Percutian ke Bukittinggi, Padang Indonesia (Part 1)


Assalamualaikum
Misi jelajah Indonesia kali ni, I ke Bukittinggi, Padang Indonesia selama 4 hari 3 malam. Semua ni gara-gara tengok filem "Tenggelamnya Kapal Van der Wijck" tu lah. OMG, cerita ni seriously best.!!

Rasanya ini entry yang panjang sedikit dari my other entry MISI JELAJAH INDONESIA  (be prepared with extra long post and load of pics)
So, here's the story :-

Drummmmmmm..dum..dummm *drum rolls*

Day 1 :
Hari pertama kami bertolak daripada KLIA2 ialah pada jam 1.55pm. Daripada KLIA2 ke Bandar Udara International Minangkabau, Padang tak lama sangat pun. Tak sampai sejam pun hokey. Tak sempat nak fe-feeling dalam flight pun dah sampai.

Tengoklah.. tak jauh pun  Malaysia  dengan Sumatera Barat kan..kan..kan..

Sampai je ke Minangkabau Airport pada jam 2.00pm. Gitu kau.. 5minit je dah sampai.. Wakaka.. (tipu..tipu). Masa di Sumatera Barat ni lambat sejam gitu dari masa Malaysia. Kat airport Padang ni, polisnya lain macam betul. Taktau la polis atau immigration because they wear baju warna coklat, polis kot!!. Beza dengan airport Indonesia I pernah pergi. Sini seriously strict.. Selalunya check in tak lama pun, tapi kat sini, macam-macam pulak soalannya.. tak masuk part ada pakcik tu kena buang buah tangan dia which is buah mangga muda yang dia bawa dari Malaysia untuk melawat saudara di sini. So sadis melihat cerekarama tu. Tapi tulah, kena faham.. kerja mereka kan. (Ok, done mengumpat)

Tips : 
Bawa pen dari rumah sebab nanti kena isi borang kastam. Yang peliknya selama ni kalau 1 family kami isi 1 borang je. Tapi kat sini, seorang anak, emak dan abah dikira 1 family (borang lain). Abang I dan kakak ipar I  jadi 1 family (borang lain). I yang belum berkahwin ni pun kena isi (borang lain). Tak dianggap family dengan yang lain. So dalam flight, mintak la siap-siap kat stewardess masa dorang tengah edarkan borang.

Daripada airport, supir terus bawa kami makan. Sebab kemain tahan lapar dari Malaysia semata nak rasa menu lunch masakan padang. So, first tempat makan kami di Lamun Ombak. Tempat makan ni memang agak femes la dengan tourist Malaysia. Bercerita soal makan di sini, duduk je kat kerusi, pelayan akan bawa keluar semua lauk-pauk masakan Padang. Banyak giler lauk dorang..

Tips : nak makan di sini, makan  dan habiskan  yang korang nak makan je. Kalau tak nak makan, asingkan. Jangan disentuh makanan tu. Sebab cas akan dikenakan kalau korang sentuh/cuit makanan tu.

Lepas makan, kami terus ke Bukittinggi. Perjalanan dari Padang ke Bukittinggi ni tak lah jauh. Cuma 75km je. Tapi memakan masa selama 2 jam atau lebih untuk sampai sebab jalan utama mereka cuma 2lane je. Ya ampun.. Bertabahlah sekejap. Sepanjang perjalanan kami disajikan dengan pemandangan bukit bukau, sawah padi (masa ni berangan pulak lokasi pengambaran filem Tenggelamnya Kapal Van der Wijck tuh..hehehe), rumah-rumah dan pekan-pekan kecil.

Dalam perjalanan ke Bukittinggi, akan ada Air Mancur Lembah Anai kat sebelah kiri jalan. Cantik dan tinggi. Nak masuk kena bayar.. Pak supir kami cakap, cuma Rp.2.000 je. Ala dalam 60sen. Tapi kami tak singgah sebab jangkakan nak sampai ke Bukittinggi lama lagi kan. Badan pun dah penat, nak fikir cepat sampai dan berehat je.

