Tips Bercuti ke Bandung

by - Monday, September 05, 2016

Hai.. Assalamualaikum semua.. 
** lambaian tanda ramah.

Jadi.. I baru je pulang dari bercuti dari Bandung.. and apa yang I boleh ringkaskan, Bandung is a beautiful and wonderful place. Orangnya ramah,  dan lembut bila berkata-kata.. Ok.. cukup untuk summary ni. So, ini adalah beberapa tips persediaan yang I boleh share melalui pengalaman I dan juga melalui pembacaan dari Google.

Tips Bercuti ke Bandung

1. Tiket dan Airport
Untuk tiket flight, Alhamdulillah I dapat yang murah dan berpatutan. Since this is my first time I bawa my parents ke luar negara, so awal-awal lagi dah mula ticket hunting kat website sebab my parents ni, kalau dapat tau harga tiket mahal, dorang risau macam-macam pulak kan. Yela, takut kita terbazir la kan.. Takkan nak menipu harga. So, ticket hunting ni I mulakan dari pertengahan tahun 2015 lagi. Antara website yang I rujuk untuk hunting ni ialah Skyscanner, Traveloka dan  of course Air Asia.

Sebabkan last minit add-on baggage, tak add on masa beli tiket, kami beli asing..  Jadi harga agak mahal la.. Tapi tiket untuk 4 orang RM744.32. Tambah baggage last minit dah terpaksa tambah lagi RM142. Kalau beli sekali masa beli ticket, lebih murah T_T. Oh ni yang kami dapat, kalau dapat harga lebih murah dari ni, lagi bagus.. 

Untuk airport ke Bandung, sebaiknya pilih terus Airport Husein Sastranegara Bandung.. Jangan la gatal-gatal nak pilih dari Jakarta melainkan kalau korang memang nak berjalan di Jakarta dulu. Sebab.. walaupun harga tiket flight dari KLIA ke Jakarta lebih murah dan perjalanan dari Jakarta ke Bandung pula cuma 2 jam, tapi harus diingat ye.. Ditempat orang.. kita tak tau perjalanan traffik macam mana.. Silap-silap boleh sampai 5 ke 6 jam sebab sesak.. Jadi akan buang masa disitu dan kepenatan.  

Kecil dan comel. Jangan berangan nak tido disini sementara menunggu flight ye. 

2. Luggage dan  Bagasi
Untuk ni, berkait rapat pula dengan jenis perjalanan.. Ha gituu.. Yela.. tentukan dulu kan jenis perjalanan, nak holiday atau nak shopping.. Macam kami, bercuti  dan  shopping. Jadi, masa pergi kami memang tak add-on luggage pun. Kami limitkan barang cuma 7kg je. Sebab memang limit 7kg je ye sayang semua. Masing-masing cuma bawa 1 backpack atau beg sandang belakang tu dan beg tangan 1. Barang memang tak banyak. Limit baju tido dan baju 3 hari berjalan je (sebab 1 hari dah pakai.. so exclude. haha). Jadi beg tak berat sangat kan.. Sebab, kalau berat nanti tak boleh bawa naik atas flight. Kena check in bag pulak.. Dah bazir kan.. So bawa keperluan ala-kadar. (Ala kadar tu, bukan bermakna korang kena bawa sikit ye.. Agak-agak yang penting tu,  bawak la. sebab nak cari kat sana nanti, masa pulak kan,, Since  baru nak pergi, nak kena cari tempat lagi.. Hish..)

Tapi....tapi..
Sekarang Air Asia dah buat polisi baru di mana bagpack dah tak dibenarkan bawa naik dan hanya mengikut saiz yang dibenarkan sahaja.. Jadi, pandai-pandailah bajet. Kalau terpaksa add-on baggage masa beli tiket, buatlah untuk elak last minit kena bayar.

Orang kata, beli je kat Bandung.. baju murah. Ok..pendapat I pula, bergantung pada perbelanjaan. Memang la murah, tapi kenapa nak bazir beli baju kan. Sebab I bajet nak shopping kain pasang je.  Lagipun, I ni saiz besar, susah sikit nak cari saiz tu.. So, I mmg bawa siap2 baju nak jalan. Cuma ada la terbeli cardigan dan Long Sleeve shirt pakai masa ke Kawah Putih. hehe..Ok, lari sikit bajet. Tu sebab nafsu. Apa-apa pun, bergantung pada bajet masing-masing k.
Ini sahaja limit. Jadi.. Bawa ala kadar. Kalau perlu, setiap seorang bawa la 1 beg.. sebab kalau share nanti, confirm lebih berat kan.
Masa balik.. kami cuma beli baggage 20kg + 20kg atas nama I dan adik je. So total 40kg. Ambil 2 nama je sebab barang parents kami akan sekalikan je atas nama kami. Total masa balik lepas shopping semua, 4 orang ni cuma 30kg je. Hahaha.. tak berat sangat rupanya. Sebab shopping baju je. Berat pun sebab terlebih beli  brownies kat Kartika Sari masa balik. hewwhewww...

3. Supir
Untuk supir.. kami dah memang booked dan cari awal-awal sebab takut la kalau lambat nanti mahal kan. So, kami mulakan pencarian dengan google dan bertanya dalam group backpackers di Facebook. Since ini adalah yang pertama kali ke Bandung, kami ambil pakej terus dari supir. Bajet supir kami include transport dan penginapan hotel 3 bintang cuma RM1300. Kalau takut kena tipu, make sure korang semua cari supir yang berpengalaman dan bayar di sana terus. Bahaya juga kalau bank in sebelum sampai kan. Apa-apa pun, terpulang cara masing-masing. Tapi dengan supir kami, 

"akak bayar bila dah sampai sini nanti.. " hohoho

Kami gunakan khidmat supir Pak Rahmat SugiartoKonon panggil Pak Rahmat ingatkan dah berusia, rupanya orangnya muda je, Hehehe..anak muda Bandung yang mewarisi perniagaan keluarga. Takpe, nanti I cerita pengalaman dengan supir Rahmat. Tapi, memang berpuas hati. Sopan je kata-katanya.. Hensem juga dimata I.  hahaha

The hotel. Oh.. basically, kami dapat hotel yang di sebelah kanannya adalah KFC dan seberang jalan adalah McDonald dan  Pizza Hut. Kau ghase??  hahaha.. Malam-malam lapar keluar beli burger McD. Thanks Rahmat pilih hotel yang senang nak access tempat makan.. hehehe. 

