Urutan Manja

Opss tajuk yang agak menyeronok kan..
sedapnya kalau di urut
lagi2 bila badan tengah sengal2

Terima kasih si tukang urut kesayangan
awk mmg pandai memijak dan menumbuk 
belakang badan saya

Jadi sebagai menghargai awk,
saya letak pic awk
leher berlemak2..

Sekian..


Cerita Nur Kasih the Movie tak best.....

Semalam, saya pergi menonton wayang dengan adik saya
tgk cerita Nur Kasih
Oke, sebenarnya bukan nak cerita pasal 
cerita tu atau pun nk review pasal cerita Nur Kasih 
sebab mostly semua dah tonton kan..

cuma nak cerita pasal...........

Penonton sebelah yang tak pernah masuk wayang
je gayanye
OEMMJJIIIII.... 
tension la bila tgk wayang ada lak yang bersembang
kalau sembang cikit2 tak pe la jugak
ni masalahnya, nak jadi pengkritik dalam wayang pulak kan
Watdehel la..! 

sume nak komen...

"Mana ada orang nangis mata tak merah"
"Nampak sgt perut tipu tu. Ada ke mengandung macam tu"
"Bila masa pulak pompan ni jatuh sampai gugur"
Bla... bla... bla...
Eh hello akak.. tak penah tgk tv ke?
tak pernah tgk wayang ke?

Lagi 1, I guess la kan..
dia ni tak pernah tgk cerita Nur Kasih ni kt tv
sibuk la tanya 
" Siapa bini laki ni..tiba2 kata dah mati"
WATDEHEL again untuk dia...
argghh tension la macam ni
sepanjang wayang tu, asyik sembang je
and gelak kan jalan cerita tu..

"Ko nak jadi pengarah ke kak oi"

Yang geramnya,
saya tegurla suruh diam.. banyak kali jugak la buat bunyi
sssssssshhhhhhhhhhh
bukan saya je, ramai la kan
then dia boleh pulak menjawab
" Biarlah, aku pun bayar jugak"
Eh hello... ko sorang je ke yang bayar? Then aku ni duduk free ke?
argghhh

Nur Kasih the movie,
thanks mmbuatkan saya menangis..
haha, malu.. 
ingatkan hati ni kuat la
tp leh lak mengalir air mata.. lalala~~
serius mmg best and mmg menyedihkan
Nak jadi isteri macam watak Nur Aminah lah.. so sweet
hehe..  Nur Kasih tak mengecewakan la..




mak pesan : kalau tak nak tgk, diam..! jgn kacau org lain

mak pesan lagi : hormati org lain kalau xnak kene maki

lagi sekali mak pesan : gosok gigi supaya mulut tak berbau bila bercakap dengan org lain

Result Exam

Assalamualaikum semua..
Cerita diploma sudah habis..
Tutup buku..
Terima Kasih.. ;)

Now, nak cerita pasal result untuk diploma ni..
hihi..
gembira hati.. seronok.. walaupun tak berapa nak dekan
Tapi gembira sebab dapat grad sama2 dengan kawan2
Bersyukur sgt
result ok!!!
walaupun CGPA agak menurun tapi masih mampu mengekalkan pointer 3++

Terima kasih pada cegu2 a.k.a lecturer yang mengajar dr part1 until now..hihi

Awalnya rasa terkilan sebab ingatkan dapat dekan untuk last sem ni
Tapi, takpela.. usaha mungkin tak cukup
Congrats too all my frens especially my besfren yang dapat ANC and Dean list
Sukanya dapat grad sama2...

Terima kasih kepada blog motivasi yang berjaya menaikkan semangat saya
Its really inspiring me up
Katanya,

Pointer itu hanyalah ‘sekelumit’ kelebihan bila anda tamat pengajian nanti. Sebenarnya di luar sana terlalu banyak peluang menanti anda. Anda akan berjaya dalam hidup jika bersedia untuk berubah dan terus belajar.