Lalu je

Biasalah dalam perjalanan dah inform supir awal-awal, nak beli kartu sim. Jadi sampai je di Kota Padang Panjang, terus beli kartu sim XL. Senang nak update gambar dalam instagram kononnya.
Hahaha.. Kartu sim XL ni untuk 2GB cuma Rp.40.000.
Kami sampai di Bukittinggi dalam jam 6.00 ptg waktu sana. Imagine la lamanya perjalanan T_T

fiuhh..

Sampai je terus check in masuk homestay. Perjalanan yang lama dari Padang memang penat. Malam tu kami decide keluar makan (makan ayam penyet yaw) dan berehat je di homestay.

Day 1:
- Tiba di Bandar Udara International Minangkabau
- Makan di Rumah Makan Lamun Ombak
- Singgah Kota Padang Panjang
- Check-in homestay, Rest.

Day 2 :
Hari kedua, lepas bersarapan, masing-masing blur nak kemana. Hehehe.. punyalah surprise sebab kami tak susun itinerary pun. Kami cuma bagi list kat supir nak ke wisata mana dan supir yang susun sebab dia lebih tau jarak perjalanan nak ke satu-satu tempat kan.. Yang penting kami pesan taknak miss 1 pun dari wisata yang kami dah bagi dalam list. Ekekeke..

So first checkpoint (gituew.. macam explorace).

Kami singgah ke kedai jual oleh-oleh di Kedai Sanjai Ummi Aufa Hakim. 
Kat sini, parents dah mula shopping sampai 2 kotak oleh-oleh. And good thing is, pekerja kat kedai ni sangat prihatin, terus bungkuskan kotak-kotak ni dah tuliskan nama. Senang la bila nak balik nanti. Takde plastik dah. Yang femes kat sini, Sanjai Berlado. Which is like kerepek ubi pedas. Ye, tau.. Malaysia ada. Tapi lain lah kot. hahaha.. 

Ok next, we went to Rumah Sulam Hjh Rosma.

Yang menariknya disini, kami dibawa di belakang rumah sulam ni dan dapat tengok macam mana proses sulaman dibuat. Sambil tu, ownernya terangkan la sekali pada kami. Mereka ni sebenarnya bekerja sambil belajar sulam mesin sekali. And guess what, 1 sulaman tu kalau nak siapkan ambil masa 2 ke 4 bulan.. Nangis I.. sebab kena fokus teliti tu, lama betul. Patutlah kain sulam yang berkualiti mahal.. T_T

Ketelitian dan kesabaran yang tinggi amat diperlukan
Ok dah.!

Next, kami dibawa melalui kawasan-kawasan dalam kampung yang seriously pemandangan awesome gila.. Sawah padi, bukit bukau.. Walaupun ada di Malaysia tapi tak sama.! Sangat cantik. Sawah padi disini ditanam bertingkat-tingkat. Ditanam menggunakan tenaga manusia. Which means, kalau di Malaysia benih padi ditabur guna mesin. Tapi sini tanam satu-satu. Masih lagi guna tenaga kerja manusia 100%..

Subhanallah, tengok tu.
the picture doesn't do this place justice! depan mata memang CANTIK sangat sangat!! bila dalam gambar, kurang menyerlah sikit.
papepun alhamdulillah sebab dapat tengok sendiri ciptaan Allah. =D

Rupanya perjalanan yang jauh dan pemandangan cantik tu sebab nak ke Kilang kopi Kiniko. Kat sini takde apa sangat pun, cuma kita dapat menikmati pemandangan yang cantik sambil minum kopi dan makan tempe disini. Sebab belakangnya ada cafe. Makanan kena la bayar.. Tapi kopi yang dia sediakan is free yaw. Boleh juga nak beli biji kopinya. Ada dijual di koperasi. 
Apa yang menarik perhatian I disini cuma Daun Teh Cina Jati je. haha. So I beli 1 pack Rp.20.000. Teh kurus yang baru minum sekali terberak-berak. Hahaha..

Jadi.. awak lah kopi yang percuma tu ye.

Jadi, saya pun tumpang minum sebab FREE.