Bilik Superior.. Ok la penginapan macam ni untuk 4 hari.. Selesa sangat. Ni bilik I dan adik. 

Eh tercerita bab hotel pulak. So.. ini instagram Rahmat. Boleh la stalk dulu kalau nak tau betul ke atau tak kan..hehe. Tapi kami sekeluarga memang berpuas hati. 
4. Money changer dan Matawang Rupiah
Kalau boleh, tukar la siap-siap duit kat Malaysia. Sebab takut la kalau di Bandung nanti susah nak mencari dan dapat rate mahal. Kami sampai Bandung hari Jumaat petang. Rupanya hari Sabtu, money changer sini buka separuh hari je. I dah la terover pakai duit.. Kelam kabut nak tukar. Pinjam duit mak dulu. Hahaha.. luckily, hari Ahad dalam perjalanan nak ke Kawah Putih, ada jumpa Money Changer. huhu.. Nasib baik juga rate dapat murah. Ni semua nasib baik ye.. Kalau tak bernasib baik, memang takde dah duit shopping. So, I advise kat korang semua, tukar siap-siap duit dari Malaysia. Rate tak semua sama.. Masa I pergi, currency Malaysia tengah jatuh. Jadi mahal sikit. Apa-apa pun.. rajin-rajin la survey rate currency ok.

Kalau tak sempat tukar juga?
kat Bandung, bersepah-sepah (ececeh... sangat la kan) mesin ATM CIMB dan Maybank. Jadi, lebih mudah kalau korang yang ada CIMB dan Maybank  tu,  siap-siap call operator sebelum bertolak ke Bandung untuk aktifkan International Withdraw. Kalau withdraw dari ATM, currency lebih murah.. dan jimat dan.. selamat sebab takdelah dari Malaysia nak bawa duit berjuta-juta kan..Cuma, cas pengeluaran, mahal sikit.. Around RM12. Tapi.. mana la tau kot-kot terbelanja lebih, ada la duit emergency boleh withdraw dari ATM kan..

Macam mana nak kira currency kat Bandung.? Ok.. memang kalau dah dapat Rupiah, korang akan pening sikit.. sebab beribu kat tangan. Jadi, I akan buang tiga nilai kosong dibelakang dan bahagi dengan 3.

Contoh :-
Rp 30,000.00 akan jadi Rp 30 dan bahagi dengan 3 = RM10
Rp 3,000.00 akan jadi Rp 3 dan bahagi dengan 3 = RM1

Abaikan 3 nilai kosong belakang tu. Ini secara General ye sayang. Kalau nak betul-betul kira, download lah apps Currency di phone. hehehe

kaya la sekejap kan.. hahaha

5. Airport  Tax
Ini soalan paling femes I dapat.. Betul ke kena asingkan Rp 75,000 siap-siap untuk bayar Airport tax masa balik tu. Jawapan, TAK PAYAH.. sebab, mulai 2015, airport tax akan siap-siap dimasukkan dalam harga tiket flight tu.. 

Tapi.. so far cuma Air Asia dan Malindo je yang dah announce. Untuk flight lain,  sila check semula tiket flight masa pembayaran tu.. Kalau dah  include, tarik nafas lega ok.. Boleh guna Rp 75,000  tu buat shopping.

6. Tips
Di Bandung ni, memang ada budaya memberi tips ye. Walaupun nak buat U-Turn pun, mesti bagi duit tips pada orang yang jaga tengah jalan tu. Kalau korang turun dari kereta supir, ada yang bukakan pintu pun, korang kena bagi tips. Ala.. dia tak mintak pun, tapi faham-faham la.. budaya dorang kan.. Sebarang pertolongan semua berbayar.. 

Berapa banyak nak bagi tu, terpulang.. Bagi Rp 2,000 pun dah ok.. Macam I, I bawa siap-siap duit Malaysia RM1 tu.. so bagi RM1 duit Malaysia pun, dorang ok dah. Currency duit kita tinggi. Tapi, sebab supir I dah kata, tips semua dia tanggung.. Jadi kami tak perlu fikir berapa nak kena asingkan.. Cuma, I prepare siap-siap sebab ada kalanya, I akan beri je.. Anggap sedekah. 

7. Adapter
Ini teramat penting.. Walaupun negara serumpun, tak sama ye. I beli siap-siap travel adapter kat Mr.DIY.. Harga RM13.90 je.. Senang lepas ni nak travel ke mana-mana. Kalau agak-agak nak cas banyak.. bawak lah siap-siap extension.  Hehe.. I bawa extension. So adapter ni untuk extension plug je, then cas la hp dengan adik. Boleh la nak share dalam hotel. Cuma hati-hati. Jangan la guna dengan peralatan yang tinggi Watt macam seterika atau hair dryer. Mau meletup pulak nanti..

8. Beg Shopping
Untuk yang nak shopping di Pasar Baru.. I cadangkan korang bawa beg galas atau beg sekolah tu.. sebab, mana la larat nak pegang beg plastik banyak-banyak kan.. So, pakai beg tu galas di hadapan badan untuk berhati-hati dari penyeluk saku dan lepas shopping boleh masukkan barang shopping dalam beg tu.. Takdelah sakit tangan bawak banyak barang. Nak bawa handbag tu boleh, tapi hati-hati ok.. Karang tengah sibuk shopping, terabai pulak handbag.. 

9. Kasut
Baca kat mana-mana blog pun akan cerita bab kasut.. Hahaha..  Yela.. ini penting. Karang tengah bercuti, kaki sakit pulak kan.. Bagi I, simple je, Bila travel, pastikan kasut yang dipakai selesa.. Sebab, masa travel, akan banyak berjalan.. Kalau salah pilih kasut, nanti kaki pulak sakit lepas tu dah tak selesa nak berjalan.. So.. macam I dan adik.. kami pakai kasut je.. Senang nak bergerak.