Kebaikan Minum Air Putih




Cuaca tak menentu. Belakangan ini cuaca panas saje
sehingga terkesan pada anak tekak
Jadi bukan nak promote beli Strepsils supaya boleh menyanyi hindustan
Cuma nak cakap tentang air putih atau air suam yang di katakan mampu
memberi banyak kesan dalam kesihatan terutama dalam cuaca 
yang panas seperti di gunung sahara padahal cuma di Malaysia je

Sedar akan kepentingan ini, maka timbul pula idea untuk menulis tentang air putih
walaupun rasanya sungguh dull, sungguh plain
Namun, siapa sangka rasa yang bosan ini punya banyak kelebihan 
Ya, kadang2 rasa seperti minum cuka mungkin lebih sedap sebab masam2
huhu..melebih-lebih sangat kau ni



Mari kita tinjau dulu 

Kesan Kekurangan Minum Air Putih

* Kurang berpeluh
* Mata cengkung
* Tekanan darah rendah
* Kulit menjadi kering dan tidak kenyal (bila ditekan, lambat kembali ke bentuk asal)
* Denyutan jantung menjadi cepat
* Demam
* Meracau
* Pengsan

Jadi, siapa ingin bertanggungjawab andai tiba2 anda meracau atau pengsan?
"Sebab kurang minum air putih la ni"
Oke, nampak macam salah air putih lak kan

Kebaikan Air Putih

1. Menguruskan badan. Haha.. i like this part.. thats why it's located at no.1...ecewah? macam tak tau pulak kan.. Air putih mana ada gula dan kandunga kalori yang berlebihan. Jadi siapa kata ia menggemukkan.. Siapa kata.?

2. Meningkatkan kesuburan. Air putih dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa. Oh, tak tau pulak pasal hal ini.. Jadi, kepada mereka2 yang mengalami masalah kesuburan boleh lah mencuba menu sihat ini. Jimat jugak duit daripada jumpa bomoh dan dukun2 hospital. Siapa tau ia bisa membuahkan hasil yang lumayan. Rezeki Tuhan..

3. Melancarkan sistem pencernaan. Hal ini, tak payah lah nak membeli sebarang bentuk julap. Ya, minum air putih dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.

4. Melambatkan proses pertumbuhan zat yang menyebabkan kanser. Air putih bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.

5. Perawatan kecantikan. Rejuvenate skin from within katanya. Kekurangan pengambilan air putih menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkerut. Jadi muka lembab sebab banyak minum air putih. Muka kering sebab memang dah kering. Mana 1 pilihan anda.? mengarut dh ni...

6. Tubuh lebih segar dan sihat.  Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia. Khasiat air putih bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Jangan tiba2 anda tak sedarkan diri dengan menyangka yang anda ialah seekor unta mempunyai tempat simpanan air di bonggol.

7. Menyihatkan jantung. Air putih juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air putih.

8. Ubat kepada penyakit strok. Air putih tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.




Apalagi yang difikirkan?
Lepas ni kalau nak pegi makan kat restoran atau mana2 cafe
order je air putih.. Selamat katanya.. Oh tidak..!
bawalah air putih ke mana2 supaya anda tidak merasa kempunan melihat
orang lain meneguk air sewaktu sedang berkelah2 dan berjalan2 dalam cuaca panas.





My wishlist..!!

So, April dah lepas kan..
Terima kasih.

Now, its May.!!

can guess why i'm so excited.?
ya sayang.. lagi beberapa hari lagi saya dah nak masuk 21 tahun.
lalala~~
excited x? plis..plis...

Oh, i'm done with my list..
Tahun ni terlebih excited nak bercerita siap dengan list lagi
sebab ada blog.. tahun lepas takde.. tahun lepas nye pun lagi takde
Oke, perlu ke cerita semua tu Miera?
Tak perlu dong!!

CUPCAKES!!
I really want it for my birthday..
gantikan kek2 biasa tu kepada cupcake..waa~~
so cute la. siyesly.. nak sgt.. nak frame kan kat dalam bilik
tak moh makan.. sebab cute.. ;)

ketepikan semua diet..
nak makan ice cream banyak2..
nak makan semua perisa.. nak makan sorang2..
ya..!! nak sgt. mcm dh lama sgt tak makan ice cream..
padahal baru semalam makan cornetto kan

Baby Guitar
bila nak dapat ni...
someone plis.. nak ni jugak.. dah lama idam kan
tapi fulus selalu kering xdapat nak beli

Dream On Miera
Gitar sayang.. tunggu dinda ye.. 