Ini view dari belakang cafe. Cantik kan.. Puas I posing kat sini

Then, kami ke Paga Ruyung untuk melihat Istano Basa Pagaruyung.
Actually ni cuma replika je. (Replika pun besar macam ni T_T) sebab istana asal katanya 3x ganda lebih besar tapi terbakar hangus pada tahun 1807 yang terletak di Bukit Batu Patah. Kemudian replika pertama dibina di Batu Sangkar ni pada tahun 1976. Tapi pada tahun 2007, replika ini terbakar lagi kerana litar pintas. Apa yang ada ni cuma sebahagian sahaja sejarah yang dapat diselamatkan. Tapi, still besar jugak T_T. Entrance fee untuk pelancong pula :-

Dewasa : Rp.12.000
Kanak-kanak : Rp.10.000
Murah kan. 

Disini boleh sewa baju minang. Ada macam-macam warna. Rambang mata nak pilih warna apa sebab semua nampak cantik. Sewa untuk baju minang ni cuma Rp.35.000 sahaja. 
kemaiin.!

ni pun.. kemain! (pengantin)

Basically, istana ni ada 3tingkat. Tingkat pertama untuk singgahsana dan bilik putri-putri yang telah berkahwin. Tingkat kedua untuk putri yang masih belum berkahwin. Dan tingkat ketiga adalah tempat penyimpanan barangan penting. Dapur ada dibelakang istana. Kiri istana adalah Tabuan Larangan dan kanan istana ada tempat menyimpan beras.

Lama jugak kat sini. Sebab nak posing banyak tempat lagi. Hahaha. Puas bergambar, kami pulang dan singgah di Danau Singkarak. Di sini, kami cuma berehat menikmati pemandangan danau yang sangat cantik sambil makan buah durian yang besar dan manis gila. Sebiji durian yang besar harganya RM22. Yang biasa RM10. Yang besar ni share 1 family. Lepastu abang kira pulak, ada 24ulas dalam tu. Besar kan.. Isi tebal weyh. hehe.. Tak puas durian, makan pulak buah-buah yang dalam plastik tu. Harga Rp.2.000. 60sen je. Ya Allah, apekepuasnya makan buah kat sini.. T_T

Lunchtime kami agak lewat. Dalam jam 4.00 ptg. So kami singgah makan di Restoran Simpang Raya. Bestnya kat sini... kami makan banyak dan harga murah.! dah la sedap-sedap.


wajib cuba. Sate pedas ni dan dengdeng berlado.

Disebabkan masa masih awal, sempat singgah di Jam Gadang. Jam Gadang ni ditengah kota je dan disebelahnya adalah Pasar Atas. So sempatlah pegi Pasar Atas cuci mata sikit kat pasar bawah dia tu. Nak shopping dalam bangunan tak sempat sebab Pasar Atas tutup jam 6. Jadi kami bergambar je kat Jam Gadang.
Kaki lepak detect!

Anak sesat detect!

Hari kedua ni seriously banyak gila tempat pegi. Memang penat. Tapi puas hati. Sebabkan dah penat, malam tu rest je di homestay. Makanan pun kami bungkus je. hehe

Day 2:
- Beli oleh-oleh di Kedai Sanjai Ummi Aufa Hakim
- Singgah di Rumah Sulam Hjh Rosma
- Singgah di Kedai Kopi Kiniko
- Melawat Istano Basa Pagaruyung
- Bersantai di Danau Singkarak
- Makan tengahhari di Rumah Makan Simpang Raya
- Bergambar di Jam Gadang

Thank you so much for reading this super long post! Day 3 and day 4, I sambung kat Part 2.
 Panjang gilos entry kali ni. Hahaha..
memang selies, wa lespek sama lu! hehe!

Nah Part 2.

Percutian ke Bukittinggi, Padang Indonesia (Part 2)


Sambungan dari Part 1..
Oemji.. panjang kan entry bercuti ke Bukittinggi kali ni. hihi.. Ok, sambung-sambung..

Day 3:
Untuk hari ketiga ni, perjalanan agak jauh sebenarnya.. Pagi lagi kami dah keluar awal, sekitar jam 9.00 pagi waktu tempatan sebab harini kami nak ke Rumah HAMKA yang terletak di Danau Maninjau. 

Pemandangan sepanjang perjalanan.