10. Simkad / Kartu Sim
Ini adalah paling penting.. !!! Hahaha.. walaupun di hotel ada Wifi, tapi takkan nak tunggu sampai hotel baru nak update kan.?  Tak best.. Sebab kita kan nak buat live update.. Ececeh.. Kemain.. Jadi kat Bandung ni, I tak pakai data roaming. Sebab taknak la balik Malaysia nanti bil melambung mahal. Jadi..I pesan awal-awal dengan supir untuk belikan simkad.. Senang nak contact kawan  dan bergosip.. Eh tak.. Senang nak contact each other. 

So .. untuk simkad ni, bajet asing la dengan bayaran supir,  Kami beli 2 simkad je. Untuk  phone adik dan  I. Our parents cuma share data je so dorang share wifi sebab data kami dapat 3GB. Untuk 4days je pun nak gunanya. Balik hotel dah pakai wifi. Dalam kerete supir pun ada wifi.. Hahaha.. 3GB ni pun tak habis pakai sebenarnya.. Buang camtu je. Terpulang kalau korang jenis update social media macam I ni, memang berguna.. Kalau tak, beli 1 je.. share jela data.. Jangan bazir. hehe. Bergunanya bila di Pasar Baru dan tempat shopping. Sebab masing-masing dah menghilang cari barang sendiri, jadi senang nak contact. Cuma simkad ni takde kredit. Kena topup.  Tapi, call jela pakai Whatsapp Call. hahaha

Supir kami belikan kartu sim XL4G.. Memang laju dan wide coverage di Bandung.. Harga masa tu dapat dalam RM20 atau Rp 60.000. 
Kat luar airport pun ada jual.. Cumanya.. lebih baik pesan siap-siap dengan supir untuk belikan. Takdelah nanti buang masa.. dan.. di Airport sebenarnya jual mahal sikit. hehehe.. Jadi berhati-hatilah ye..

11. Pasar Baru
Untuk sesiapa yang shopping di sini, akan ada beberapa orang yang akan follow awak untuk jual barang mereka... Plis la hati tu kental sikit. Sebab barangan yang dia jual quite mahal. Once awak layan dan buat-buat tanya nak beli, dia akan follow awak shopping dari tingkat atas sehinggalah tingkat bawah. Kentalkan hati tak payah layan. Sebab I tau, I pun tak sekental hati adik I. dan I pun beli. Tapi harga mahal okey walaupun dia cakap tu adalah harga murah. Harga pecah telur. T_T.. takpe, dah terbeli.

And.. shopping di pasar baru bukan semua tempat yang murah. Kebanyakan mereka dah tau pelancong Malaysia ni bawak duit banyak. Plis lah pandai tawar.. Jangan main beli je takde tawar menawar. My mom tanya harga spender.. Awak bayangkan lah Rp150.000 = RM50 untuk 3helai. Wallawei..

Jangan lupa.. buat tawar menawar and datang dari awal pagi untuk survey harga. Okeyh.

12. Kain sulam
Kepada yang mencari kain sulam, Pasar Baru bukanlah tempat yang murah.. sebab last day supir I bawa I ke 1 rumah kedai ni, namanya Rumah Sulam Al-Mubarak. Harga kain sulam nya lebih murah. Cuma Rp.120.000 = RM40 je sepasang. Minta supir tolong bawakan ke tempat kain sulam kalau berhajat nak beli.

13. Kawah Putih
Kepada mereka yang ingin melawat ke Kawah Putih, disarankan untuk keluar pada awal pagi kerana perjalanan dari Pusat Kota Bandung ke Kawah Putih adalah lebih kurang 1.5 jam dan boleh mencecah ke 3 jam. Jadual perjalanan boleh bincang bersama supir.
Ada 2 tempat parking di Kawah Putih. Pertama di bahagian bawah. Kalau parking dibawah boleh naik angkutan/kenderaan yang disediakan. Bayaran lebih murah. Tapi kami naik ke atas terus dengan kenderaan supir, dan rate parking di atas cuma Rp.150.000 per kenderaan.
 
Sumber gambar dari SINI
Kawah putih ini masih dikatakan aktif, jadi jangan duduk terlalu dekat dengan Kawah. Bau belerangnya cukup menyengat dan aromanya yang kurang sedap. Boleh mengganggu pernafasan. So, pastikan anda membawa mask atau boleh beli sahaja disini..
Kat sini akan ada ramai photographer yang akan offer untuk amikkan gambar, Terpulang nak ambil ke taknak. Boleh je ambil sendiri kan.

Sekian 13 tips persedian bercuti di Bandung.. Banyak lagi tips yang boleh dibaca.. InsyaAllah nanti I share lagi sama-sama dengan pengalaman di sana ok.. Semoga 13 tips ni berguna untuk korang yang merancang percutian di sana.. Jangan lupa cuba merasa Nasi Liwet di Saung Gawir dalam perjalanan ke Kawah Putih ya.

Untuk Tips Bercuti dan Itinerary Perjalanan ke Lombok, di SINI

Happy Holiday :)

You May Also Like

44 comments

  1. September 30, 2016 at 10:00 am
    Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang REIHAN BANDUNG TRANSPORT selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Reihan Bandung transport hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Reihan, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Reihan Bandung Transport menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta.
    JOM JOM ke Bandung bersama Reihan, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Reihan… 😉
    Dijamin Reihan bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..
    Harga Sewa Kereta ;
    Rate Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 380.000 or RM 115
    # Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 520.000 or RM 157
    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 620.000 or RM 182
    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 840.000 or RM 242
    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 850.000 or RM 245
    *Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
    *Include : Kereta,sopir,minyak,parking & Tol
    Contact Person :
    Mobile Phone : +6285723129752/+6281323761223
    WhatsApp : +6281323761223
    Email : mohdreihan98@gmail.com
    Reihan Bandung Transpor tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..
    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap REIHAN BANDUNG TRANSPORT (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)
    Regard
    (REIHAN BANDUNG TRANSPORT

    ReplyDelete
  2. Tq Miera. I baru balik Bandung dan beli simkad yg u cadangkan. Memang laju giler!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soon I Akan pergi ke Bandung,so now nak survey dulu...heee

      Delete
    2. cik miera hassan..boleh bagi contact no supir x??or fb..sy search x de la..tq

      Delete
  3. Assalam mualaikum,
    Mohon maaf, kami na numpang promosion. Kami na menawarkan perhidmatan untuk percutian kat bandung, dan bila dah ada plan na pergi bercuti kat bandung, boleh coba servis kami,dan sewa kereta kami punya.
    Kami sediakan paket.
    # 1. Sewa kereta supir.
    # 2. Paket hotel,kereta, dan supir.

