Tips Bercuti ke Bandung 2016



Hai.. Assalamualaikum semua.. 
** lambaian tanda ramah.

Jadi.. I baru je pulang dari bercuti dari Bandung.. and apa yang I boleh ringkaskan, Bandung is a beautiful and wonderful place. Orangnya ramah,  dan lembut bila berkata-kata.. Ok.. cukup untuk summary ni. So, ini adalah beberapa tips persediaan yang I boleh share melalui pengalaman I dan juga melalui pembacaan dari Google.

Tips Bercuti ke Bandung

1. Tiket dan Airport
Untuk tiket flight, Alhamdulillah I dapat yang murah dan berpatutan. Since this is my first time I bawa my parents ke luar negara, so awal-awal lagi dah mula ticket hunting kat website sebab my parents ni, kalau dapat tau harga tiket mahal, dorang risau macam-macam pulak kan. Yela, takut kita terbazir la kan.. Takkan nak menipu harga. So, ticket hunting ni I mulakan dari pertengahan tahun 2015 lagi. Antara website yang I rujuk untuk hunting ni ialah Skyscanner, Traveloka dan  of course Air Asia.


Sebabkan last minit add-on baggage, tak add on masa beli tiket, kami beli asing..  Jadi harga agak mahal la.. Tapi tiket untuk 4 orang RM744.32. Tambah baggage last minit dah terpaksa tambah lagi RM142. Kalau beli sekali masa beli ticket, lebih murah T_T. Oh ni yang kami dapat, kalau dapat harga lebih murah dari ni, lagi bagus.. 

Untuk airport ke Bandung, sebaiknya pilih terus Airport Husein Sastranegara Bandung.. Jangan la gatal-gatal nak pilih dari Jakarta melainkan kalau korang memang nak berjalan di Jakarta dulu. Sebab.. walaupun harga tiket flight dari KLIA ke Jakarta lebih murah dan perjalanan dari Jakarta ke Bandung pula cuma 2 jam, tapi harus diingat ye.. Ditempat orang.. kita tak tau perjalanan traffik macam mana.. Silap-silap boleh sampai 5 ke 6 jam sebab sesak.. Jadi akan buang masa disitu dan kepenatan.  

Kecil dan comel. Jangan berangan nak tido disini sementara menunggu flight ye. 

2. Luggage dan  Bagasi
Untuk ni, berkait rapat pula dengan jenis perjalanan.. Ha gituu.. Yela.. tentukan dulu kan jenis perjalanan, nak holiday atau nak shopping.. Macam kami, bercuti  dan  shopping. Jadi, masa pergi kami memang tak add-on luggage pun. Kami limitkan barang cuma 7kg je. Sebab memang limit 7kg je ye sayang semua. Masing-masing cuma bawa 1 backpack atau beg sandang belakang tu dan beg tangan 1., barang memang tak banyak. Limit baju tido dan baju 3 hari berjalan je (sebab 1 hari dah pakai.. so exclude. haha). Jadi beg tak berat sangat kan.. Sebab, kalau berat nanti tak boleh bawa naik atas flight. Kena check in bag pulak.. Dah bazir kan.. So bawa keperluan ala-kadar. (Ala kadar tu, bukan bermakna korang kena bawa sikit ye.. Agak-agak yang penting tu,  bawak la. sebab nak cari kat sana nanti, masa pulak kan,, Since  baru nak pergi, nak kena cari tempat lagi.. Hish..)

Tapi....tapi..
Sekarang Air Asia dah buat polisi baru di mana bagpack dah tak dibenarkan bawa naik dan hanya mengikut saiz yang dibenarkan sahaja.. Jadi, pandai-pandailah bajet. Kalau terpaksa add-on baggage masa beli tiket, buatlah untuk elak last minit kena bayar.

Orang kata, beli je kat Bandung.. baju murah. Ok..pendapat I pula, bergantung pada perbelanjaan. Memang la murah, tapi kenapa nak bazir beli baju kan. Sebab I bajet nak shopping kain pasang je.  Lagipun, I ni saiz besar, susah sikit nak cari saiz tu.. So, I mmg bawa siap2 baju nak jalan. Cuma ada la terbeli cardigan dan Long Sleeve shirt pakai masa ke Kawah Putih. hehe..Ok, lari sikit bajet. Tu sebab nafsu. Apa-apa pun, bergantung pada bajet masing-masing k.