Dalam perjalanan menuju ke Danau Maninjau, kami singgah di Panorama Sungai Ladia. Kat sini cuma singgah berehat sebentar dan minum teh halia sebabkan perjalanan yang jauh, berbukit dan berlekak lekok. (amboi bahasa melayu berterabur sangat). Pemandangan kat sini cantik sangat..tak tipu. Kami berehat dalam setengah jam je untuk bergambar sebelum meneruskan perjalanan ke Danau Maninjau.
  Cantikkan view ni.. Rasa macam kat Switzerland pulak (ele, macamlah pernah pergi Switzerlad) 
 the picture doesn't do this place justice.!!

sisters 

Sebenarnya.. perjalanan ke Danau Maninjau ni akan melalui Kelok44.. Ok kat sini, macam menurun bukit sebenarnya. Kelok yang paling tinggi/permulaan dinamakan Kelok 44, sehinggalah yang paling bawah Kelok 1. Ada 44 kelok tajam semuanya.. Pemandangan dari kelok teratas sangat cantik sebab kita akan nampak pemandangan luas dari Danau Maninjau.

 Kelok 44.. Gambar curi Google.

Signature gambar di Danau Maninjau. Ini di Kelok 33. 

Nampak tu, tasik maninjau yang terbentang luas di bawah Kelok. Pemandangannya indah sangat.

Seperti daerah lain di Indonesia, Danau Maninjau juga memiliki legendanya yang tersendiri, iaitu Lagenda Bujang Sembilan.

Menurut cerita, dahulu kala di daerah itu, sebelum terbentuk danau, terdapat 10 bersaudara yang terdiri dari sembilan lelaki bujang dan si bongsu seorang perempuan bernama Sani.
Sani bercinta dengan sepupunya yang bernama Giran. Namun cinta mereka tidak kesampaian kerana Abang Sulung Sani yang menyimpan dendam kepada Giran membuat fitnah kepada pasangan tersebut. Ini adalah kerana Giran pernah menewaskan beliau dalam satu pertandingan beradu kekuatan sedangkan beliau tidak pernah tewas sebelumnya.

Akibat fitnah, Sani dan Giran dihukum adat dengan dilemparkan masuk ke dalam kawah Gunung Tinjau. Giran ketika itu berdoa supaya apabila fitnah yang ditujukan itu benar, dia rela hancur di dalam kawah gunung berapi itu. Akan tetapi jika fitnah itu tidak benar, dia memohon agar gunung meletus dan sembilan bujang itu dikutuk menjadi ikan. Sebaik setelah pasangan yang difitnah itu melompat tenggelam ke dalam kawah, gunung meletus dahsyat sehingga muncul sebuah danau baru yang kemudian dikenali dengan nama Danau Maninjau karena terletak di Desa Maninjau. Kesemua sembilan saudara lelaki Sani pula bertukar menjadi ikan yang menghuni danau tersebut.

Begitulah kisah lagenda nya.. Bukan sebab tasik (danau) ni ada naga pulak ye. (mentang-mentang tasik ni luas, semua nak kaitkan dengan naga.) wawawa..

Jadi, disinilah letaknya rumah kelahiran Buya HAMKA..
Masa kami sampai, kawasan rumah dah penuh dengan pelancong yang kebanyakan nya dari Malaysia untuk mendengar cerita mengenai Buya HAMKA daripada ahli keluarga beliau.

 Anak sedara Buya HAMKA disebelah ibunya sedang bercerita mengenai sejarah HAMKA

Tips: Sila bertolak awal dan bajet tiba sebelum tengah hari ye, supaya dapat jumpa dengan ahli keluarga Buya HAMKA dan dengar cerita-cerita mengenai sejarah beliau.. Kalau datang tak dengar, rasa rugi pula. Takkan lah nak datang jauh-jauh semata-mata nak tengok rumah dan kawasan kelahiran je kan.. Boleh bincang sama pak supirnya mengenai masa perjalanan 

Tips: Perjalanan jauh dan berbengkang bengkok. Jangan lupa sediakan gula-gula dalam perjalanan untuk elak dari muntah dan pening kepala terutamanya sewaktu melalui Kelok 44.

Selepas puas bergambar di Rumah Buya HAMKA dan di Danau Maninjau, kami terus pulang dan singgah ke Ngarai Sianok, Koto Gadang dan Lubang Jepang. Kawasan bertiga ni sebenarnya dalam 1 kawasan ye diknon.. Kalau mahu ke Lubang Jepang, selepas kaunter tiket masuk, sila ke sebelah kiri. Koto Gadang dan Ngarai Sianok, jalan terus je. Malangnya masa kami ke sana, ada majlis pelancaran untuk kawasan pemandangan Koto Gadang oleh Datuk Bandar. So, tak dapatlah kami nak masuk ke dalam tu untuk ambil gambar. Jadi kami cuma ambil gambar dari kawasan taman atas sahaja..