    Kami ada kereta macam2, AVANZA,APV,EVALIA, ELF SHOT, buat 11 shet, ELF LONG,buat 16 shet.

    Kami persilah kan tuan/puan memutuskan tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau boleh ikut rancangan sendiri.

    Tempahan/ boking.

    Wassap +6281910301718.
    FB AGASAGUS.

    Semoga maklumat yang kami berikan mempermudah urusan tuan/puan,yang na bercuti ke bandung.
    Terimakasih.
    Wassalam....wr...wb

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum ..
    ABIM TRANSPORT Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menanyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..
    > Contoh Itinerary Tour
    Seperti:
    -Gunung tangkuban perahu (kawah merapi)
    -Taman strawbery
    -Sari ater hot spring
    -Floting market lembang
    -Lunch kampung daun culture & galery
    -Shoping at rumah mode factory outlet
    -Shoping at jalan ciohampelas
    -Dinner at paskal hyper squere (1001 Menu)
    Day 2
    -Breakfast at hotel
    -Pasar baru trade centre (syurga beli belah belah murah)
    -Lunch at simpang raya melayu resto
    -Shoping at kedai tiga jeans factory
    -Shoping at jalan riau factory outlet
    -Dinner at Parit sea food
    Day 3
    -Breakfast at hotel
    -Otw to trans studio (game indor terbesar di dunia)
    -Lunch at sederhana resto
    -Shoping at cibaduyut street (shoping leader)
    -Dinner at Stones café
    Package Rate :
    -pakej transport+hotel (2pax)
    *3D2N = RM 260/pax
    *4D3N = RM 375/pax
    *5D4N = RM 480/pax
    -pakej transport+hotel (4pax)
    *3D2N = RM180/pax
    *4D3N = RM 260/pax
    *5D4N = RM 330/pax
    -Pakej transport+hotel (6pax)
    *3D2N = RM 150/pax
    *4D3N = RM 215/pax
    *5D4N = RM 285/pax
    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking
    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
    Group yang sudah kami layani
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain
    Sekiranya anda berminat menyertai percutian
    Sila hubungi :
    WhatsApp : +6281220553050 (fast response)
    http://abimtransport.blogspot.co.id/
    http://pakejhoneymoonbandung.blogspot.co.id/
    http://transportmurahkatbandung.blogspot.co.id/
    http://pakejsuperjimat.blogspot.co.id/
    http://pakejmurahgilerbandung.blogspot.co.id/
    https://www.facebook.com/Abim-tour-and-rent-car-237179009806143/

    ReplyDelete
  5. salam, saya ada wassup cik tp xda balasan.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum
    Minta izin nak ikut promote kat blog tuan / puan
    Perkenalal kan kami dari CITRA CEMERLANG syariah tour
    Kami nak menawarkan sewa kereta murah kat bandung or jakarta
    Jenis kereta yg di tawar kan
    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova [8 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Kia Pergio [9-10 Seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.
    Kami juga menyediakan packages
    Pakej 4D3N
    transport + hotel
    2 orang RM 350 / orang.
    4 orang RM 299 / orang.
    6 orang RM 270 / orang.
    8 orang RM 245 / orang.
    10 rang RM 220 / orang.
    Pakej 3D2N
    2 orang RM 250 / orang.
    4 orang RM 199 / orang.
    6 orang RM 170 / orang.
    8 orang RM 165 / orang.
    10 orang RM140/ orang.
    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking
    * room deluxe ~king bed size hotel 2star also include free buffet breakfast
    transport facilities:
    * bole di gunakan dari pukul 8 pagi hingga pukul 10 malam
    * include petrol / minyak
    * include parkir
    * include driver berpengalaman dan bisa bahasa melayu
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    TEMPAHAN
    INDRI NURAZIZAH
    WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE
    +628996933137

    email & fb
    indrianinurazizah98@gmail.com
    tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum
    "Dapatkan segera harga special bulan March dan April 2017 untuk transport dan pakej percutian di Bandung"
    Type code : p4584r

    Sila WA +62 813 1836 4768. Duyeh

    Terimakasih
    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Salam sejahtera Tuan / Puan, semoga Tuan / Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki (Amiin)… Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung / Jakarta. Buat Tuan / Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung / Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    Call : +6282262272279
    WhatsApp : +6282280000071
    Email : podomorootransportbandung71@yahoo.com
    Blog : http://podomoroopelancongbandung.blogspot.co.id (Podomoroo Transport Bandung)
    Facebook : Podomoroo Transport
    Fanspage : Podomoroo Transport Bandung


    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang…
    Kami pun menyediakan Pakej Transport dan Hotel
    Kereta Avanza, Luxio, Apv, Evalia, Sigra, Grand Livina
    3D2N
    2 Pax = 330 Rm / Pax
    3 Pax = 300 Rm / Pax
    4 Pax = 230 Rm / Pax
    5 Pax = 230 Rm / Pax
    6 Pax = 200 Rm / Pax

    Van Short
    3D2N
    7 Pax = 250 Rm / Pax
    8 Pax = 220 Rm / Pax
    9 Pax = 220 Rm / Pax
    10 Pax = 200 Rm / Pax

    Van Long, Toyota Hiace Commuter
    3D2N
    11 Pax = 220 Rm / Pax
    12 Pax = 200 Rm / Pax
    13 Pax = 200 Rm / Pax
    14 Pax = 190 Rm / Pax
    15 Pax = 190 Rm / Pax

    Pakej Transport dan Hotel 4D3N
    Kereta Avanza, Luxio, Apv, Evalia, Sigra, Grand Livina
    4D3N
    2 Pax = 460 Rm / Pax
    3 Pax = 430 Rm / Pax
    4 Pax = 320 Rm / Pax
    5 Pax = 330 Rm / Pax
    6 Pax = 280 Rm / Pax

    Van Short
    4D3N
    7 Pax = 350 Rm / Pax
    8 Pax = 310 Rm / Pax
    9 Pax = 310 Rm / Pax
    10 Pax = 280 Rm / Pax

    Van Long, Toyota Hiace Commuter
    4D3N
    11 Pax = 310 Rm / Pax
    12 Pax = 280 Rm / Pax
    13 Pax = 290 Rm / Pax
    14 Pax = 270 Rm / Pax
    15 Pax = 280 Rm / Pax

    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan / Puan untuk ke Bandung.