New Hair
siyesly, dah boring ngan style skrg
nak potong pendek mak tak bg
tapi nak rambut macam ni
so comel kan.. 

ada lagi ni..
sikit je lagi
sikit je lagi ;)

now, things I wanna do ;

water fun gun;
haha.. baca blog someone and nampak gambar ni
seronok nya..!! main air, tembak2 org.. 
selama ni asyik tembak pakai getah paip je kan..
nak jugak pakai water gun macam tuh

KURUS..KURUS.. DAN KURUS
memandangkan pertambahan berat badan yang mendadak pada tahun ini
dan berjaya membuat kan semua org berkata "Miera, knp makin gemuk"
huh..kata2 ini bukan impian saya
jadi saya nak kurus.. nak slim.
Hourglass body figure..

nampak panas gitu.. I mean, hot la


oke.. ini aje..
sikit kan.. :) HAHAHA
suka listkan bende yang agak mustahil untuk dapat
BYE.. 



mak pesan : jangan kuat berangan.nanti nasik hangit

mak pesan lagi : pegi masak nasik sekarang!! T____________T



Panduan Mengenal Kasut Kulit Babi


Hari tu, saya baru balik dari Jabatan Kimia
and dorang ada share sesuatu pada saya tentang ni

Panduan Mengenal Kasut Kulit Babi




Puan-puan dan tuan-tuan sekalian,
seperti yang kita maklum, dunia masa kini banyak sangat cabaran terutama
bg kita sebagai orang Muslim,
Banyak bende yang kita sendiri kene berjaga2 sebab ekonomi sekarang
banyak didominasi oleh org bukan Islam,
now, baca betul2 dan cuba sebarkan pada yang lain oke..

kalau nak beli kasut, especially kasut yang bukan buatan Malaysia,
mula2, perhatikan pada tapak dalam kasut itu.
Jangan main terus pakai je kan
and lihat pada tekstur tapak dalam kasut tu sama ada, ada tak lubang 3 macam ini

pola titik nya ialah tersusun ye, macam ini





sebab kalau dilihat pada keratan rentas kulit binatang ini, bulu babi ialah panjang sehingga mencecah ke hujung kulit tak macam binatang lain termasuk manusia di mana bulu kita tidak sampai hujung sebab tu, bila proses mencabut bulu dilakukan, ia meninggalkan kesan..

bukan saje pada kasut, korang pun leh check jugak pada beg dan juga barang2 korang
kot2 ada jugak ke kan. 

nak kenal berus babi pulak?

bulu babi bercabang pada hujung nya mcam rambut yang bercabang
tapi jgn pulak uoll cakap org yg ada rambut bercabang tu, bulu babi (kurang ajar tuh)
hehe.. ini saja dr saya




Hadiah dari Nuffnang dan TGV



Keseronakan apabila memenangi contest dan hadiah mampu membuatkan
seseorang itu merasa teruja..teruja dan teruja
Jadi terima kasih diucapkan kepada Incik Nuffnang dan pihak TGV cinema atas 
hadiah yang diberikan.. Seronok..seronok

Ya, bukan nak bercerita tentang menang nombor ekor
sebab Nuffnang tak pernah menganjurkan contest sebegitu ye semua
Cuma nak bercerita tentang contest yang saya baru je sertai iaitu
Nuffnang Premiere Screening of Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

See, entry contest ni
dan tak disangka saya memenangi tiket ke tayangan Premiere tu..hehe
Terima kasih sebab memilih entry saya..
Muahahaha..<--gelak rakus*


Kamu.. sila tunggu saya ye..hihi


I’m a Pirate, Take Me To Stranger Tides!

