Tips Cantik - Rawatan Semulajadi dari Rumah

Hai..
Si cantik ni sekarang sangat sibuk dengan kerja sampaikan nak jaga kecantikan diri dan mencari pakwe pun tiada. Janganlah kata kan ada spa yang boleh bantu nak manja-manja kan diri tuh. Alasan nya, si cantik sangat sibuk sampaikan weekend juga kadang-kala ke tempat kerja. Jadi, lupakan Spa ye.. 

Sekarang, dah jumpa pulak tips-tips cantik dari fesbuk menggunakan bahan semulajadi dan boleh buat dirumah. Wahhh.. makanya, I kongsi disini juga supaya ramai boleh meng'apply'kan tips kecantikan.. Oh sebenarnya sebab supaya nanti tak lupa tips-tips ni. Jadi, next time bukak blog sendiri je untuk cari semula.. T_T





 

Kalau rasa bermanfaat pada diri, keluarga dan masyarakat, share la bersama post ini ye.
Bye

Tips Sihat - Rawatan Semulajadi dari Rumah


Assalamualaikum.
I jumpa ni daripada perkongsian kawan-kawan di Facebook. Kadang-kadang, kita tak sedar, bahan semulajadi sebenarnya Allah dah ciptakan untuk memberi 1000 manfaat kepada kita. Ada yangs sedar, tapi malas nak buat. Kalau malas, tak boleh nak tolong la ye. Ayookk.. !!

Semoga ini bermanfaat untuk digunakan oleh semua orang terutama apabila sedang dalam keadaan terdesak dan memerlukan, memandangkan kesemua bahan-bahan ni mudah didapati..
Kalau takde bahan ni dirumah, boleh la singgah di kedai runcit Aminah di simpang tiga.










"Ya Allah, Engkaulah Penyembuhm tiada penawar melainkan penawar Engkau; penawar yang tiada meninggalkan kesakitan lagi"

Semoga Bermanfaat..

SUMBER : imuslimshop.com


Yang dirindui masa raya

.
Bila dah dewasa ni.. ececeh. Macam-macam benda yang dirindui.. Kenangan lama tu mesti muncul lagi-lagi nak raya kan.. dan benda yang paling dirindui dan semakin lupus dek zaman ialah

 kad raya

 huhu. Kalau dulu, masa Ramadhan, seronok tunggu posmen kan. Tunggu kad. Bila dapat daripada kawan, bangga.. Leh tunjuk kat adik beradik. Kalau dulu, macam-macam jenis kad. Ada yang berlagu..kad kartun Ujang.. Kad jiwang-jiwang. Yang mana cantik-cantik tu, khas untuk bestfriends.  Tapi Miera paling suka bagi yang ada katon ni.. Comel..

selalunya semua ucapan raya berbunyi macam ni;
------

Assalamualaikum.. 
Eh tak jawab dosa tau.. hehe.. ko sihat ke?

Part baju raya...

Baju raya dah siap ke? Baju raya berapa pasang? Baju raya warna apa tahun ni? Kasut raya berapa pasang? 

Part kuih raya...
Tahun ni kuih raya beli ke tunjuk? Ko buat kuih raya tu, bape jenis? Bape balang kuih raya tahun ni?


Part TER...

banyak nau TER nye ha.. setahun sebelum raya banyak buat dosa la katakan. hehehe

Part ucapan...
Saje je bagi kad raya ni. hehe. Dikesempatan ni, aku nak mintak maaf kat ko dari hujung rambut sampai la ke hujung kaki kalau aku ada buat salah.. Ko jangan makan banyak sangat wei. Nanti gendut macam tong dram. Raya jemput la ke rumah

Dan.. Part mintak balas..
Pecah kaca, Pecah gelas... Sudah baca, harap balas. 

hahaha.. oh, rindu kenangan macam ni kan.. lebih kurang macam ni la yang Miera dapat daripada semua kawan. Dan apa yang saya sendiri tulis. Last dapat kad raya, masa tahun 2012.. kat Universiti. Ni pun daripada housemate. Pastu dah tak dapat langsung. Sebab sekarang ucapan raya, orang edit muka, dan letak part ucapan kat gambar sendiri.. Alahai.. ataupun, through SMS dan Whatsapp jela.. kehkehkeh... Malam raya la orang berderet hantar ucapan raya. Kemain tau. Kalau dulu zaman SMS, malam raya line hanfon mesti akan lambat.. kat kampung kan. hehe


Tahun depan kita mulakan bersama jom.. hehe

Selamat hari raya, maaf zahir batin.