    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Podomoroo Transport Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja.. Wassalam, Terima kasih...

    ReplyDelete
  9. Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
    Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :

    WhatsApp : +6282214441280
    Call : +6282214441280
    Call : +6282282222896
    Email : Dhanibandung@yahoo.com
    Blog : Melancongdibandung.blogspot.com(Dhani Tour Bandung)
    Website : www.paketpelanconganbandung.com
    Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

    KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL

    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung murah sahaja... Wassalam dan Terima Kasih...

    JOM MELANCONG INDONESIA…
    CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

    ReplyDelete
  10. terima kasih kepada kak miera pasal sudah rekemen rahmat insya alloh kepada para tetamu dari manapun pasti kami layan dengan baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kak terima kasih banyak ya, ada apa apa insya alloh kami bantu, kapan ke bandung lagi kak

      Delete
    2. ada no. wasap tak.. saya nak ke bandung hujung oktober ni..;)

      Delete
  11. Salam sis. boleh bagi contact no rahmat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam
      ni nombor Rahmat +6282121950335

      Delete
  12. Salam.. Nk tanya pendapat sis berkenaan baggage. Sy cadang utk check in baggage masa balik dr bandung. Baggage tu sy perlu bawa dr malaysia atau boleh saja beli disana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye..pendapat sy, boleh je bawa dari Malaysia, tp check in baggage cuma masa balik. cuma pastikan saiznya boleh bawa naik ke ats la (i mean, cuma beg kosong kan, so tak payah check in la). Kalau nak beli kat bandung pun ok je. Harga tak berapa mahal. Nak pakai beg kemboja pun takde masalah, sbb sblm balik, boleh wrap dlu bag kat airport then baru check in kan. upah wrap cuma RM15 tak silap. Kalau silap, maafkan. Lupa dah.. hehe.

      Delete
  13. Salam.. Nk tanya pendapat sis berkenaan baggage. Sy cadang utk check in baggage masa balik dr bandung. Baggage tu sy perlu bawa dr malaysia atau boleh saja beli disana?

    ReplyDelete
  14. Salam.. sy perlukan pendapat sis berkenaan baggage. Sy bercadang utk check in baggage dr bandung. Baggage tu perlu sy bawa dr malaysia atau sy boleh beli di sana? Atau kita boleh pakai bag kemboja saja?

    ReplyDelete

  15. Assalamualaikum.
    minta maaf nak ikut promote kat blog tuan/puan
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan
    (Boleh di tukar,Tambah/Kurang)

    Hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari 2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda dranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Makan malam

    Hari 3
    > Kawah putih
    > Glamping
    > Kulit Cibaduyut
    > Afrika Asia
    > Kartika sari
    > Makan malam

    Hari 4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    Rm 370/orang jika 2 orang
    Rm 295/orang jika 3 orang
    Rm 260/orang jika 4 orang
    Rm 235/orang jika 5 orang
    Rm 220/orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel 2 Star #

    Dbest Express

    >Termasuk Breakfast ala Bufet

    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itinerary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    Tempahan:

    Call/WhatsApp:

    +6281 222 300 871

    aguskolicis@gmail.com

    www.sewakeretamurahbandung.com

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete
  16. Salam
    Jom Liburan Pi Bandung

    Itenerary 3day 2 night
    Day1
    *Bandung Airport
    *Pasar Baru trade center
    *Toko Tiga (Branded Jeans)
    *depasion factory outlet kain potong
    *Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp, Terminal Tas, dan The Secret )
    *rumah kain sulam and telekung
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *floating market / farmhouse /dusun bambu / grafika cikole / the lodge of maribaya
    *Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Rumah parfume
    *factory outlet area riau street ,the secret, heritage, oases, etc

    Day3
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Pakej Super BAJET BANDUNG 3D2N (included bilik hotel free wifi, buffet breakfast, and pengangkutan)

    Hotel 3*
    (Green Batara / Dbest Hotel / Meize / Zodiak / Raffleshom / Victoria / Citra Dream / Ruby Syariah / Kembang / Fabu / Andelir)
    RM325 per person if 2 person
    RM225 per person if 4 person
    RM195 per person if 6 person
    RM190 per person if 10 person

    Hotel 2*
    (Dbest Express / Montameri / Serena / Guntur)
    RM290 per person if 2 person
    RM195 per person if 4 person
    RM175 per person if 6 person
    RM170 per person if 10 person

    Hotel 1*
    (Asoka Hotel / New Moonlight / Minehome / Sentra inn / Hyperinn)
    RM280 per person if 2 person
    RM185 per person if 4 person
    RM165 per person if 6 person
    RM160 per person if 10 person

    *rate included
    ~pengangkutan / transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol, parking, pemandu,kereta dan high way tiket.
    ~1 room hotel for 2 person
    ~breakfast, free wifi, mineral water and lift availble at hotel

    *rate is not included
    ~lunch and dinner
    ~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan


    MAS FATURRAHMAN
    WHATSAPP FOR EASY BOOKING

    +62 8956 0220 4291

    +62 8956 0220 4291

    +62 822 951 999 22

    +62 822 951 999 22


    email
    omegajayatour@gmail.com

    Facebook
    Faturrahman Jaya

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum…
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Medan, Bandung,Bali,Lombok,Pekanbaru,Aceh,Padang Bukittinggi dan lain2 destinasi popular untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket kapalterbang,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.Harga menarik menanti anda.
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.Semua urusan di lakukan di Malaysia sahaja.Minima berdua sahaja pun boleh!! JAMINAN KEPUASAN UNTUK ANDA!!!
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Bandung Tour package Bandung Tour Pakej Murah 2017 !!

