Wrong Bra Size?

Pernah dengar tak, 80% wanita sebenarnya memakai salah saiz bra..? Yess..!! 80% daripada wanita seluruh dunia ye.. 

Are you one of those 80%?
Is your number (band size) correct?
What about you letter or cup size?

Jadi, post kali ni saya nak bagitau beberapa tanda macam mana nak kenal pasti sama ada pakaian dalam yang kita pakai hari-hari ni pada saiz yang betul atau tak, selesa atau tidak.. It may look simple topic, but do you realize, bra is actually had so much to do with your body.? 


A majority of women pick up bras that looks fancy and smart. Lace, net and underwire bras can be tempting to the eyes, but it is very important to pick up the right bra size for yourself. Many women are not aware of the side effects on health of wearing a wrong bra.
isk..isk..isk..  dan sebenarnya... punca bentuk badan yang tak cantik pun terjadi disebabkan salah pemilihan bra. Bayangkan, kita pakai bra ni 8jam minimum dalam sehari... Dalam 8jam ni la..pembentukan lemak turut berlaku.. Lepas tu, saiz bra pulak salah.. tak ke bertompok dan bersepah lemak tu?? haa.. Dan, salah saiz bra sebenarnya menyumbang kepada salah satu punca utama kanser payudara.. So, kenalah rajin amik tahu your correct bra size ye. ;)

First, kita mulakan dengan menyemak dulu tanda kita salah saiz bra :

1. Digging Strap
Tali Bahu berasa terlalu ketat dan meninggalkan kesan kepada kulit.
Punca : Saiz band terlalu besar dan saiz cawan mungkin kecil, jadi tali telah diperketatkan oleh pemakai untuk sokongan perlu.
Aah! nasihat: Dapatkan bra dengan saiz kumpulan yang lebih kecil dan cawan besar atau memilih coli dengan lebih luas tali bahu empuk.

2.  Bumpy Fit
Buah dada membonjol di atas mulut coli.
Punca: saiz cup terlalu kecil.
Aah! Nasihat: Dapatkan saiz cup yang lebih besar

3. Seeing Double
cup menekan dada, mewujudkan kesan yang mempunyai empat buah dada bukan dua.
Punca: Sama ada saiz cup terlalu kecil atau anda memakai coli anda dengan cara yang salah.
Aah! Nasihat: Cuba tarik dan masukkan lebihan lemak dalam cup seperti yang dinyatakan dalam panduan kami untuk memakai coli dengan cara yang betul. Pastikan anda telah diletakkan dalam dada dengan selesa dalam cup agar puting anda adalah depan dan menghadap ke hadapan. Jika anda nampak ia seperti beralun ini bermakna anda memakai coli yang salah saiz

4. Back Cleavage
Kulit / bonjolan lemak lebih bahagian atas dan bahagian bawah band.
Punca: Band terlalu ketat
Aah! Nasihat: Simple! Dapatkan bra dengan saiz kumpulan yang lebih besar.

5. Baggy Cups
Jurang antara cawan dan belahan. Boleh di lihat di bahagian atas cup bra
Punca: Cup terlalu besar dan dada tidak mengisi mereka keluar secukupnya.
Aah! Nasihat: Dapatkan saiz cawan yang lebih kecil.

6. Slipping Straps 
Tali bahu tergelincir jatuh
Punca: pelarasan tali yang salah, atau saiz cawan besar atau  jenis bra yang tidak betul.
Aah! Nasihat: Laraskan panjang tali anda terlebih dahulu untuk pastikan bahawa ia tidak tergelincir, sekiranya anda telah adjust tali dan ia masih longgar atau terjatuh, mungkin tali bra tu dah lama dan hilang keanjalan atau mungkin cup bra anda telah longgar.

7. Back Band Rise
Bentuk band dibelakang kelihatank melengkung.
Punca : Talinya terlalu ketat, atau bra anda terlalu kecil. 
Aah! Nasihat:  Dapatkan saiz band yang lebih kecil atau, tukar saiz cup dan saiz bra yang besar sedikit.



Antara lainnya :-
1. Bahagian Depan Bra Tidak Bersentuhan dengan Kulit
Jika bagian depan di tengah dua cup bra awak terangkat dan tak bersentuh dengan kulit, itu bermakna cup bra yang awak kenakan terlalu kecil! Ganti bra dengan ukuran cup yang lebih besar boleh mengatasi masalah ini, namun kadang-kadang penyebabnya adalah bentuk bra tersebut. Jika memilih cup yang lebih besar tak membantu mengatasi masalah ini, cuba cari bra dengan bentuk cup yang lain.

2. Cupnya Menonjol dan Ada Ruang
Jika awak melihat ada tonjolan bra ketika mengenakan t-shirt ketat, penyebab paling umum adalah ukuran cupnya lebih besar dari payudara awak sehingga ada celah antara payudara dan cup bra yang menonjol. Sila ganti ke cup yang lebih kecil.

3. Bra yang  dikenakan Meninggalkan Bekas Pada Kulit
Jika underband (tali belakang bra) terlalu menekan hingga meninggalkan bekas iritasi di kulit, ini bermakna bra yang awak kenakan terlalu ketat. Sila gantikan kepada saiz yang lebih sesuai dan besar sedikit.. Namun, jika cupnya yang terlalu menekan payudara awak, itu bererti cupnya yang terlalu kecil. Ganti ke ukuran cup yang lebih besar (A, B, C, dan lain-lain).

4. Ada Bagian Payudara yang “Tumpah” dari Bra
Jika ada bahagian payudara yang sampai tidak tertutupi bahagian atas atau bahagian tepi cup – meskipun hanya sedikit – awak harus mengganti bra dengan ukuran yang lebih besar! Cup dari bra yang awak kenakan harus benar-benar menampung semua bahagian payudara

5. Bra Membuat Awak Berasa Sakit
Jika bra yang awak pakai membuatkan awak rasa kesakitan, maka jelas itu bukan bra yang betul. Bra yang selesa mungkin akan membuatkan awak tidak merasa seperti sedang mengenakan bra. Jika sampai membuat awak  merasa sakit, segera ganti bra yang baru.

Are you wearing a wrong sized bra? Not sure?Find out..!

Of course, wearing the so-called “right” bra size isn’t mandatory. If you can wear a “wrong” size comfortably, then more power to you. If you want to go braless, go for it. Whatever the case, you do you.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...