Healthy Tips : Minum Air Kosong Secukupnya

Salam semua =)

Kita semua tau kan, orang cakap kena minum air secukupnya at least 8 gelas sehari dan kita semua tahu, susahnya nak cukupkan 8 gelas tu.. Sebab alasan kita  air kosong rasanya sungguh bosang boring. Sungguh plain, sungguh dull. Lebih baik makan ubat gigi, bekerja gak deria rasa lidah. Namun, minum air bergallon-gallon itulah alternatif tunggal jikalau doktor bukanlah orang yang mahu didampingi buat masa ini. Huhu.. Amboi. Tapi sebenarnya kita tak sedar rupanya ada tips untuk minum air kosong ni bagi cukup untuk badan. 

"Ya, baru nak menaip tips ni... "

Minum air kosong bukan sahaja membantu untuk menghilangkan dehidrasi dalam badan, tetapi ia adalah salah satu cara yang paling efektif dalam mencantikkan kulit dan menurunkan berat badan. Ramai yang keliru dan tertanya-tanya berapa banyak perlu minum air untuk sihat? Ada yang kata 25kg = 1 liter. Ada yang kata Minum sekurang-kurangnya lapan 8-auns gelas air (2 liter) setiap hari. Oleh itu, berapa jumlah air yang diperlukan untuk kesihatan yang baik?


Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada situasi masing-masing termasuk diet harian anda, amalan bersenam dan juga persekitaran. Apa yang anda benar-benar perlukan adalah cecair yang cukup untuk menggantikan apa yang anda hilang setiap hari samada dalam bentuk peluh, urine, pernafasan, dan proses tubuh yang lain. Itu semua memerlukan 8 – 10 gelas setiap hari. Kevin Zahri pula berpendapat warna urine juga boleh menandakan samada seseorang itu sedang dehidrasi atau tidak. Sekiranya warna urine anda jernih, ia menunjukkan yang badan anda terhidrasi dengan baik manakala warna urine yang kekuningan menunjukkan yang anda perlu lebih air untuk sistem badan anda yang lebih baik. 

Tips Minum Air Kosong 2 Litre Sehari:

1. Minum menggunakan botol kecil

Miera sendiri amalkan cara macam ni.. Mudah dan praktikal. Cara nya ialah, dengan minum menggunakan botol mineral 500ml sebanyak 4 kali.. Sebab bagi Miera, 500ml bukan kuantiti yang banyak kan.. Sekali teguk je kadang-kadang dah habis sebotol kecil.. Cuma amalkan macam ni. Habis je sebotol, tambah lagi.. Sampai cukup 4kali. Lagipun, botol 500ml ni mudah nak dibawa kemana-mana dan tak terlalu berat kan.. 

2. Tandakan masa untuk minum di botol minuman


Yes!! set water goals for yourself. Seeloknya botol yang memang 2 litre. Jadi ukur, dan set goal masa minum anda. Mungkin boleh buat goal untuk minum setiap 2jam sekali = 200ml = 10 masa bermula daripada pagi selepas bangun dari tidur. 

Each line will represent hour goal and the distance between line is 200ml

3. Tambahkan sedikit buah dalam minuman

But please!! No sugar okay! Kalau tambah gula dah jadi macam jus buah pulak dan kalau mcm ni akan bertambah kalori dalam minuman.. Oh please! pastikan air yang diminum masih lagi air kosong ye. Contohnya, perahkan sedikit rasa lemon kedalam air kosong untuk dapatkan manfaat daripada air kosong yang diminum dan air perahan buah tadi. Macam buat detox water ke? Yess! macam itu lah.. Jadi, anda tak la rasa macam plain dan dull je bila suruh minum air kan. hehehe. More about detox water boleh rujuk entry ini. Flavor it up!