    Assalamualaikum Wrwb..
    Kami Adalah Salah satu Travel Agensi yang bergerak di bidang pelancongan yang sudah berpengalaman menghandle beberapa grup perusahhan dan family trip dari malaysia, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menanyakan apa2 soalan apapun tentang bandung kepada kami, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    #Pakej dikekalkan sampai 2018
    Pakej Di bawah Ini No Hidden Charge

    BAJAET PAKEJ HALF BOARD SESUAI PILIHAN ANDA :)
    a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Budget Rm. 260/pax
    b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Budget Rm. 300/pax
    c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Budget Rm. 370/pax

    **Pakej Includ :
    -Hotel 2** Victoria Luxury – Geary – Citra Dream – Mine Home Cihampelas s
    -Meal Breakfast at hotel
    -Privat transport facility Econ,Audio & Video
    -Minyak – Tol & fee parking
    -Driver Cum Pemandu pelancong

    Itinerary tour nya selama anda di bandung
    1). Hari pertama (Welcome To Bandung Abang-akak, Tuan-Puan)
    Di Jemput Oleh pemandu kami tour kami yang Ramah Perjalanan di lanjutkan menuju :
    >> Chek In Hotel & rehat sejenak
    >> Farm house susu lembang (Rumah Hobbit)
    >> Wisata edukasi kopi Luwak
    >> Lunch at Sundanis Food
    >> Taman begonia lembang/D’ranch Wisata berkuda
    >> Floting market lembang (Pasar terapung)
    >> Rumah Mode f.o.s
    >> Shoping kilang kain & Rumah kain
    >> Dinner at Sederhana restoran Minang

    2). Hari Ke Dua (Shoping Time)
    Selepas sarapan pagi Di Jemput Oleh pemandu kami tour kami yang Ramah Perjalanan di lanjutkan menuju ke kedai shoping :
    >> Pasar baru trade centre
    >> Lunch at Pasar baru foo market
    >> Toko Tiga Jeans factory store
    >> Shoping barangan anak F.o.s Anak Kecil
    >> Jalan Riau F.o.s (Factory outlet)
    >> Jalan Dago F.o.s (Nike – Adidas – Polo Factory outlet)
    >> Masaj/Reflexology & Spa Time
    >> Dinner at Gampoeng aceh restoran

    3). Hari Ke Tiga (Lawatan Time)
    Selepas sarapan pagi Di Jemput Oleh pemandu kami tour kami yang Ramah Perjalanan di lanjutkan menuju ke Kawan bandung Selatan/Ciwidey :
    >> Kawah Putih ciwidey (Estimasi 2 jam perjalanan)
    >> Sesi ambil gambar dekat Perkebunan teh Walini
    >> Glamping Resort (Tasik patenggang)
    >> Petik Stawberry
    >> Lunch At Saung gawir restoran
    >> Cibaduyut lether shop
    >> Shoping Kedai Parfum
    >> Dinner at Stones café restoran

    4). Hari Ke Empat ( Sayonara )
    Selepas sarapan pagi Di Jemput Oleh pemandu kami tour kami yang Ramah Perjalanan di lanjutkan menuju ke :
    >> Shoping oleh2 Cake Kartiak sari
    >> Sesi ambil gambar dekat Gedung sate Bersama crew kami
    >> Free & Easy program (Boleh ulang ke tempat semula)
    >> Lunch
    >> Hantar Ke airport semula
    Dan akhirnya kami segenap crew yang bertugas, mengucapkan banyak2 terima kasih atas kepercayaan anda menggunakan khidmat tour kami selama melancong di bandumg, kami harap anda sehat selalu dan boleh berjumpa lagi di lain waktu .. sayonara ..

    *Harga Sewa Transport tour*
    > MYR: 148 Atau IDR: 450.000 Per Day
    > Includ: Kereta sewa, minyak, parking fee, tol, driver cumpemandu pelancong
    NO HIDDEN CHARGE YA..

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Whatsapp : +6283821529157
    FaceBook : Chepy car
    Email : tourbandung833@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com


    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Owner & Marketing director C-Trans tour & travel

    ReplyDelete
  19. Bismillah..
    Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
    Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
    pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
    pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
    paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

    Harga sewa Kereta per Day :
    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova [7-10 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Kia Pergio [8-10 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    Armada kami siap hantar tuan/puan untuk menikmati cantik nya kota bandung,dengan harga jimat, sila hubungi whatsapp kami
    WhatsApp :+6282214268400
    WhatsApp :+6287825410700
    FB Syarikat : Punaza Besttour
    Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
    Email : Sapsudin.besttour@gmail.com
    Website : :http://sewakeretamurahmelancong.blogspot.co.id

    NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
    Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
    Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan / Puan

    jomm pegi bercuti kat Bandung dengan perkhidmatan Transport Bandung kami. BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT menyediakan Pakej Bercuti dan Khidmat Transport Tour kat Bandung/Jakarta/Garut atau bandar lain dalam kat Indonesia. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik kat Bandung dengan guna perkhidmatan yang kami sediakan, kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung,

    Ready Type Transport :

    Type Car 6 seater ( max 6 passenger )
    - Toyota Avanza
    - Suzuki APV
    - Daihatsu Luxio
    - Daihatsu Xenia
    - Suzuki Ertiga

    Type Car 7 seat or medium
    - Toyota Innova
    - Kia Pregio

    Van 14 seater ( max 12 - 14 passenger )
    - Isuzu ELF Short

    Van 19 seater ( max 15 - 19 passenger )
    - Van Isuzu ELF Long

    TERSEDIA JUGA KENDARAAN MINI BUS 25 SEAT, MEDIUM BUS 35 SEAT DAN BIG BUS 45 SEAT

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.
    * per day boleh guna dari pukul 08Am - 10PM

    TERSEDIA JUGA PAKEJ JIMAT TRANSPORT & HOTEL 3D2N, 4D3N, 5D4N, ETC
    Untuk pakej 4D3N transport & hotel promo murah hanya sebesar RM 300/ orang untuk 6 orang dalam 1 group

    CONTOH OPTIONAL PROGRAM :
    DAY 1
    *Tiba kat Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch & Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded ori Jeans )
    *D'fashion factory outlet kain potong
    *Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage,Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    DAY 2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Farmhouse Lembang
    *Floating Market
    *Kebun Strawberry and tea park (optional)
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, gossip,level, etc)

    DAY 3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Tasik Situ Patenggang (optional)
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    *cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *factory outlet area riau street macam the secret, heritage,oases, etc

    DAY 4
    *check out hotel
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *paris van java shopping mall
    *Airport transfer

