Why Civil Engineer??

I was read in a JURUTERA magazine published by IEM last few years (2011 if I'm not mistaken). It is simple to differentiate career as an engineer to other career. Let's we consider doctor, lawyer and engineer. How is it differ to each other.

Doctor, if doctor failed, one life goes away.

Lawyer, if lawyer failed, one goes to jail.

Engineer, if engineer failed, it will bring disaster.


My Career as Civil Engineer

Hye Peeps.

Lama giler wei tak hupdate blog. I miss my blog. wuwuwu.. 
Haritu bizi kekonon last sem. Kan dah cakap, last sem blog msti jadi semput nak mati. 
Tapi takpe.. now cheq dh hbs study, boleh la pakai wifi ofis hupdate. hehehe. Tapi sebenarnya, dalam diam cheq kalau boleh tak nak habis study sebab it's sweetest moment dalam hidup bila dapat lepak dengan kawan, buat study group, buat naked pajamas night ngan girls pondan.. Ok aku nanti nak nukilankan entry khas untuk kawan2 kesayangan masa degree ni, for sure I am glad I’m done with the workload but to be separated from my besties, tsks.

So, before this aku adalah seorang penganggur untuk sebulan kt rumah. Memang heaven sebab aku pn rase cam penat dh study kt Penang, ini la masa untuk berehat sebelum keje dan meluangkan masa bersama tersayang. ecewah.. Aku travel dengan geng2 menganggur, hiking bersama, Melepak kedai mamak tgk kulit mamak yang gelap tu, kacak je. Wekkk.. ok tak lawak. malam takyah cakap la.. tido lambat je. main game.  Pendek kata, hidup penganggur ni seronok la. Tapi tak seronok bila duit belanja pun mami dedi tak bagi sebab dia rasa ko dah besar dan kena pegi carik duit. huhuhu .

So now, 

I am officially a Civil / Structural Engineer in consultant company. Yeay!! 

Aku mula keje 5 March haritu. So far ok la.. keje design bridge. Ha boleh la kalau uolls nak aku design kan jambatan kt parit depan umah tu. Call je.. Ok. roger2.. Sebenarnya dah lama gile aku berangan nak jadi engineer. Sumpah ni bukan sebab aku terpengaruh dengan drama tv pegang plan kat tengah panas atau laki hensem pakai safety helmet sambil ketiak kepit plan. Tapi ni sejak aku menang anugerah masa kat skola rendah dulu. Darjah 4, If I'm not mistaken. hehe.. Tah macam mana cikgu boleh panggil aku bakal engineer. Huh, kembang bukan main la hidung time tuh. Tu yang acah-acah tanam cita-cita padahal masa tu Engineer pun aku tak tau keje yang camne. Poyo kan. 


Office aku kt Puncak Alam. So bayangkan la dr Klang-Puncak Alam- Klang everyday T.T

Setiap hari balik malam sebab nak elak jem. rasa macam sedih sebab takde life. tapi bila fikir2 balik, memang ni dream job. jadi kenapa harus bersedih. Apa lahh awak ni nye pun lah. ayat bahasa melayu pun makin melampau2 berbelitnye. faham tak kat situ maksudnya sudah kurang menulis. :'(

Kedudukan meja aku tak best gila. Belakang aku pintu utama keluar masuk dan laluan belakang aku kira macam laluan utama la. Bos keluar masuk bilik pun nampak aku. Lalu pun nampak aku. Boring ah kan. Nak online pun susah. Kena hipokrit baik cikit. Kalau nak online kena buat screen tu kecik2 la. Bia bos tak nampak. Tapi bila bos datang tempat tetiba, menggelabah la nak tutup. Ciss.. bos suka tau buat surprise sergah belakang. Mencik ah.  huhu. Tapi..tapi..tapi.. bos kte baik.. Staf sini pun ok sgt2 weyh. So far cuma ada 2 org Engineer jela including me. Kesian la Engineer lg sorg tuh nk kena ajar aku yg tak bape gheti ni.. Hahaha


Ni meja aku. Gigih la aku kemas semata nak masuk dalam blog. Ceh..pdhl selama ni bersepah baq ang.!!!





Keje kat sini aku rasa boleh kurus la kot sebab nak lunch takde member. Org kt ofis ni tak kuar makan lunch. Dorg tido sebab masa lunch sejam. Nak kejar makan lagi, solat lg. Jadi sudahnya aku pun melantak banyak2 sebelum pegi keje konon alas perut. Bila lapar, lunch beli maggi cup pulak. Sadis. Bila tah nak kurus. Perut gondang. Tapi baru-baru ni aku notice ada subway la kat area ofis ni.. mehmehmeh.. Agak-agak la kan, kalau aku makan subway setiap hari boleh kurus tak. Agak-agak la.. Agak-agak. Hehe


Nanti kalau aku dah kurus aku inform la. Tapi selama ni memang tak penah menjadi pun. Wuwuwu..



esok hari isnin.
maka, marilah kita mulakan hari esok dgn efektif dan produktif! :D

*ok fine. need to wake up early. tssk.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...