yes dalam company tu ada engineer lain. Biasalah company kecik, engineers cuma 2 orang including me. Cuma ntahlah, engineer lagi sorang tu asyik main game, tapi bila ada bos, dia mula buat-buat bizi macam dia ada kerja.. I pulak jenis yang tak suka tangguh kerja and alhamdulillah kerja i siap ahead of schedule.. Bila kerja i dah siap, so bos akan datang and tanya i dah siap kerja, so akan dapat lagi kerja lain. Bukan merungut.. cuma, its very unfair.. I buat banyak kerja.. siapkan kerja awal, then lagi dapat kerja lain dengan alasan "Miera dah siap kerja, so buat ini pulak ye" tapi other persons tu pulak, buat kerja sama je.. (eh bos i tak nampak ke kerja dia asyik buat benda sama je) lol..!! hmmm... #annoying. I pernah suarakan pada HR department, tapi macam tulah.. No action. Imagine la, every day dia balik lambat tapi kerja tak pernah siap. Bila i check history internet dia, malam and pagi download / buka website anime.. Drafter pun dah perasan, semua kerja i je yang kena.. Kalau uols, puas hati tak? wuwuwuwuuu...

 Movie & Drama:
This is my favourite.. Watching movie and Korea drama. Sebabkan this month birthday i, so MBO and GSC bagi 2 tiket free. Tapi i cuma dapat tengok kat MBO je.. sebab bizi kerja. (baca semula yang kat atas why i cakap i bizi).. Jadi, movie pada bulan ni ialah: Guardian of Galaxy vol.2. Thanks MBO.. Terubat la sikit kesedihan i..especially part Baby Groot. So cute.. Cerita yang lawak..
 
Cute

For my Korea drama, drama "Mystery Queen" baru je habis tengok.. dan sekarang tengah menghabiskan cerita "Chicago Typewriter".. Both drama seronok. Mystery Queen tu kisah mengenai seorang suri rumah yang bercita-cita nak jadi detective sebab nak siasat sendiri kes kematian ibu bapa dia, tapi hasrat terkubur sebab dia berkahwin dengan seorang prosecutor. Tapi sebab minat sangat bab penyiasatan ni, dia bantu polis selesaikan pelbagai kes senyap-senyap.

Chicago typewriter pula, more kepada fantasi..Cerita pasal kisah penulis terkenal di Korea yang sebenarnya kelahiran semula dari zaman sebelum kemerdekaan Korea. Dulu, dia ni ketua bagi persatuan pemuda korea yang berjuang inginkan keamanan dan kemerdekaan Korea. Masa yang sama, dia adalah seorang penulis dan doktor pada zaman tu. So, bila tahun 2017, kononnya dia adalah kelahiran semula dan ada la cerita pasal hantu yang mana sebenarnya pada zaman Jepun mereka adalah kawan baik.. Bulan May ni, rasanya movie dan drama semua best-best. I suka sangat.

I ni suka gunakan Instagram sebagai mini diary i.. Sebab i suka amik gambar walaupun, gambar i amik bukan la cantiks mana poonnnnnn.. So, ini adalah wrap up i daripada instagram feeds i untuk bulan May..
 
May Instagram Diary Feeds. 

That was my month.. Awak pula macam mana bulan May ni? Selamat berpuasa ye..

You May Also Like

1 comments

  1. Yeayy! High 4 for month wrap up! Best kan buat month wrap up. Nanti bila tahun tahun depan, boleh recall memories 😊

    Bestnya beli laptop baru!! Siqah masih takde laptop sendiri. Sadis betul as a blogger...

    Pernah tengok beberapa episod Mystery Queen. Menarik drama tu. nak tengok dari awal tapi masih tak sempat. Put dalam list dulu =)

    ReplyDelete