Time, Words and Opportunity :)



Assalammualaikum :)

2 Hari ni aku lalui 1 pengalaman yang sgt indah dalam hidup
Ececeh.. cite macam kisah cinta kan.. hekeleh..
Teeeettt...

Ini bukan blog cinta. Eh silap.. ini belum masanya nak aku cite pasal cinta. Kalau aku dah ada pakwe dan rasa nak ceghite, nnti aku tempek la pic pakwe aku banyak2 kat sebelah blog ni. Suka kan? haha

Eh dah bukak laman sesawang ni, tiba2 rajin pulak nak hupdate. Padahal selama ni aku memang pemalas. 
"Oh laman sesawang peribadi dah bersawang rupanya.. kui..kui "

Byk benda aku nak story morry dekat sini..

Tapi bila on je belog get ready mahu menaip,tetibe habes hilang sume idea.
Mood pon sekali terbabas.Ah..terus x jadi nak hupdate laaa pullakkk. 
Blah.. blah.. ayat nak mintak simpati  

So, ringkaskan ceghita.. Dua hari ni, aku ikut 1 program yang dikendalikan di Institut Al Qayyim.

Fasa 1 : 




Subhanallah.. Sumpah best program ni.. 
Asalnye aku nak balik minggu ni kt umah mak, pastu terpaksa cancel sebab pinjaman tak masuk lagi. Sumpah sadis jadi anak perantau ni. Nak kena jimat duit je. Then seorang kawan yg baik anta msj ajak join. Firstly baca, macam..... Oh Man..!! Bible study .? Perkembangan agama Kristian dan agama lain? Riwayat Jesus? Kristian Katolik dan Protestan.? Kebenaran Islam dan dan dan........... Ok.. interesting.. ulang suara. INTERESTING. pheww

Ni yg eden nak koba ngan ekau sumo ni. Humang ai!!

Banyak ilmu yang den dopek dr kursus ni.. 
Den diajor camno cangho nak sampai kan dakwah kek oghang bukan Islam. Camno nak patahkan soalan dari oghang bukan Islam mengenai Islam lagi-lagi sekaghang ni ha. Semuo yo berpandukan Al-Quran dan Hadith.  Baru fasa pertamo. Memang eden tak tao cmno sgt. Baru pengenalan. Masih banyok laei yg eden kono blajo. Eh bukan la den cakap pasni den nak jadi pendakwah. Hehe.. nanti ado yg panggil den ustazah Miera pulak. Bukan.... amboi, komain. malu den kang. Den join pun pasal den ngaso2, eden ni pun banyak kelomahan dan banyak yang perlu den blajo. So, den pun grab this OPPORTUNITY laaaahhh..

*dah..dah.. ape yang aku mengarut ni*

Cuma perkara pertama yang Bro Lim cakap, semua org Islam adalah pendakwah.
Tak kira la apa yang kau sampaikan tentang kebenaran Islam, kau pendakwah jugak. Dan.. mmg tanggungjawab kita menyampaikan kebenaran kepada mereka yang belum menerimanya.

Mula-mula, aku macam ragu2 jugak nak masuk. Tgk nama speaker, nama cina. Tapi sebenarnya, kalau Islam tak semestinya kena tukar nama. Asalkan maksud baik, tak ape maa.. Maksud nama bro ni, baik. So, kenapa nak tukar? sedangkan cina di China pun nama banyak kekalkan. Apa yang membuatkan aku ternganga ialah, hujah semua ada sumber dari Al-Quran dan Hadith. bukan cakap kosong. bukan fatwa sendiri. Every single doubt and questions, explained and solved one by one with the al-Quran verse and Hadith. Especially Brother Lim who explained it in humors and relaxing way. So the attendees found it's very easy to get along in this process of "Resetting" mindset into a clean and clear perception against Non Muslim and their religions..  

dan aku akui, buat pertama kalinya, aku pegang bible, buka, baca dan mengkaji bersama mereka. Tak payah risau la. Kalau aqidah tak kuat, bukan setakat baca Bible, buat apa2 dalam hidup pun aqidah tetap goyang . 


Apa-apa pun... memang seronok. hehe.. thanks pada kawan yang mengajak aku. Kalau tak, sampai sekarang aku tak tau. 



Firman Allah:

كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنْ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ

Ertinya:” Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, kamu menyuruh kepada ma`ruf dan mencegah dari yang mungkar dan beriman kepada Allah”

(Ali-Imran: 110)


can't wait for 2nd Phase of IDT..

See u.. ;)

Sweet September :)



Hello.
saya belum mati.
hidup. sihat.
bahagia.
Alhamdulillah.
Sekarang tengah mabuk.
Dah lama tak minum soda, sejak menjak ni, ada la beberapa kali minum.
So agak pelik sikit.
tekak sakit. batuk. dan demam separuh hari. 
kuat kan antibodi. ngeh3..

ok fine. stop.


now sem baru dah mula. Tapi duit pinjaman tak masuk lagi. even duit gayer tahun ni 400 lebih je.. ringgit malaysia ye.. bukan rupiah.ngee.. tapi tetap rasa pokai. banyak betul nak kena pakai awal2 sem ni walaupun ditambah duit gaji. huhu T_T 
arghhh aku memang suka membazir. dapat la duit banyak mana pun, ada je benda yang nak dibeli dan dibelanja. Tapi mak tak marah sebab semua tanggungjawab sendiri. Tak de duit, pandai2 la nak hidup. Cuma yang best kalau ada duit, leh blnja kawan2. hang out sama. eh2.. tak pe.. skali skala. Mak kata jangan kedekut kan. heuwheuw..

