Jadilah Pengguna Bijak

by - Monday, August 08, 2011


Kenaikan harga barang yang mendadak telah memaksa rakyat Malaysia 
untuk menjadi seorang pengguna dan pembeli yang berhati-hati
berhati-hati bukan dengan erti kata kedekut
Tetapi dengan bermaksud

" Hei, beli barang tu, tgk pada harga dan kualiti.. Nanti terlebih belanja pula"

terutamanya apabila kedudukan barang dan harga di shelf tag tak sama

begitu lah yang saya maksudkan..
***
ehem..sekarang mari kita belajar cara-cara untuk menjadi pengguna yang bijak supaya anda tidak tertipu

1. Barcode
mula-mula, sewaktu memilih barang dan harga barang,  lihat pada barcode di belakang barang dan juga di shelf tag. begini caranya:


sila lihat pada nombor keempat terakhir
0128

selalunya, barcode pada barang akan sama dengan barcode pada shelf tag. So, pastikan nombor keempat terakhir barang yang awak-awak pilih sama dengan barcode di shelf tag. Apabila sama, boleh lah awak-awak semua jerit
"Yesss!! I did it"

2. Bertanya pada pembantu jualan
Bukan nak suruh awak-awak semua menggatal tetapi dalam hal ini, semua kene keluarkan peribahasa Malu bertanya sesat jalan didalam hati.
T__T

kadang kala, tak semua barang ada meletakkan tanda harga, yang di shelf pula, mungkin adalah harga lama, jadi untuk kepastian awak-awak semua, bertanya lah pada mereka..


3. Scan pada scanner machine
masa zaman batak-batak dulu, suka main scan barang pada binatang ni..
memang batak kan.. konon-konon nak tau harga,
tapi dah dewasa ni, mesin ni lah yang akan dicari apabila mencapai tahap 
kesulitan mengetahui harga.


pesanan penaja : gunakan ia dengan cara yang betul T_T. paham tak??

****

banyak perkara sebenarnya yang membuatkan kita sendiri tak perasan tentang harga barang yang kita beli
kadang kala, lepas bayar je barang,
resit akan di buang begitu saja..
sampaikan tak perasan tentang harga-harga yang mungkin tak sama apabila di scan
saya belajar ini daripada customer cina
*mostly, mereka akan mengamalkan cara ni*

selepas bayar, check semula harga-harga yang awak-awak telah bayar,
bersama jumlah wang dan baki yang anda terima
sebab cashier juga adalah manusia, 
mana tahu, mereka silap memberi baki wang atau terscan barang tu 2 kali
remark bende ni ok..
awak-awak adalah pengguna..

so long, farewell.........


You May Also Like

5 comments

  1. baeklah! saya akan jadi pengguna yang bijak! thanks dear :)

    http://irsyanim.blogspot.com/2011/08/kelebihan-meminum-susu.html

    ReplyDelete
  2. bile kaki shopping dah bagi tips, org yg baca senyum je.. hehehe..

    betul la kan.. mostly pengguna malay la, bile dah byr dapat balance terus je simpan duit tu tak kire2 lagi,, resit blum sampai umah dah hilg dah.. keh3.. hep yg lain jgn terasa.. sy ckp psl diri sendiri ni.. :P

    ReplyDelete
  3. agree... zaman skrg ni kte kne la byk berjimat n this is 1 of the way...

    latest entry Adab-adab di Bazar Ramadhan & Bila Perempuan KENCING BERDIRI

    ReplyDelete
  4. 6017 ke 6071???ha slah dc2..:p

    nice entry...nk jadi pngguna yg bjak ah

    ReplyDelete