Ini sahaja limit. Jadi.. Bawa ala kadar. Kalau perlu, setiap seorang bawa la 1 beg.. sebab kalau share nanti, confirm lebih berat kan. Tapi.. kami bawa backpacker tu.. hahaha. Mujur lepas. sebab beg tu kan macam besar, so takdelah berat sangat. macam banyak ruang je baju dalam tu.

Masa balik.. kami cuma beli baggage 20kg + 20kg atas nama I dan adik je. So total 40kg. Ambil 2 nama je sebab barang parents kami akan sekalikan je atas nama kami. Total masa balik lepas shopping semua, 4 orang ni cuma 30kg je. Hahaha.. tak berat sangat rupanya. Sebab shopping baju je. Berat pun sebab terlebih beli  brownies kat Kartika Sari masa balik. hewwhewww...

3. Supir
Untuk supir.. kami dah memang booked dan cari awal-awal sebab takut la kalau lambat nanti mahal kan. So, kami mulakan pencarian dengan google dan bertanya dalam group backpackers di Facebook. Since ini adalah yang pertama kali ke Bandung, kami ambil pakej terus dari supir. Bajet supir kami include transport dan penginapan hotel 3 bintang cuma RM1300. Kalau takut kena tipu, make sure korang semua cari supir yang berpengalaman dan bayar di sana terus. Bahaya juga kalau bank in sebelum sampai kan. Apa-apa pun, terpulang cara masing-masing. Tapi dengan supir kami, 

"akak bayar bila dah sampai sini nanti.. " hohoho

Kami gunakan khidmat supir Pak Rahmat SugiartoKonon panggil Pak Rahmat ingatkan dah berusia, rupanya orangnya muda je, Hehehe..anak muda Bandung yang mewarisi perniagaan keluarga. Takpe, nanti I cerita pengalaman dengan supir Rahmat. Tapi, memang berpuas hati. Sopan je kata-katanya.. Hensem juga dimata I.  hahaha


The hotel. Oh.. basically, kami dapat hotel yang di sebelah kanannya adalah KFC dan seberang jalan adalah McDonald dan  Pizza Hut. Kau ghase??  hahaha.. Malam-malam lapar keluar beli burger McD. Thanks Rahmat pilih hotel yang senang nak access tempat makan.. hehehe. 


Bilik Superior.. Ok la penginapan macam ni untuk 4 hari.. Selesa sangat. Ni bilik I dan adik. 

Eh tercerita bab hotel pulak. So.. ini instagram Rahmat. Boleh la stalk dulu kalau nak tau betul ke atau tak kan..hehe. Tapi kami sekeluarga memang berpuas hati. 
Cakap je jumpa dari blog Miera Hassan ye. 


4. Money changer dan Matawang Rupiah
Kalau boleh, tukar la siap-siap duit kat Malaysia. Sebab takut la kalau di Bandung nanti susah nak mencari dan dapat rate mahal. Kami sampai Bandung hari Jumaat petang. Rupanya hari Sabtu, money changer sini buka separuh hari je. I dah la terover pakai duit.. Kelam kabut nak tukar. Pinjam duit mak dulu. Hahaha.. luckily, hari Ahad dalam perjalanan nak ke Kawah Putih, ada jumpa Money Changer. huhu.. Nasib baik juga rate dapat murah. Ni semua nasib baik ye.. Kalau tak bernasib baik, memang takde dah duit shopping. So, I advise kat korang semua, tukar siap-siap duit dari Malaysia. Rate tak semua sama.. Masa I pergi, currency Malaysia tengah jatuh. Jadi mahal sikit. Apa-apa pun.. rajin-rajin la survey rate currency ok.

Kalau tak sempat tukar juga?
kat Bandung, bersepah-sepah (ececeh... sangat la kan) mesin ATM CIMB dan Maybank. Jadi, lebih mudah kalau korang yang ada CIMB dan Maybank  tu,  siap-siap call operator sebelum bertolak ke Bandung untuk aktifkan International Withdraw. Kalau withdraw dari ATM, currency lebih murah.. dan jimat dan.. selamat sebab takdelah dari Malaysia nak bawa duit berjuta-juta kan..Cuma, cas pengeluaran, mahal sikit.. Around RM12. Tapi.. mana la tau kot-kot terbelanja lebih, ada la duit emergency boleh withdraw dari ATM kan..

Macam mana nak kira currency kat Bandung.? Ok.. memang kalau dah dapat Rupiah, korang akan pening sikit.. sebab beribu kat tangan. Jadi, I akan buang tiga nilai kosong dibelakang dan bahagi dengan 3.