Ngarai Sianok yang sungguh cantik 

 
 Cenderamata di kawasan Ngarai Sianok.

 
As we can see from here, there is Gunung Merapi dan Gunung Singgalang.

Tiket masuk ke kawasan ini cuma Rp.5.000 seorang sahaja

 Silalah rasai sendiri pengalaman di dalam ini.

Tips : Kepada sesiapa yang nak masuk ke dalam Lubang Jepang, akan ada penduduk/tourist guide yang akan bawa anda masuk, tunjuk jalan bagi elak sesat dalam Lubang Jepang ni dan terangkan sejarah di dalam Lubang Jepang ini..Bayaran RM10 akan dikenakan untuk setiap orang yang dibawa.Tapi kalau ramai-ramai (rombongan bas tu kot) akan dikenakan cas RM5 setiap seorang. 
Tapikan, kalau baca pada blog lain,  dorang kena bayar cuma Rp.20.000 je seorang!!! deng.! 

Kemudian, kami pergi ke Pasar Atas yang terletak di kawasan Jam Gadang untuk membeli belah. Kat Pasar Atas ni lah lokasi shopping yang murah di sini. Beberapa hari kami simpan tenaga dan duit untuk shopping sebab nak ke sini punya pasal. hehehe.. Kat Pasar Atas ni, kebanyakkan barang yang dijual adalah telekung, kain-kain sulam, tudung, baju-baju, aksesori dan cenderamata. Pasar Atas cuma ada 3 tingkat. Tingkat paling atas adalah tempat permainan/Arcade. Cuma tingkat 1 dan  2 sahaja yang berniaga dan di luar-luar kawasan Pasar Atas. Pasar Atas tutup jam 6 petang. Pastikan awak manage masa betul-betul supaya nanti tak terlepas untuk shopping di sini okey.
Pasar Atas ni mostly menjual kain sulam and telekung. Banyak choices and the price much much cheaper. My advise, for those yang kepingin betul mau beli kain sulam tu, borong saja di sini. I can get RP80,000 for 4 meters and RP50,000 for 2 meters. Same quality with Pandai Sikek. Kalau bahagian bawah, ada menjual blaus baju bajuan, but the price more expensive than Aur Kuning. Souvenirs and accessories also you can get from here. After duit dah habis, kami pun berambus from Pasar Atas.

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Tips : Pastikan awak survey sehabis baik dulu sebelum shopping ye. Sebab harga boleh dapat lebih murah kalau pandai survey dan tawar. Untuk telekung sulam, kat sini femes sikit dengan Telekung Siti Khadijah tu. Kena lah pandai tawar sikit. Macam i, untuk telekung sulam, i terbeli harga Rp.150.000. tapi bila pusing kedai belakang pulak, telekung macam i beli tu rupanya Rp300.000 untuk 3 pasang. Hehehe.. Takpelah. dah terbeli kan.

Malam tu, penat sangat pulak sebab dah berjalan dan shopping seharian. Jadi, malam tu selepas makan, kami  cuma tinggal di rumah dan kemas barang-barang memandangkan esoknya pun dah nak balik kan.

Day 3:
- Singgah di Panorama Sungai Landia
- Melalui Kelok 44 dan Danau Maninjau
- Melawat rumah kelahiran Buya HAMKA
- Bersantai di Ngarai Sianok dan melawat Lubang Jepang
- Shopping di Pasar Atas


Day 4:
Last day at Bukittinggi. Walaupun flight kami jam 2petang, tapi kami bergerak pulang dari Bukittingi jam 9 pagi kerana menurut supir kami, dalam perjalanan akan ada pasar pagi, which means, jalan akan sesak. And yes.. memang pun.! huhuhu.. rasa perjalanan balik nak ke Airport tu, lebih lama pula.

