Kahwin awal

Assalammualaikum :)

Sekarang ni memang trend kawin awal. Cakap macam ni sebab tengok ramai kawan2 sebaya yang dah kawin. Jeles la. Best ke kawin awal? Eh, memanglah best, kalau tak kenapa saya tetiba macam terasa nak kawin awal kan. oh sebab nak nampak macam awet muda bila anak-anak semua dah besar. Tehee.. kawin awal subur kan. Nanti boleh dapat anak banyak. ok.

Bila anak ramai seronok. boleh la pegi shopping barang dapur ramai-ramai macam bawak rombongan budak tadika. Pergi bercuti ramai-ramai. Tak payah nak susah-susah carik saudara mara nak berkonvoi. 

Tapi kawin awal banyak cabarannya. Kalau tak bersedia nak pikul tanggungjawab, susah la. Lagi-lagi kalau dua-dua pasangan muda. Nak kene ada financial back up. kalau tak, bila bini dah mengandung mula lah bersusah hati sebab banyak lagi nk kene belanja. Sebab tu orang kata, kalau nak kawin kene fikir masak-masak. Yang kau nak tanggung tu anak org. Isteri pulak kene bersedia. Nak kena layan suami dan anak-anak. Lagi-lagi kalau yang bekerja. Rumah tangga boleh jadi stress bila dua-dua sibuk dan tak de masa untuk each other. Eh saya bukan pakar. Cuma banyak berimaginasi dan membaca. *shy* . Cinta tergugat di awal perkahwinan sebab masalah yang berbangkit. Wah? Jadi cinta semakin pudar? keluarlah phrases seperti “Dulu masa baru kenal…”, “Dulu waktu awal kahwin..”, “Ewah ewah sebelum kahwin dulu!!”. Hehehe comel je pasangan baru kahwin ni semua.

Umur macam sekarang ni, bila cakap dengan kawan pasal kawin pun tak malu. Pastu duk baring2 atas katil mak sembang pasal kawin dan malam pertama pun tak payah nak malu (eh kene malu bab ini).

see, ustaz pun cakap macam ni

oh.. sudah2 tu Miera. Sekarang kena isi masa dengan benda yang berisi. Maknanya gemukkan masa. Jom pegi makan =)


Nabi Muhammad s.a.w bersabda;
“Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali nikah”

(Ibnu Majah).




13 comments:

  1. akak dh letak ur blog dlm list akak..sng nk tgk if awak update..hahaha..

    kahwin awal tp mcm vanilla coklat okela..best!

    ReplyDelete
  2. nak jugak y matang..aahahha..
    tgk vanila cekelat tros rase nk kwen..ahaha

    ReplyDelete
  3. for those yg rasa ok, then just cont with that. kalo sincere, insyaallah both hubby n wife will get the bless from Allah. pray for the best.. amin

    ReplyDelete
  4. hmmmm...

    klu ikot mmg nk sgt kawen awl..

    tp nk buat camne..

    xde spe bknn lg..huhu

    ReplyDelete
  5. Parents selalunua bangkang kalau anak nak kawin awl~~

    ReplyDelete
  6. salam.nice entry :)maaf ganggu.saya ada baca entry awak yang awak masuk uitmpp tu.saya pun bakal masuk kat sana juga march ni.boleh tak awak bagi tips macamana keadaan kat sana,sebab saya dari sarawak,dan blum penah lagi jejak kaki ke penang.dan masa pndaftaran nanti saya p sorang2.ada apa2 tak yg awak bleh advise kat saya,sebab saya pun tak dapat kolej, dan sekarang tengah cari rumah sewa.harap2 awak dapat membantu.terima kasih :)

    ReplyDelete
  7. hye.. haha.. ok. jom kontek kt fb sat k.. welcom to penang. the best uitm cmpuss. haha.. (cakap macam ni sebab dh sayang uitmpp) ^_^

    ReplyDelete
  8. http://www.facebook.com/mierahassan ni fb kite. jap ye. kite buat entry untuk awak.. miahahaha

    ReplyDelete
  9. salam.kontek saya kat fb ni boleh..http://www.facebook.com/Tyraterraris tq ya :)

    ReplyDelete
  10. awal g nak kawin.. kene cari duit dulu.. pastu cari umah.. pastu cari duit lik baru leh kawin!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...