Contoh :-
Rp 30,000.00 akan jadi Rp 30 dan bahagi dengan 3 = RM10
Rp 3,000.00 akan jadi Rp 3 dan bahagi dengan 3 = RM1

Abaikan 3 nilai kosong belakang tu. Ini secara General ye sayang. Kalau nak betul-betul kira, download lah apps Currency di phone. hehehe


kaya la sekejap kan.. hahaha

5. Airport  Tax
Ini soalan paling femes I dapat.. Betul ke kena asingkan Rp 75,000 siap-siap untuk bayar Airport tax masa balik tu. Jawapan, TAK PAYAH.. sebab, mulai 2015, airport tax akan siap-siap dimasukkan dalam harga tiket flight tu.. 

Tapi.. so far cuma Air Asia dan Malindo je yang dah announce. Untuk flight lain,  sila check semula tiket flight masa pembayaran tu.. Kalau dah  include, tarik nafas lega ok.. Boleh guna Rp 75,000  tu buat shopping.


6. Tips
Di Bandung ni, memang ada budaya memberi tips ye. Walaupun nak buat U-Turn pun, mesti bagi duit tips pada orang yang jaga tengah jalan tu. Kalau korang turun dari kereta supir, ada yang bukakan pintu pun, korang kena bagi tips. Ala.. dia tak mintak pun, tapi faham-faham la.. budaya dorang kan.. Sebarang pertolongan semua berbayar.. 

Berapa banyak nak bagi tu, terpulang.. Bagi Rp 2,000 pun dah ok.. Macam I, I bawa siap-siap duit Malaysia RM1 tu.. so bagi RM1 duit Malaysia pun, dorang ok dah. Currency duit kita tinggi. Tapi, sebab supir I dah kata, tips semua dia tanggung.. Jadi kami tak perlu fikir berapa nak kena asingkan.. Cuma, I prepare siap-siap sebab ada kalanya, I akan beri je.. Anggap sedekah. 


7. Adapter
Ini teramat penting.. Walaupun negara serumpun, tak sama ye. I beli siap-siap travel adapter kat Mr.DIY.. Harga RM13.90 je.. Senang lepas ni nak travel ke mana-mana. Kalau agak-agak nak cas banyak.. bawak lah siap-siap extension.  Hehe.. I bawa extension. So adapter ni untuk extension plug je, then cas la hp dengan adik. Boleh la nak share dalam hotel. Cuma hati-hati. Jangan la guna dengan peralatan yang tinggi Watt macam seterika atau hair dryer. Mau meletup pulak nanti.. 


8. Beg Shopping
Untuk yang nak shopping di Pasar Baru.. I cadangkan korang bawa beg galas atau beg sekolah tu.. sebab, mana la larat nak pegang beg plastik banyak-banyak kan.. So, pakai beg tu galas di hadapan badan untuk berhati-hati dari penyeluk saku dan lepas shopping boleh masukkan barang shopping dalam beg tu.. Takdelah sakit tangan bawak banyak barang. Nak bawa handbag tu boleh, tapi hati-hati ok.. Karang tengah sibuk shopping, terabai pulak handbag..  


9. Kasut
Baca kat mana-mana blog pun akan cerita bab kasut.. Hahaha..  Yela.. ini penting. Karang tengah bercuti, kaki sakit pulak kan.. Bagi I, simple je, Bila travel, pastikan kasut yang dipakai selesa.. Sebab, masa travel, akan banyak berjalan.. Kalau salah pilih kasut, nanti kaki pulak sakit lepas tu dah tak selesa nak berjalan.. So.. macam I dan adik.. kami pakai kasut je.. Senang nak bergerak. 



10. Simkad / Kartu Sim
Ini adalah paling penting.. !!! Hahaha.. walaupun di hotel ada Wifi, tapi takkan nak tunggu sampai hotel baru nak update kan.?  Tak best.. Sebab kita kan nak buat live update.. Ececeh.. Kemain.. Jadi kat Bandung ni, I tak pakai data roaming. Sebab taknak la balik Malaysia nanti bil melambung mahal. Jadi..I pesan awal-awal dengan supir untuk belikan simkad.. Senang nak contact kawan  dan bergosip.. Eh tak.. Senang nak contact each other. 