    FREE AND EASY TOUR, DAPAT DIUBAH MENURUT KEADAAN SEMASA

    Hotel guna 3 star hotel selesa dan cantik, letak tengah town Bandung dekat dengan pasar baru dan airport

    Tersedia juga option hotel lain dari mulai 2 star hotel hingga 4 star hotel

    HOTEL FACILITIES :
    - free wifi
    - hot & cold water
    - breakfast buffet
    - LCD TV 24 inch
    - TV cable

    TERM & CONDITION PAKEJ JIMAT :
    - included transportation for 4day 3nights (type car 6 seater)
    - included 3 room deluxe - king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    - not included entrance fee
    - not included lunch and dinner
    - not included ticket flight and airport tax

    Service insya allah memuaskan
    YOUR COMFORT IS OUR PRIORITY


    Beberapa rombongan tourist yang menjadi customers kami :
    - Rombongan kelab Proton Malaysia sebanyak 40 pax
    - Rombongan kelab UMW Malaysia
    - Rombongan TNB Pelitawanis Johor, Malaysia
    - Rombongan study Tour UITM Malaysia
    - Shopping tour
    - Family tour, etc

    Sila Check beberapa TESTIMONI kami dalam halaman FACEBOOK PAGE kami

    UNTUK TEMPAHAN DAN SEBARANG PERTANYAAN, SILA CONTACT :
    - Email: touramanahbandung@yahoo.com
    - phone : +62 856 2388 749
    - whatsapp : +62 838 2178 9103
    - Fb page.: Bandung Amanah Tour & Transport
    - Blog : http://bandung-indah.blogspot.com
    - instagram: JOM GI BANDUNG MURAH JERR

    ReplyDelete
  21. Bismillah..
    Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Jom gi bandung!! Habiskan masa terbaik tuan/puan abang dan kakak disini Kami bisa hantarkan untuk berpusing pusing dengan harga jimat dan service bintang 5 tuan/puan bisa bersenang senang menikmati cantik nya kota bandung. Sila hubungi IRDI TOUR BANDUNG berkenaan promosi percutian di Bandung,atau melayari
    Harga sewa Kereta per Day :

    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova [8 seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Kia Pergio [9-10 Seat]
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    Whatsapp : +6281214741600
    Whatsapp : +6281220477335
    FB Syarikat : Irdi wati
    Fanspage : IRDI TOUR BANDUNG
    Email : irditourbandung@gmail.com
    Website : www.keretamurahpelancongan.blogspot.com

    Dijamin Irdi Tour Bandung bagi harga sangat murah dan berpatutan serta layanan yang sangat baik Facebook Irdi tour Bandung amat mengalu-alukan kedatangan Tuan / Puan.
    Waalaikumussalam

    ReplyDelete
  22. Greeting traveler

    Jom cuti2 Bandung,
    284 RM/ kepala
    4 Hari 3 Malam
    Murah tapi tak murahan..
    harga budget service 5 star...
    Nak pegi mana mana oun boleh, no rule, asal customer senang 😉

    sudah masuk sekali
    ✅ Hotel 3 star berhampiran cihampelas shoping mall
    ✅ Bilik deluxe, satu bilik untuk 2 orang
    ✅ Tea maker dalam bilik
    ✅ Makan pagi
    ✅ Airport transfer
    ✅ Transport untuk tour 4 hari
    ✅ Supir yang ramah dan berpatutan
    ✅ Minyak
    ✅ Tol
    ✅ Parking
    ✅ Kereta with good aircon

    Minat segera whatsapp admin yaa..
    10 orang pertama dapat percuma :
    ✅ bags Louis vuiton
    ✅ free indonesian sim card 1 pack


    whatsapp admin jangan lupa
    +6285318490001
    email : primeratrans@gmail.com
    facebook : Primera Trans Bandung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya pakej... dapat bag LV lagi.. huhuhu. untuk saya ada tak? hehehe

      Delete
    2. Armada kami siap hantar tuan/puan untuk menikmati cantik nya kota bandung,dengan harga jimat, sila hubungi whatsapp kami, Terimakasih
      WhatsApp +6282214268400
      WhatsApp +6287825410700

      Delete
  23. Salam sis.. Hrga rm1300 tu per pax atau per family?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Armada kami siap hantar tuan/puan untuk menikmati cantik nya kota bandung,dengan harga jimat, sila hubungi whatsapp kami, Terimakasih
      WhatsApp +6282214268400
      WhatsApp +6287825410700

      Delete
  24. salam, thank for info...nak tanya, bajet supir rm1300 tu utk ramai2 ke atau sorang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, RM1300 untuk ramai-ramai.. means (penginapan dan transportation untuk 4 orang)

      Delete
  25. Assalamu'alaikum mohon maaf izin promosi 😊 Toyota Auto 2000 lagi ada PROMO PAKET DP MINIM nihh 😊

    🚘 AGYA      DP 16 jt an
    🚘 AVANZA DP 21 jt an
    🚘 SIENTA   DP 24 jt an
    🚘 CALYA     DP 16 jt an
    🚘 RUSH DP 26 jt an
    🚘 YARIS DP 24 jt an
    🚘 INNOVA DP 70 jt an
    🚘 FORTUNER DP 100 jt an
    🚘 HI ACE DP 100 jt an

    🚗 Terima Tukar Tambah Semua Merk Mobil dengan Harga Tinggi dan Proses Mudah

    INFO PEMESANAN :
    --------- VERGA 081533380724 --------

    AYOO BURUAANN PESEENN SEKARANG JUGA MUMPUNG PROMO DP MINIM ! 💃 — At Auto 2000 SOEKARNO HATTA BANDUNG

    ReplyDelete
  26. Assalamu'alaikum mohon maaf izin promosi 😊 Toyota Auto 2000 lagi ada PROMO PAKET DP RINGAN nihh 😊

    🚘 AGYA      DP 16 jt an
    🚘 AVANZA DP 21 jt an
    🚘 SIENTA   DP 24 jt an
    🚘 CALYA     DP 16 jt an
    🚘 RUSH DP 26 jt an
    🚘 YARIS DP 24 jt an
    🚘 INNOVA DP 70 jt an
    🚘 HI ACE DP 100 jt an

    🚗 Terima Tukar Tambah Semua Merk Mobil dengan Harga Tinggi dan Proses Mudah

    *Proses Cepat
    *Aplikasi dijemput dirumah
    *Terima Tukar Tambah
    *Nego Sampai Jadi
    *Cukup duduk manis..