PIRATES OF THE CARIBBEAN
ye semua.. bila kita gunakan Capslock, ini bermakna besar tanggungjawab kita untuk 
menceritakan tentang keseronokan sebagai Pirates ini..


bincangkan.

seorang pirates a.k.a lanun ini merupakan 1 kerja amat menyeronokkan
Ya, mungkin agak keterlaluan jika saya mengatakan ia adalah 1 pekerjaan
kerana ia tidak mempunyai KWSP dan juga SOCSO atau wang pencen.
Jadi mari mulakan dengan mukadimah 
"Hey Incik Kapten Jack Sparrow. awk mmg kacak lah" 
Err kau ni mmg miang la kak.. LOL
now, best 3 things about being a pirate are :-

Boleh makan seafood setiap hari
Tahukah anda bahawa, seorang lanun bersama crew2 nya tinggal 
di atas kapal yang belayar di tengah2 laut?
Ya semua, info ini amat berguna kerana, sememangnya makanan 
di tengah2 laut bukan laseperti makanan di atas darat..
Di laut, amat sukar sekali untuk lanun2 menjumpai kawasan ternakan lembu, kambing 
serta reban2 ayam. Maka dengan ini, jelas la menunjukkan yang
pirate terpaksa makan seafood seperti sotong dan ikan bg meneruskan hidup.
So, as a person who  seafood so much,
Saya amat berbesar hati untuk menjadi lanun kerana
seafood amat mudah didapati dimana2 sahaja saya berada asalkan di tengah laut


Kaya
Bila tgk org pakai bende yang mahal dan cantik, rasa jeles
sebab kita kekurangan wang untuk berbelanja..
So, how to belagak??
Ya, lanun lagi la..sebab dengan lanun, boleh carik treasure dan mandi dengan
wang2 serta barang kemas yang beremas2..
dah la dapat barang2 berharga, dapat berlayar seluruh dunia lagi..
seronotnya...melancong sambil bekerja...


Boleh jumpa odd creature
Mana la tau, kot2 masa tengah belayar terjumpa dengan spongebob ke
atau mermaid atau manusia kepala ikan atau..atau..atau
errrr... apa2 jela kan
kalau org yang baru jumpa dengan alien pun boleh kecoh 1 dunia,
Kalau jadi pirates, apetah lagi.. untung2 leh jugak jd femes..
*sigh*


Till then.. 

doakan saya menang tiket free nuffnang. huhu

pss...new update : yeay.. saya dapat tiket tu. hehe..Jumpa di Mid Valley ye


Presiden Termiskin di dunia


Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad, ketika di wawancara oleh stesen Televisyen Fox (AS) tentang kehidupan peribadinya:
"Ketika anda melihat cermin setiap pagi, apa yang anda katakan pada diri anda?" 

Jawabnya: 
Saya melihat orang di cermin itu dan mengatakan padanya: "Ingat, kau tidak lebih dari seorang pelayan, hari di depanmu penuh dengan tanggungjawab yang berat, iaitu melayani bangsa Iran .

Berikut adalah gambaran Ahmadinejad, yang membuat orang terkagum dan terkesima :

1. Saat pertama kali menduduki pejabat presiden
Beliau menyumbangkan seluruh karpet Istana Iran yang sangat tinggi nilainya itu kepada masjid-masjid di Teheran dan menggantikannya dengan karpet biasa yang mudah dibersihkan.

2. Beliau mendapati bahawa terdapat ruangan yang sangat besar untuk menerima dan menyambut tetamu VIP, lalu beliau mengeluarkan arahan untuk menutup ruang tersebut dan menyuruh pegawai istana untuk menggantikannya dengan ruang yang biasa dengan 2 kursi kayu. Walaupun  nampak sederhana tetapi terlihat menakjubkan. 
3. Di banyak kesempatan, beliau dikenali sebagai seorang yang suka berjenaka dengan petugas kebersihan di sekitar rumah dan pejabat presidennya.

4. Di bawah kepimpinannya, ketika beliau meminta menteri-menterinya untuk datang kepadanya dan menteri-menteri tersebut akan menerima sebuah dokumen yang ditandatangani yang mempunyai arahan-arahan darinya, arahan tersebut terutama sekali menekankan para menteri-menterinya untuk hidup secara sederhana dan disebutkan bahawa segala rekod peribadi mahupun ahli keluarga terdekat mereka akan diawasi, sehingga pada saat menteri-menteri tersebut keluar dari pejabatnya, mereka keluar dengan kepala menegak.