Dalam perjalanan pulang,  kami sempat juga singgah di Rumah Gadang. Bayaran masuk i tak pasti berapa sebab masa kami masuk, takde pekerja pun yang jaga di dalam Rumah Gadang tu. hehe.. So, masuk jela.  Basically,  Rumah Gadang ni macam Istano Basa Pagaruyung juga (beza istana ofkos la berkali ganda besar), boleh juga kalau nak sewa baju untuk bergambar.  Masa kami sampai, pengunjung pun tak berapa ramai. Ada yang tengah bergambar dengan baju, dan ada  yang bersantai makan sate di taman Rumah Gadang tu. Kat sini, tak lama pun.. Sebab dah pergi ke Istano sebelumnya kan. Cuma bergambar sekejap jela.

And guess what, walaupun keluar awal dan cuma singgah di Rumah Gadang sahaja,  kami sampai di Airport, ngam-ngam jam 1 tengah hari.. Hahaha.. Ya Ampun, jalan tak macet pun, tapi sebabkan keadaan jalan yang sempit, jadi agak lambatlah T_T Apa-apapun,  Alhamdulillah selamat sampai di Airport dan pulang ke Malaysia dengan selamat..


Tips: Di airport, semasa ingin ke balai berlepas tu, kami ditahan oleh pegawai kastam (kaunter ONISI ni) untuk membayar Airport tax sebanyak Rp.5.000 seorang. Tak banyak pun, tapi terkejut pulak tiba-tiba kena  panggil. Apesal i tak tau pun pasal ni. Hahaha.. Silalah sediakan duit siap-siap ye.

 Begitulah LOOONG entry i. Thank you so much for reading this super long post! Sampai bersambung 2 part lagi uols.. Ha amikkau. Apa pun, Bukittinggi Indonesia sangat berbaloi untuk dilawati sebabkan keindahannya. So yeah!! I nak ke sini lagi sebab i rasa tak puas shopping.! hahaha

Terima kasih daun keladi,
ada masa, nanti  i tulis lagi.. (waaahhh !!)
Pasar Atas ni mostly menjual kain sulam and telekung. Banyak choices and the price much much cheaper. My advise, for those yang kepingin betul mau beli kain sulam tu, borong saja di sini. I can get RP80,000 for 4 meters and RP50,000 for 2 meters. Same quality with Pandai Sikek

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Mostly barangan yang dijual seperti kain, kebaya set, baju baju, blouse, telekung, persediaan perkahwinan, kerepek dan macam macam lagi

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Mostly barangan yang dijual seperti kain, kebaya set, baju baju, blouse, telekung, persediaan perkahwinan, kerepek dan macam macam lagi

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
Mostly barangan yang dijual seperti kain, kebaya set, baju baju, blouse, telekung, persediaan perkahwinan, kerepek dan macam macam lagi

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_c

Memori Berkasih


assalamualaikum =)
pada tengah malam yang indah ini, inginku ucapkan salam kepada bulan dan bintang ciptaan Allah swt kerana membuatku rasa sungguh tenang =)


one two makan laksa,
oh you, apa khabar? (tak kena langsung)

Pergi beriadah atas tikar (Amboi)
ko ingat ko kelakar?

Ok. dah start random. 
So.. now dah 27tahun, kiranya hampir 3tahun lebih dah taman belajar degree. Yang mana dulu tu single, tiba-tiba dah nak kawin, tiba-tiba ada 2 anak, tiba-tiba....lupa dah, umur pun semakin meningkat. Last weekend i went to our gang meet up. Kemain kan.. Sejak-sejak masing-masing berkerjaya ni, susah betul nak jumpa. Kalau nak jumpa kena plan a week before. Tu pun belum tentu semua ada. Jadi, masa ni la terthrowback (amboi BI kau). throwback pulak zaman memori berkasih sejak bertemu.. Rupanya almost 9 years kami dah kenal. hihi.. dari zaman badan i kurus sampai lah ke gedempol macam ni. Wuwuwu..

Well,
People always attached by memories. Either a good or a bad ones. I believe everybody have their own bittersweet memories that they want to cherish all their life. This is about things that we shared in our friendship (geng mak hayam gemok)

 kaki selfie kat cermin

 kaki shopping barang dapur (sebab geng kuat makan)
 kaki melepek kat bahu orang (baca as we rely on each other) 

dan..kaki makan lagi

Oemji.. lama betul kita berkawan dari zaman diploma until now.. kalau teringat tiba-tiba feeling so terharulah dengan uols ni.  Lepas tu, kat FB pulak, kemain lah orang lain throwback video zaman diploma jugak. And, masa ni lah orang start tag

"miera, awak nampak kurus lagi"

ok fine.. badan i je yang makin membesar dengan jayanya. Terima kasih kawan-kawan T_T
Mungkin lepasni i kena move dari group mak hayam kita sebab i sorang je yang makan banyak makin gemok.