Lepas ni kalau duit pinjaman masuk, aku kena la asingkan awal2 duit makan and duit shoping. huhu. kalau tak, susah la hidup hujung2 sem nanti. Adeyh.. bila la nak mula keinsafan berjimat cermat. Lama tak menabung. Baby pink pun dah mula merajuk agaknya.



tinggal sen je. Takpe nnti kite bg awak makan k

Duit tu macam air kan. Cepat je mengalir. Sedar2 dah tinggal cikit. Kadang2 bila jalan, konon la nak bawak RM10 je kat tangan, tak nak bazir, tup tup msti habis. Siap pinjam kawan lagi. Lagi2 zaman sekarang ni ada debit kad pulak kan. Memang la tak berhutang, tapi kalau dah asyik cucuk je.. scrett je.. tak habis ke. huhu.. Aigoo.. barang pulak mahal. Haish salah harga barang pulak.
Time awal-awal ni pulak lappy buat hal. kaki patah pulak.
Sekarang my lappy dah boleh mengelastikkan badan. buka 180 degree. lappy kau mampu ke? huhu hebat kan. Nak baiki kena anta kat centre pulak. Dah la ACER centre susah nak carik kat Pinang ni. Sape yang sanggup nak baiki? hehe.. meh la tolong kite. Nanti kite belanja makan. Sanggup?


ni jadual baru sem ni.
kalau nak ajak aku dating or nak belanja aku makan sila lihat kekosongan ini ye. muahahaha.. eh.
Sem ni kelas ada kat Bandar Perda. Jenuhla nak kena naik bas sebab ni kampus luar. 

"Mak.. iya nak kete. hehehe". jenuh la mak aku nak layan aku pasni. msti mengada-ngada.
 Jenuh* jenuh* oke. stop!

Ni subjek yang aku amik sem ni :

Mandarin Language II
Infrastructure Economic Business
Computational Analysis Method for Engineers
Structural Steel Design
Engineering Hydrology
Further Differential Equations (Math)


kereta tu harus ada sebagai sumber inspirasi. Lotion tu tah dah bape lama la. Tu je yang tinggal. Amboi, saving giler tak nak pakai. Hehe.


Ya Allah Ya Tuhanku, lindungilah 
diriku,keluargaku,
dan orang-orang yang ku sayang dalam hidupku.
Oh Tuhanku, Tiada indah hidup di dunia, melainkan berzikir dan menyebut nama-Mu. Tiada indah, tiba di akhirat yang abadi kecuali dengan keampunan-Mu .Ya Allah Tuhanku yang merubah kalbu, Tetapkanlah hatiku .Moga sentiasa dalam agama-Mu dan Jua taat akan perintah-Mu. Tuhan usah bebankan kami dengan bebanan yang berat. Seperti yang pernah kau berikan kepada umat yang terdahulu...dari kami.Tuhan , Jangan pikulkan kami Yang tidak kami terdaya .Maafkan salah kesilapan, Ampunkanlah dosa-dosa dan Rahmatilah kami...
Ya Allah Ya Tuhanku,
Engkau berikanlah kejayaan kepadaku di dunia mahupun di akhiratmu Ya Allah.



Oke.. aku ngantuk. nak sambung tido sebelum kelas pukul 11 ni.
agaga..! Sambung bebel lain kali.

Bye olls..







Obsession on IKEA design

I don't know how did they do it, BUT I ADMIT.. that whenever I come to IKEA SHOWROOM,
sambil berjalan pun I boleh berangan, feeling macam I sorg je yang ada kt situ and I wish I 'm MARRIED dan ada rumah sendiri. Comel je.

Its ok to dream. hehehe mari mari


Really love this idea for my work room.





uh.. bila la nak ada rumah sendiri dan hias macam ni.. kan SAYANG.


Maksud Huruf 'i' pada iPhone, iPad, etc


Mungkin kebanyakkan pengguna atau peminat produk buatan Apple tidak mengetahui atau memang tidak ambil tahu langsung apa makna di sebalik huruf “i” pada telefon pintar iPhone, iPad dan sebagainya.


Ok, sebenarnya huruf “i” tu bukan saja-saja je letak tapi ada maksudnya yang tersendiri. Sebagai contoh produk pertama yang dibangunkan yang mempunyai huruf “i” di depannya ialah iMac. Jadi, “i” mewakili internet dan “Mac” mewakili Macintosh. Internet merupakan kata yang paling sering dikira diwakili “i”. Namun, internet bukanlah satu-satunya erti “i” yang dimaksud Steve Jobs.
Selain internet, “i” juga bererti individual, merujuk pada sifat alami personal komputer. Arahan, komputer juga dimaksudkan untuk tujuan pendidikan serta informasi dan inspirasi.

Sejak pengeluaran iMac pada 1998, Apple mula merancang beberapa rancangan serupa produk lainnya menggunakan “i” termasuk iPod, iPhone dan kini iPad…

Sumber : Nizarazu.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...