4. Beli botol yang comel dan cantik

Always keep water with you!
Apa kaitannya dengan tips nak minum air dan botol yang cantik? Ni sebab supaya anda akan sentiasa bawak air ke mana-mana sahaja anda pergi. Kiranya, sebagai semangat gitu.  This is mine! I've just made it habit so that I'm never on short-supply of water. Make the effort, make it a habit! Your body will thank you! I promise!

my bottle- 500ml

Sebaik-baiknya.. Amalkan minum 2litre air sehari = 8 gelas air. Kerana, jika badan kita minum air terlalu banyak, buah pinggang kita akan cepat rosak sebab ia bekerja lebih daripada biasa. Air yang banyak diminum akan membuatkan buah pinggang kita bekerja lebih masa. Makin lama, ia akan cepat rosak kerana terlalu kerap memproses air yang diminum dan akhirnya end up dengan sakit buah pinggang. 

Cukup 4 tips ini? Kalau ada lagi, Miera akan share lagi ok.! Till then =)

Women's Ideal Body Types Throughout History







Cantik itu subjektif.. dan tau tak bahawa kecantikan wanita itu berubah mengikut zaman dan masa?Bermula daripada wanita pada zaman Egypt sehingga lah ke zaman sekarang, perubahan bentuk badan wanita dan kecantikan diertikan mengikut keadaan socio-ekonomi dan bangsa itu sendiri.. A diverse cast of models shows how the standard of beauty for women has changed dramatically over time. Enjoy .!!


Ancient Egypt C1292 - 1069 BC

- Slender
- Narrow shoulders
- High waist
- Symmetrical face

Ancient Greece (c. 500-300 B.C.)

- Plump
- Full-bodied
- Light Skin
- Women were considerd disfigured versions of man

Han Dynasty (c. 206 B.C.-220 A.D.)

- Slim waist
- Pale skin
- Large eyes
- Small feet

Italian Renaissance (c. 1400-1700)
- Ample bosom
- Round Stomach
- Full hips
- Fair skin

Victorian England (c.1837-1901)
- Desirable plump
- Full-figured
- Cinched waist
- Women wore corset to achieve the ideal body shape

Roaring Twenties (c.1920s)
- Flat chested
- Downplayed waist
- Short bob hairstyle
- Boyish figure

Golden Age of Hollywood (c.1930s - 1950s)
- Curvy
- Hourglass shaped
- Large Breast
- Slim waist

Swinging Sixties (c.1960)
- Willowy
- Thin
- Long, slim legs
- Adolescent physique

Supermodel Era (c.1980s)
- Athletic
- Svelte but curvy
- Tall
- Toned arm

Heroic Chic (c.1990s)
- Waifish
- Extremely thin
- Translucent skin
- Androgynous

Postmodern Beauty (c.2000s- Today)
- Flat stomach
- "Healthy" skin
- Large breast and butt
- Thigh gap
- Women regularly get plastic surgery to achieved their desired look


Hmm.. agak-agak.. bentuk badan kita yang zaman mana ye? hihi
Sumber daripada video ini


5 Don't When You're Sleeping

Assalamualaikum.! ehem.. *konon sakit tekak
I got this from my friend in facebook.. the 5 Don't When You're (ehem.. i mean, We're) Sleeping. I think I should share with you guys because seems like even a small things we do, may cause harm to our body. Take note !

1 - DON'T SLEEP WITH WATCH
tidur la kak.. jgn sengih. scary je tau
Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.


2 - DON'T SLEEP WITH BRA
Scientists in America have discovered those that wear bras for more than 12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it.


3 - DON'T SLEEP WITH PHONE
Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far as possible. Scientists have proved that electrical items including mobile phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves can cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put your mo! bile phone near you, switch it off first.


4 - DON'T SLEEP WITH MAKE UP
People who sleep with make up might have skin problems in the long run. Sleeping with make up will cause the skin to have difficulty in breathing and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go into deep sleep.

Lastly.....


5 - DON'T SLEEP WITH OTHERS' WIFE / HUSBAND
You may never wake up again. : )


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...