Dunia tak adil.




Buffet Ramadhan 2017 - Restoran Pot&Pan, Putrajaya


Assalamualaikum,
So, favourite month of the year is coming!! It's Ramadhan. Dan biasalah, yang paling favourite ni ofkos part makan.. sebab dalam bulan Ramadhan ni lah paling banyak makanan dan pilihan makan. Yang mana jarang keluar tu lah yang akan muncul.. Name it, makanan ala Timur, Barat, Mediterranean..? Oemji.. part makan ni!

Jadi, menjelang tiba bulan Ramadhan yang mulia ini, Restoran Pot&Pan, Putrajaya International Conventional Centre (PICC) ingin berkongsi kenikmatan berbuka puasa dengan menyediakan pakej buffet Ramadhan 2017 sebanyak lebih dari 300 menu hidangan dari dalam dan luar negara termasuk ala barat, timur dan ala mediterranean. Banyakkan makanan.?!!

Kesemua hidangan buffet Ramadhan pada tahun 2017 kali ini disediakan oleh chef yang terkenal dan berpengalaman khas dari PICC iaitu Chef Anuar dan juadah yang disediakan adalah berkonsepkan "International Iftar" iaitu hidangan antarabangsa dan juadah warisan melayu.

Antara menu yang disediakan untuk buffet Ramadhan 2017 kali ini ialah seperti Kari Kambing Rusuk Nangka Muda, Kari Ikan Tenggiri Tomato & Bendi, Rendang Tok, Daging Hitam Manis dan Nasi Dagang, aneka jenis sup, aneka mee, makanan arab, hidangan masakan Pantai Timur dan pelbagai menu lain termasuk hidangan pencuci mulut ala kampung dan kuih muih traditional serta pastry.
300 menu hidangan in, nak sebut pun banyak kan..

Antara lauk yang dihidangkan


 Putrajaya International Convention Centre turut menyediakan 3 signatures dish Mediterranean yang lazat iaitu; Nasi Briyani Buloh, Kaki Lembu Panggang dan Ikan Bakar Istimewa yang menjanjikan kelainan citarasa dan menjadi tumpuan pengunjung untuk berbuka puasa di PICC. 

Authentic Briyani Buloh yang dihidangkan bersama lauk pauk briyani

Ikan Bakar Istimewa

Kaki Lembu Panggang

Ya ampunn... Banyak betul. 

Grilled pun ada.. Yang mana hidangan grilled ni akan di hidangkan di viewing deck pada bahagian luar.. Kat luar, seriously best.. Makan sambil menikmati keindahan pemandangan Putrajaya


Yang istimewanya, pengunjung akan dihiburkan bersama artis jemputan Rosma AF yang akan bersama memeriahkan waktu berbuka puasa di PICC. 

Harga buffet ramadhan yang ditawarkan pada tahun ini adalah amat berpatutan iaitu :
RM98 / adult
RM49 / children (umur 4 hingga 6 tahun)

Tapi, bermula dari 13April sehingga 15Mei 2017, Restoran Pot&Pan menawarkan promosi bufet Ramadhan dengan potongan 15% bagi pelanggan terawal manakala potongan 20% pula diberikan kepada sesiapa yang membeli di Ticket Online www.ticketonline.my/picc bermula pada 21April hingga 15Mei 2017.

PICC juga menawarkan pakej berbuka puasa korporat dengan pakej yang menarik. 
Segala tempahan boleh hubungi talian 
+603 8887 6000

atau menerusi laman web PICC di www.picc.com.my atau www.facebook.com/piccmalaysia atau twitter @piccmalaysia bagi mendapatkan maklumat lanjut dan terkini.

Restoran Pot&Pan diuruskan oleh:
Putrajaya Catering Services
Convention & Exhibition (Putrajaya) Sdn Bhd
Telefon : +603 8887 6499
Email : enquiry@pcs.my


xoxo



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...