So .. untuk simkad ni, bajet asing la dengan bayaran supir,  Kami beli 2 simkad je. Untuk  phone adik dan  I. Our parents cuma share data je so dorang share wifi sebab data kami dapat 3GB. Untuk 4days je pun nak gunanya. Balik hotel dah pakai wifi. Dalam kerete supir pun ada wifi.. Hahaha.. 3GB ni pun tak habis pakai sebenarnya.. Buang camtu je. Terpulang kalau korang jenis update social media macam I ni, memang berguna.. Kalau tak, beli 1 je.. share jela data.. Jangan bazir. hehe. Bergunanya bila di Pasar Baru dan tempat shopping. Sebab masing-masing dah menghilang cari barang sendiri, jadi senang nak contact. Cuma simkad ni takde kredit. Kena topup.  Tapi, call jela pakai Whatsapp Call. hahaha

Supir kami belikan kartu sim XL4G.. Memang laju dan wide coverage di Bandung.. Harga masa tu dapat dalam RM20 atau Rp 60.000. 


Kat luar airport pun ada jual.. Cumanya.. lebih baik pesan siap-siap dengan supir untuk belikan. Takdelah nanti buang masa.. dan.. di Airport sebenarnya jual mahal sikit. hehehe.. Jadi berhati-hatilah ye..

Sekian 10 tips persedian bercuti di Bandung.. Banyak lagi tips yang boleh dibaca.. InsyaAllah nanti I share lagi sama-sama dengan pengalaman di sana ok.. Semoga 10 tips ni berguna untuk korang yang merancang percutian di sana..

Untuk Tips Bercuti ke Lombok, di SINI

Happy Holiday :)




19 comments:

  1. September 30, 2016 at 10:00 am
    Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.
    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… 😉
    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..
    Harga Sewa Kereta ;
    Rate Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 380.000 or RM 115
    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 520.000 or RM 157
    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 620.000 or RM 182
    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 840.000 or RM 242
    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol
    Contact Person :
    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223
    WhatsApp : +6281323761223
    Email : mohdreihan98@gmail.com
    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..
    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)
    Regard
    (REIHAN BANDUNG TRANSPORT

    ReplyDelete
  2. Tq Miera. I baru balik Bandung dan beli simkad yg u cadangkan. Memang laju giler!!!

    ReplyDelete
  3. Assalam mualaikum,
    Mohon maaf, kami na numpang promosion. Kami na menawarkan perhidmatan untuk percutian kat bandung, dan bila dah ada plan na pergi bercuti kat bandung, boleh coba servis kami,dan sewa kereta kami punya.
    Kami sediakan paket.
    # 1. Sewa kereta supir.
    # 2. Paket hotel,kereta, dan supir.

    Kami ada kereta macam2, AVANZA,APV,EVALIA, ELF SHOT, buat 11 shet, ELF LONG,buat 16 shet.

    Kami persilah kan tuan/puan memutuskan tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau boleh ikut rancangan sendiri.

    Tempahan/ boking.

    Wassap +6281910301718.
    FB AGASAGUS.

    Semoga maklumat yang kami berikan mempermudah urusan tuan/puan,yang na bercuti ke bandung.
    Terimakasih.
    Wassalam....wr...wb

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum ..
    ABIM TRANSPORT Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..
    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:
    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)
    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food
    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones café
    Package Rate :
    -pakej transport+hotel (2pax)
    *3D2N = RM 260/pax
    *4D3N = RM 375/pax
    *5D4N = RM 480/pax
    -pakej transport+hotel (4pax)
    *3D2N = RM180/pax
    *4D3N = RM 260/pax
    *5D4N = RM 330/pax
    -Pakej transport+hotel (6pax)
    *3D2N = RM 150/pax
    *4D3N = RM 215/pax
    *5D4N = RM 285/pax
    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking
    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain
    Sekiranya anda berminat menyertai percutian
    Sila hubungi :
    WhatsApp : +6281220553050 (fast response)
    http://abimtransport.blogspot.co.id/
    http://pakejhoneymoonbandung.blogspot.co.id/
    http://transportmurahkatbandung.blogspot.co.id/
    http://pakejsuperjimat.blogspot.co.id/
    http://pakejmurahgilerbandung.blogspot.co.id/
    https://www.facebook.com/Abim-tour-and-rent-car-237179009806143/