    Benefit
    Asuransi Allrisk
    Free Servis dan Sparepart 3thn
    Free Cover Jok Kualitas Premium
    Free Talang Air Ori
    Free Kaca film Bergaransi
    Free Antikarat Bersertifikat Resmi
    Free AstraWorld 5thn

    INFO PEMESANAN :
    --------- VERGA 0815 3338 0724 --------

    AYOO BURUAANN PESEENN SEKARANG JUGA MUMPUNG PROMO DP RINGAN ! 💃 — At Auto 2000 SOEKARNO HATTA BANDUNG

    ReplyDelete
  27. Toyota Auto 2000 lagi ada PROMO PAKET DP RINGAN nihh 😊

    🚘 AGYA      DP 16 jt an
    🚘 AVANZA DP 21 jt an
    🚘 SIENTA   DP 24 jt an
    🚘 CALYA     DP 16 jt an
    🚘 RUSH DP 26 jt an
    🚘 YARIS DP 24 jt an
    🚘 INNOVA DP 70 jt an
    🚘 HI ACE DP 100 jt an

    🚗 Terima Tukar Tambah Semua Merk Mobil dengan Harga Tinggi dan Proses Mudah

    *Proses Cepat
    *Aplikasi dijemput dirumah
    *Terima Tukar Tambah
    *Nego Sampai Jadi
    *Cukup duduk manis..

    Benefit
    Asuransi Allrisk
    Free Servis dan Sparepart 3thn
    Free Cover Jok Kualitas Premium
    Free Talang Air Ori
    Free Kaca film Bergaransi
    Free Antikarat Bersertifikat Resmi
    Free AstraWorld 5thn

    INFO PEMESANAN :
    --------- VERGA 0815 3338 0724 --------

    AYOO BURUAANN PESEENN SEKARANG JUGA MUMPUNG PROMO DP RINGAN ! 💃 — At Auto 2000 SOEKARNO HATTA BANDUNG

    ReplyDelete
  28. Assalamu'alaikum mohon maaf izin promosi 😊 Toyota Auto 2000 lagi ada PROMO PAKET DP RINGAN nihh 😊

    🚘 AGYA      DP 16 jt an
    🚘 AVANZA DP 21 jt an
    🚘 SIENTA   DP 24 jt an
    🚘 CALYA     DP 16 jt an
    🚘 RUSH DP 26 jt an
    🚘 YARIS DP 24 jt an
    🚘 INNOVA DP 70 jt an
    🚘 HI ACE DP 100 jt an

    🚗 Terima Tukar Tambah Semua Merk Mobil dengan Harga Tinggi dan Proses Mudah

    *Proses Cepat
    *Aplikasi dijemput dirumah
    *Terima Tukar Tambah
    *Nego Sampai Jadi
    *Cukup duduk manis..

    Benefit
    Asuransi Allrisk
    Free Servis dan Sparepart 3thn
    Free Cover Jok Kualitas Premium
    Free Talang Air Ori
    Free Kaca film Bergaransi
    Free Antikarat Bersertifikat Resmi
    Free AstraWorld 5thn

    INFO PEMESANAN :
    --------- VERGA 0815 3338 0724 --------

    AYOO BURUAANN PESEENN SEKARANG JUGA MUMPUNG PROMO DP RINGAN ! 💃 — At Auto 2000 SOEKARNO HATTA BANDUNG

    ReplyDelete
  29. Askm sis,rm1300 utk driver,kereta,minyak dn hotel selama berada di bandung ke(4d3n)

    ReplyDelete
  30. Pakej Transport Promot
    RM 127 / day

    Harga Termasuk :

    - Kereta Sewa
    - Minyak
    - Tips Parking
    - Tol Dalam Bandar
    - Driver yang Ramah Cum Pemandu Pelancong


    Hubungi Kami :

    Whatsapp : +628172386319
    Whatsapp : +6283821529157
    email : radjatour79@gmail.com
    blog : RadjaCutiBandoengblogspot.com

    ReplyDelete
  31. Salam Tuan Puan...
    Minta maaf nak tompang promote ckt.
    Jom ukir kenangan terindah dan cerita hebat bersama kami :
    Memory Bandoeng Tour
    The Best Tour Travel in Bandung.
    specialist tour for you...!!!

    Driver friendly,ramah dan tentunya dengan didikan service terbaik,siap melayan dan hantar Tuan Puan nak pegi mana2 tempat diBandung.
    Kenyamanan,keamanan dan keselamatan tentunya kami utamakan.
    Kereta kamipon bersih2 dan selesa.

    Best price...!!!
    Best driver...!!!
    Best choice...!!!
    Best SERVICE...!!!
    Tour Bandung pakej transport + hotel + bfast:
    * 3H2M - RM 165/pax
    * 4H3M - RM 225/pax
    * 5H4M - RM 325/pax
    * 6H5M - RM 395/pax
    (Min 4pax).
    kami juga menyediakan sewa kereta perhari dengan harga yang teramat sangat berpatutan.
    * toyota AVANZA,suzuki APV (max 7seatter)
    RM 115 /hari
    * isuzu Elf short (max 11seatter)
    RM 195 /hari
    * isuzu Elf long (max 18seatter)
    RM 265 /hari

    Harga masih boleh runding.runding harga semurahnya,serendahnya,sejimatnya.insya Allah berbaloi dan puas hati guna khidmat syarikat Memory Bandoeng Tour.
    " HARGA BOLEH JADI HARGA KASIH SAYANG,SAYANG KETAT2...!!! "

    Utk lebih detail sila PM,Call/WhatsApp laju2 ditalian:
    +6285324228854
    +6285324228854
    +6281224420758

    √ Fb syarikat :
    Memory Bandoeng
    √ fb personal :
    Cepokta Bisaajja
    √ email :
    memorybandoeng@gmail.com
    √ Website :
    www.jomcutibandung.com

    Kami sentiasa menunggu dan mengalu2kan kedatangan Tuan Puan diBandung.

    LOMBOK, BALI & JOGJA BOLEH JGK KAMI URUSKAN.
    Salam dan tmakasih....

    ReplyDelete