Kegunaan Mykad - baru nak tau ke?


Hari tu baru je buat Mykad baru kt Plaza Masalam, Shah Alam
Muka mmg nmpak xcantik..berminyak 
Tiba-tiba muncul pulak mykad baru, lagi banyak function and smart cikit la kan
dan dengar cite pulak mykad baru tu cuma boleh buat kat PUTRAJAYA?


So, try google.. and found this
Selain daripada digunakan sebagai dokumen rasmi, MyKad juga digunakan pada pelbagai program dan tujuan. Di antara program tersebut adalah:-
(kenapa ayat macam ejen insurans...ish3)

1. MyKasih 

2. Loyalty Card
 
3. Pelbagai kegunaan lain

Nak buat mykad baru la sebab mykad lama, muka nampak tak cantik. hehe :)


eh, I baru tau pasal ni.. lampi kan..muahaha

In Relationship Status~ Just Sharing


Seorang wanita 
yg berani meletakkan in a relationship with kekasih bukan mahramnya itu...ia sedikit sebanyak telah hilang sifat malu dan segan dalam dirinya sebagai seorang muslimah...kerana ia seolah-olah seperti memberitahu kepada umum bahawa dia sekarang sedang bergelumang, bergomol dan bercouple dgn kekasihnya...seperti istiharkan kemaksiatan...tahukah anda bahawa meletakkan in a relationship with kekasih bkn mahram boleh menimbulkan fitnah??? dan apabila timbulnya fitnah boleh mendatangkan dosa??? akhir zaman ini ramai manusia yang berbangga dgn maksiat yang dilakukan oleh diri mereka sendiri...


Tahukah anda bahawa,sedangkan dalam pertunangan Nabi SAW sendiri ada mengingatkan kepada kita supaya sebaik-baiknya merahsiakan pertunangan...inikan pula perhubungan couple yang jelas haram...tetapi nak tunjuk juga kepada umum yang diri itu sudah berstatus couple!!!...kalau status pertunangan tak mengapa la juga, tetapi itu pun Nabi s.a.w menyuruh sebaik-baiknya merahsiakan pertunangan sebagaimana Sabda Nabi s.a.w:

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)

oleh itu janganlah berbangga dgn status in a relationship with kekasih bukan mahram anda itu kerana yang anda akan dapat adalah dosa yang sia-sia sahaja...nak selamat dan elak diri difitnah...halalkan segera perhubungan anda itu supaya tidak berlaku lagi fitnah, dosa dan maksiat...








notakakikudis : jahilnya saya.. hampir2 melakukan ini.. Mujur jumpa di FB kawan td.. haish

Pilihan budak memang bijak


So cute to have a baby like this..

Hahaha.. who's ur feveret dear?

MOM..!!



pilihan yang bijak wahai budak..
haha.. penat si ayah rasuah. Still pilih mom..


Just Finish My Exam


Assalamualaikum :)

Ye.. nak cerita. I dah habis exam.
4 Subjek cover tak sampai seminggu, so sekarang I sakit hati
Sebab tak puas hati.

Paper yang berderet dari 4hb..
Permulaan exam yang sangat baik sebab cuma subjek CTU dan STATIC DYNAMIC
but then, MATH dan STRUCTURAL ANALYSIS
telah membunuh segala harapan untuk mendapatkan dekan sem ni.Ish..ish..ish T_T

Roomate bengang dengan I,
Sebab suka kecoh cakap paper dah habis.
Siap kemas-kemas barang lagi simpan dalam box and merungut cakap
" eh banyaknye barang nak kene kemas"

Eiiyuuu mmg saje nak kecoh. hahaha.. ops, maaf.

Esok bermula cerita baru,
pergi picnic dengan kawan-kawan di waterfall, then carik kerja.
Ingat mcam nak bukak bisnes. 
Jual TAM-TAM.. ok? laku kot. student kan kuat makan. keh..keh..keh

there is no more BOOKS to read
no more NOTES to been done
not enough sleep
no more YAWNING in the class!
goosshh
so relief!

Eh, jangan lah jeles, dah habis exam awal pun belum tentu result cantikkan,
Saya cuma kecoh cikit je,
sebab tension, berderet study dan tak cukup tido,
So now, I'm so relief yeww...!! lalala~



Rahsia Rukun Sembahyang


Subhanallah






Jenis Darah dan Cara Study


macam betul je.
Saya type A

anda pula?




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...