Red Riding Hood


"Grandma, your eyes looks so big...."
"Grandma, why your ears too big?"
 "What big teeth you have, Grandma"

Kalau baca old fables dulu, ingat lagi kan kata2 ni..
Little red riding hod sebut masa dia lawat nenek dia yang duduk dalam hutan
sebelum dia diselamatkan oleh si pemotong kayu

oke, tu cite klasik..
Now, its turn into a movie..
Well, actually, i'm just come back from watch this movie with all my frens.


Jalan ceritanya dah dikembangkan sedikit berbanding cerita lama dulu
tapi, element yang masih dikekalkan seperti gadis berjubah merah,
si pemotong kayu dan nenek
Tapi diubah sedikit, macam serigala tu adalah serigala jadian,
and kisah percintaan.. Oke, saya memang suka bab cinta2 ni
tipulah kalau korang tak suka kan..


Sinopsis
Kisah seorang gadis, Valerie yang tinggal di perkampungan yang berdekatan dengan hutan misteri. Gadis ni mencintai seseorang yang bernama Peter, malangnya dia telah ditunangkan bersama seorang laki yang bernama Henry (nak bgtau kat sini, Peter lagi hensem ok). Kampung mereka ni memang dah lama di ganggu oleh serigala jadian cuma selama ni, mereka korbankan ternakan mereka kepada serigala tu. Malangnya, pada suatu hari serigala tu telah menyerang dan membunuh seorang gadis yang juga merupakan kakak pada Valerie. Saat tu la bermulanya serangan serigala tu kat kampung tu yang kebetulan plak pada waktu tu, sedang mengalami bulan merah .


sesuatu yang tak disangka2 kan rupanya org yang dia sayang adalah serigala jadian tu
Mmg suspen sebab salah teka je sape serigala tu

oke, sampai ni je
Well, i'm not a story teller..ayat lak macam nak skema kan
 kalau nak tau, korang pegila tonton cerita ni..mmg tak rugi..hihi


Peter..!! mula2 tgk muka dia kat screen dah membuatkan saya
terjerit.. Hensemm kan..



hensem..melting... huhuhu

4 star out of 5
****


Jamu

Jamu..?
awk pernah jumpa jamu tak? pernah makan jamu?
Ye, saya cakap pasal JAMU la sayang..
hmm dunno why, tiba2 rasa macam tertarik nak tau pasal ubatan 
tradisional yang datang dari Indonesia ni.


Jamu sudah dikenal sudah berabad-abad di Indonesia yang mana pertama kali jamu dikenal dalam lingkungan Istana atau keraton yaitu Kesultanan di Djogjakarta dan Kasunanan di Surakarta.

oke, Jamu mmg femes dalam kalangan masyarakat Jawa
Jamu dan sang gadis sekarang ni amat jauh ibarat Johor dan Perlis..
Well, tak la jauh sangat. Cuma nak habaq je.. Sang gadis dan jamu macam tiada hubungan yang mesra. Sedangkan pada zaman dahulu kala,
jamu dan wanita tak boleh dipisahkan. Yela, kena la jaga kecantikan dalaman juga Itu kata org dulu2 la. Supaya nnti bila dah tua, tak la longgar sana sini

So, I wonder la..
Should I try this or not? I mean, JAMU...
When I asked my mom, she said that its not good for girl, nanti panas dalam.. Eh???!!

but then,a few years ago, why she asked me to take Jamu for inner beauty?

lol, i'm getting confused here!!
please tell me..jgn kedekut..



Young Entrepreneur's Day


Assalamualaikum awak... Hai.

Jumaat lepas, UiTM Pulau Pinang telah mengadakan Young Entrepreneur's Day untuk semua pelajar. Bagi fakulti Civil Engineering, semua pelajar semester 6 diwajibkan untuk menyertai aktiviti yang sihat ini bg menjana markah untuk subjek ETR300. Wajib ye.. Tapi bukan Civil je.. Ada jugak student dari course lain, cuma dorang tak wajib macam kami. huhu... sebab kami akan dikira markah untuk Final Exam sekali. Urghhh ni namanya terpaksa dalam rela untuk berniaga..huhuhu

Ok, group kami menjual handmade tote bag..