    ReplyDelete
  5. salam, saya ada wassup cik tp xda balasan.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum
    Minta izin nak ikut promote kat blog tuan / puan
    Perkenalal kan kami dari CITRA CEMERLANG syariah tour
    Kami nak menawarkan sewa kereta murah kat bandung or jakarta
    Jenis kereta yg di tawar kan
    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova [8 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Kia Pergio [9-10 Seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.
    Kami juga menyediakan packages
    Pakej 4D3N
    transport + hotel
    2 orang RM 350 / orang.
    4 orang RM 299 / orang.
    6 orang RM 270 / orang.
    8 orang RM 245 / orang.
    10 rang RM 220 / orang.
    Pakej 3D2N
    2 orang RM 250 / orang.
    4 orang RM 199 / orang.
    6 orang RM 170 / orang.
    8 orang RM 165 / orang.
    10 orang RM140/ orang.
    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking
    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
    transport facilities:
    * bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
    * include petrol / minyak
    * include parkir
    * include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    TEMPAHAN
    INDRI NURAZIZAH
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
    +628996933137

    email & fb
    indrianinurazizah98@gmail.com
    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum
    "Dapatkan segera harga special bulan March dan April 2017 untuk transport dan pakej percutian di Bandung"
    Type code : p4584r

    Sila WA +62 813 1836 4768. Duyeh

    Terimakasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  9. Salam sejahtera Tuan / Puan, semoga Tuan / Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung / Jakarta. Buat Tuan / Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung / Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282262272279
    WhatsApp : +6282280000071
    Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
    Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
    Facebook : Podomoroo Transport
    Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan Pakej Transport dan Hotel
    Kereta Avanza, Luxio, Apv, Evalia, Sigra, Grand Livina
    3D2N
    2 Pax = 330 Rm / Pax
    3 Pax = 300 Rm / Pax
    4 Pax = 230 Rm / Pax
    5 Pax = 230 Rm / Pax
    6 Pax = 200 Rm / Pax

    Van Short
    3D2N
    7 Pax = 250 Rm / Pax
    8 Pax = 220 Rm / Pax
    9 Pax = 220 Rm / Pax
    10 Pax = 200 Rm / Pax

    Van Long, Toyota Hiace Commuter
    3D2N
    11 Pax = 220 Rm / Pax
    12 Pax = 200 Rm / Pax
    13 Pax = 200 Rm / Pax
    14 Pax = 190 Rm / Pax
    15 Pax = 190 Rm / Pax

    Pakej Transport dan Hotel 4D3N
    Kereta Avanza, Luxio, Apv, Evalia, Sigra, Grand Livina
    4D3N
    2 Pax = 460 Rm / Pax
    3 Pax = 430 Rm / Pax
    4 Pax = 320 Rm / Pax
    5 Pax = 330 Rm / Pax
    6 Pax = 280 Rm / Pax

    Van Short
    4D3N
    7 Pax = 350 Rm / Pax
    8 Pax = 310 Rm / Pax
    9 Pax = 310 Rm / Pax
    10 Pax = 280 Rm / Pax

    Van Long, Toyota Hiace Commuter
    4D3N
    11 Pax = 310 Rm / Pax
    12 Pax = 280 Rm / Pax
    13 Pax = 290 Rm / Pax
    14 Pax = 270 Rm / Pax
    15 Pax = 280 Rm / Pax

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...

    ReplyDelete
  10. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete
  11. terima kasih kepada kak miera pasal sudah rekemen rahmat insya alloh kepada para tetamu dari manapun pasti kami layan dengan baik

    ReplyDelete
  12. Salam sis. boleh bagi contact no rahmat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam
      ni nombor Rahmat +6282121950335

      Delete
  13. Salam.. Nk tanya pendapat sis berkenaan baggage. Sy cadang utk check in baggage masa balik dr bandung. Baggage tu sy perlu bawa dr malaysia atau boleh saja beli disana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye..pendapat sy, boleh je bawa dari Malaysia, tp check in baggage cuma masa balik. cuma pastikan saiznya boleh bawa naik ke ats la (i mean, cuma beg kosong kan, so tak payah check in la). Kalau nak beli kat bandung pun ok je. Harga tak berapa mahal. Nak pakai beg kemboja pun takde masalah, sbb sblm balik, boleh wrap dlu bag kat airport then baru check in kan. upah wrap cuma RM15 tak silap. Kalau silap, maafkan. Lupa dah.. hehe.

      Delete
  14. Salam.. Nk tanya pendapat sis berkenaan baggage. Sy cadang utk check in baggage masa balik dr bandung. Baggage tu sy perlu bawa dr malaysia atau boleh saja beli disana?

    ReplyDelete
  15. Salam.. sy perlukan pendapat sis berkenaan baggage. Sy bercadang utk check in baggage dr bandung. Baggage tu perlu sy bawa dr malaysia atau sy boleh beli di sana? Atau kita boleh pakai bag kemboja saja?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...