Beauty must have

by - Saturday, May 12, 2012


I am finally revealing about body scrub, the product I swear by. To be honest, dah lama pakai this amazing product. Ibu-ibu, bapak-bapak juga mengesyorkan memakai scrub. Actually, ibu je. Bapak-bapak mana tau sangat pasal penjagaan ni. Ye dak? hehe..  Nyampahzzz. 

Now, this product is always in my bathroom. Sebab banyak kebaikan tau. Antaranya ialah, ia boleh membuatkan kulit kita halus selembut bayi (macam yek2 je), wangi dan melembabkan kulit.

Nowadays, banyak pulak produk melembabkan kulit seperti bayi ini dipasaran. Ada body butter, body cream, body scrub and body lotion sampaikan I sendiri pun pening nak pakai yang mana satu.

Body Scrub
This one memang best kalau pakai masa mandi sebab ia lebih baik dari sabun. Sabun kan boleh buat kulit kita kering kan. Tapi kalau pakai skrub, uoll tak payah pakai sabun dah. Bau dia memang wangi. Ada biji2 halus untuk menanggalkan sel kulit mati kita. Kalau pakai, memang rasa soft and smooth je kulit. Macam kulit bayi tu (acah-acah je kau). Jangan la pakai selalu. I pakai pun twice a week. Lumur kan badan dan sental manja cikit. Biar 5 minit, baru bilas.

Ramai wanita menganggap bahawa lulur atau scrub hanya sesuai digunakan oleh bakal pegantin menjelang perkahwinan mereka. Oooh uoll salah, sebab lulur badan ni sangat penting sebab mempunyai kebaikan yang tertentu seperti :
  1. Menghaluskan dan menggebukan kulit
  2. mencerahkan dan mensekatakan warna kulit
  3. Mengurangkan parut
  4. Mengurangkan jerawat (radang kulit di badan )
  5. Menaikkan seri
  6. Mengurangkan jeragat pada badan
  7. Mengurangkan kesan selulit
  8. Mengawal bau badan
Body butter
pelembap yang diformulasikan khusus untuk memaksimumkan penghidratan kulit. Sebab tu, body butter digunakan pada masa kering atau apabila kulit mengalami kekurangan kelembapan. Bahan-bahan yang terkandung dalam body butter memberikan kulit kedua-dua penghidratan dan perlindungan. Tapi kalau yang tak kering pun, uoll leh pakai kat siku, tumit kaki dan lutut sebab ia sgt lah bagus untuk membuat kulit bahagian tu lembut dan halus.



Body Cream
Body cream macam body lotion. Tujuan untuk melembabkan kulit. Tapi body cream lebih pekat kelembapan ia berbanding lotion. Faham tak.? yang bestnya, body cream ni meresap kedalam kulit, dan pada masa yang sama halang kelembapan dr hilang. Sebab body cream ada viscosity yang lagi tinggi. Cuma nya, body cream ni gabungan antara 50% air dan 50% minyak. So, akan rasa melekit cikit kalau pakai. Tapi tak semua la jenama yang akan rasa macam tu. Sangat sesuai untuk org yang kulit terlalu kering.

Body Lotion
This one, semua perlu ada. I have one too walaupun jarang je I sapu kt badan. T_T.. body lotion melembapkan tanpa membuatkan kulit rasa melekit, cepat meresap ke dalam kulit sebab viscosity sgt kurang dan texture dia tak terlalu pekat macam body cream. So, lepas apply boleh terus buat kerja lain sebab tak melekit. Lagipun, body lotion memang sesuai untuk semua jenis kulit. Normal to dry katanya. 


lepas ni tak payah la nak ke spa. Boleh buat sendiri di rumah kan?
Demikian sahaja daripada jurucakap kecantikan anda yang tak berbayar.

BABAI

You May Also Like

4 comments

  1. rasa macam nak cuba lah! thanks for sharing! :D

    ReplyDelete
  2. good info..akak ppnh pakai lulur mustika ratu..wah! keren sih kulitnya !..hahahaa

    ReplyDelete
  3. akak mmg dh cntik pun.. hihi..

    ReplyDelete
  4. thanks 4 the info.. haha. i pun baru tau pasal body cream n body butter tuh..

    ReplyDelete