Hahaha, kami tak jual pun. Semua yang ada hanyalah untuk display and untuk presentation je. Takde pun untuk di jual. Hahaha.. pinjam beg org yg cantik-cantik.. lepas tu display. Teruk betul. Sebab tak suka la buat biz. hahaha. Errr gambar kami kat dewan takde sebab kami balik awal.. hehe

Jom layan gambar company student Civil :-
Otaku Entreprise


Dorang ni buat bisnes macam bukak kedai yang orang boleh sewa buku-buku komik. Tapi dalam kedai tu ada kafe yang menjual shushi and macam2 makanan especially makanan Jepun. Mostly, bisnes dorg ni dapat ilham dari Jepun kot. Tapi I suka.. sebab, macam kat Jepun, ada kedai buku, boleh baca free, boleh beli, boleh sewa.. Tapi, ada cafe. Nice.. !!

Harmpest Entreprise

Cute kan nama company dorang. Hampeh. Eh tak, Harmpest.. hehehe. Company ni mmg cute sebab dorang punya bisnes ada service untuk menghalau serangga kat rumah kot. Siap bawak segala binatang lagi, mcm lembu, kambing, ayam and itik. Teettt tu tipu je. Padahal dorg bawak hamster, lipas and KATAK.. owh i hate frog so much. Geli...

Semerah Inai Ent.

Yang ni kalau sape2 yang agak2 nak kahwin leh la korg dapatkan service kt dorg ni. Sebab dorg buat service pasal pengantin. Siap ada pelamin and barang2 hantaran lagi. Macam mana la dorg leh dapat idea pasal kahwin ni. Creative.

Dalisz Ent.

Haha..suka group ni sebab kalau dorg betul2 la buat bisnes ni, saya akan sokong bisnes dorang 100% sebab group dorang ni buat perkhidmatan DOBI..So, memandangkan I memang jenis yang malas nak basuh baju..teet.. boleh la hantar. hehe

Yang Momor Ent.

Bisnes dorg best.. sebab dorang jual bergedil bermacam2 perasa. Ada perasa ayam, cheese, daging and spicy. Sedap.. dan saya paling suka mintak makanan dorang sebab saya kan org jawa.. Wait, bergedil dari Jawa kan?huhu. laku tu..siap ada yang beli. Even lecturer pun datang beli tau

Wonder's Puff Ent.
Call them makcik karipap sebab karipap yang dorg jual besar2 and sedap. Dah la siap potong2 kan karipap tu lagi untuk org rasa.. Sedapnye makcik...!! Saya suka..!

Last but not least, bisnes ni yang saya rasa paling laku masa hari tu. 
Jual ice cream cup. Dalam tu ada letak potongan roti yang dipotong kecik2 pastu ada chocolate rice and letak coklat cair atas nye. Mmg sedap kan. Siap bawak lori masuk dewan lagi. Owh, ni jela bisnes dak hotel yang saya sempat tangkap sebab masa tu tergopoh nak lunch.


Kesian kat budak kelas saya sendiri yang tak sempat nak amik gambar sebab masa tengah merayau nak amik gambar tu, kebanyakan nya tengah present pasal bisnes masing2 dekat panel. Ada yang buat bisnes jual perabot, bisnes sewa kereta, tapai and macam2 la. And masa ni, saya nampak bisnes jual makanan yang paling laku.

Tak pasti la macam mana dah habis belajar nanti. InsyaAllah, akan buat bisnes juga. Well, masa ni terfikir.. bagus sebenarnya sistem belajar UiTM.. Setiap course wajib belajar Entrepreneur.. Wajib ye.!! Belajar macam mana nak buat paperwork untuk pinjam modal kat bank, present kepada pembekal dan pemodal, macam mana nak bukak franchise (eh tak..hehehe.. berangan dah bukak Mekdi pulak)..dan macam mana nak handle kos dalam perniagaan (serba serbi la)..

Bila difikir balik.. mana ada bisnes yang takde modal dan tak buat jual beli sama ada jual beli product atau jual beli servis.kan??? 

Tahniah UiTM.. ! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...