5. Langkah pertama beliau ketika itu ialah mengumumkan kekayaan dan harta benda beliau yang terdiri dari Peugeot 504 tahun 1977, sebuah rumah sederhana warisan ayahnya 40 tahun yang lalu di sebuah daerah di Teheran. Rekod banknya mempunyai baki paling minimum, dan satu-satunya wang yang masuk adalah gaji bulanannya.

6. Gajinya sebagai pensyarah di sebuah universiti hanya senilai US$ 250 (RM 750).

7. Ahmadinejad masih tinggal di rumah warisan ayahnya. Hanya itulah yang dimiliki oleh seorang presiden dari negara yang penting, baik secara strategik, ekonomi, politik, pertahanan dan pengeluaran minyak. Bahkan beliau juga dikatakan tidak mengambil gajinya, alasan beliau adalah semua kesejahteraan adalah milik negara dan beliau bertugas untuk menjaganya.

8. Satu perkara yang membuatkan para staf di pejabat presiden kagum adalah beg yang selalu dibawa oleh beliau setiap hari selalu berisikan sarapan; roti atau roti keju yang disiapkan oleh isterinya dan beliau juga menghentikan kebiasaan menyediakan makanan yang dikhususkan untuk presiden.
9. Hal lain yang beliau ubah ialah Penggunaan Jet Terbang Presiden, beliau mengubahnya menjadi pesawat kargo sehingga dapat menjimatkan duit cukai yang dibayar rakyat dan untuk dirinya,
beliau hanya meminta untuk terbang dengan pesawat terbang biasa dengan kelas ekonomi.

10. Beliau kerap mengadakan pertemuan dengan menteri-menterinya untuk mendapatkan info tentang kegiatan dan aktiviti yang telah dilakukan, dan beliau memansuhkan protokol istana sehingga menteri-menterinya dapat masuk terus ke pejabatnya tanpa sebarang halangan.
Beliau juga menghentikan kebiasaan upacara-upacara seperti karpet merah, sesi foto, atau penerbitan peribadi, atau hal-hal seperti itu ketika berkunjung di berbagai tempat di negaranya.

11. Sekiranya perlu menginap di hotel, beliau meminta diberikan bilik tanpa tempat tidur yang tidak terlalu besar kerana beliau tidak suka tidur di atas katil, tetapi lebih suka tidur di lantai beralaskan karpet dan selimut.


Apakah perilaku tersebut merendahkan kedudukan presiden? Presiden Iran tidur di ruang tamu rumahnya sesudah lepas dari pengawal-pengawalnya yang selalu mengikut kemanapun beliau pergi.
Menurut akhbar Wifaq, gambar-gambar yang diambil oleh adiknya tersebut, kemudian dipaparkan oleh media masa di seluruh dunia, termasuk Amerika.



12. Sepanjang solat berjemaah, anda dapat melihat bahawa beliau tidak duduk di saf paling depan


13. Ketika suara azan berkumandang, beliau akan terus mengerjakan solat di manapun beliau berada meskipun hanya beralaskan karpet biasa.
14. Majlis perkahwinan anak lelaki beliau hanya berlangsung dalam keadaan yang amat sederhana, bahkan majlis itu tidak ubah seperti perkahwinan kaum Buruh sahaja. Berikut adalah gambar-gambar majlis perkahwinan seorang anak presiden.


Tetamu hanya dihidangkan buah-buahan dan minuman

   

Sumber : Kodet Guide

Saya saje nak share ini pada semua
sebab merasakan bahawa nilai kepimpinan yang macam ni dah lama hilang
dalam diri pemimpin2 kita sekarang

Malaysia pun ada seorang yang macam ini jugak
Tuan Guru Nik Aziz
Kagum dengan peribadi pemimpin mcm ni.. kan bagus kalau semua
mencontohi nilai kepimpinan yang di tunjukkan oleh ulama kita kan..?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...