Baby with Scarf



lagi-lagi cerita anak..
eh tak..semalam cerita mak budak kan
sekarang sila dalami tajuk entry sebab malas nak explain banyak-banyak
Baby with scarf..
baby..babies

again.. nak cakap.. baby sungguh comel dan innocent
kalau paksa dia pakai ape2 pun dia tak kisah
yela tak kan tiba-tiba nak merungut cakap
"ei tak lawanya pemilihan kaler. tak sepadan dengan saya.. ibu tak pandai pilih"
tapi mana lah tau kalau ini yang tersirat dalam hati baby kan

maafkan saya sebab mengarut..maafkan

now, mari hayati beberapa gambar
kanak-kanak girang yang mendapat sentuhan dandanan dari saya


ahaks.. tiba2 rasa terpanggil nak menyajikan gambar-gambar

alolo comel.. come to mama sayang 








oh tiba-tiba rasa macam nak cakap ini
if i have a baby (baby girl), nak pakai kan tudung la..
didik dari kecil..



Pantang Larang Mengandung (trimester ke-3)


hari : khamis
topik : pregnant

kenapa topik ni??

well, actually rasa excited tau bila baca blog Mak Bed tentang life dia yang sedang menunggu hari bersalin.. siyesly, everytime saya baca rasa macam

"Wow, seronoknya bila mengandung sebab kita boleh rasa mcm2 kan"

as for example,
boleh bermanja dengan suami kita
boleh makan yang macam2 yang selama ni tak pernah pun rasa nak makan
rasa pergerakan baby dalam perut
dan macam2 lagi la kan..
ni la nikmat yang Tuhan beri pada ibu2 semua

can u imagine,
masa pregnant, macam2 yang bakal ibu akan lalui macam Mak Bed yang sebelum ni pernah dimasukkan ke hospital sebab kekurangan air ketumban
Oh, tak lupa juga ibu kesayangan saya sendiri yang masa beliau
mengandung dulu, sering kali rasa nak pitam sebab doktor kata tekanan darah rendah
merbahaya kan.. nak bawa 1 nyawa hidup di muka bumi ni banyak cubaan dan rintangan
Tu belum kira tentang sakitnya masa bersalin

Mak cakap, 
" nnti doktor akan gunting cikit akak punya sebab nak keluarkan baby.hehehe"
"siyes ke mak... tak sakit ke?"
"sakit la..tapi tak rasa sebab sakit bersalin tu Tuhan je yang tau macam mana"
"takutnya nak bersalin"
"kenapa pulak? bila akak nampak anak akak lahir semua sakit tu hilang tau"

tak tau la part gunting tu betul ke tak..huhu T_T

nah.. amik ni.. ada cikit info sewaktu pregnant


PERKARA-PERKARA YANG IBU TAK MAMPU DAN TAK BOLEH BUAT BILA MENGANDUNG di sekitar trimester ke tiga.
  • Duduk silang kaki macam model. 
  • Duduk kepit bertemu lutut. 
  • Jalan sopan-santun macam zaman anak dara dulu. Tengok wanita sarat hamil berjalan memang tak dapat tidak korang akan terasa sungguh simpati sampai geleng-geleng kepala.
  • Tunduk untuk ambil barang yang jatuh. KAlau nampak keadaan macam ni, korang tolonglah amik benda jatuh tu kat dia. Kesian. 
  • Pakai seluar sambil berdiri. Memang tak buleh!
  • Jalan laju-laju ataupun lari. Sebab bila dia cuba berbuat demikian, dia akan jalan sambil pegang bawah ari-ari dia. Tapi still nampak comel gak walaupun agak tak senonoh. 
  • Berdiri statik lebih dari 10 minit.
  • Tidur telentang. Kalau nak telentang jugak, bantal kena tinggi. Kalau tak, dia akan tidur sambil berdengkur atau pun keluar bunyi-bunyi yang pelik. Takpun, dia pitam terus. Bila ibu yang sarat hamil tido terlentang, kandungannya akan menekan sistem pernafasan si ibu. Jadi, kalau jadi cemtu, sila kejutkan dia suruh dia tukar posisi. Tak baik untuk ibu dan bayi. 
  • Bila dah masuk minggu-minggu terakhir bersalin, si ibu lebih suka pakai kain batik je ke mana pun hatta gi pasar malam. 
  • Duduk lama-lama. Kaki buleh jadi bengkak macam BArney kaler purple tuh. 
sumber dari blog mak bed..

lagi satu kan, yang saya betul2 perasan
bila seseorang tu pregnant kan,
wajah dia berseri2 sgt..
nmpak comel je walaupun org kata masa mengandung berat akan bertambah

Tak kisah la.. yang penting comel.. haha




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...