Pantang Larang Mengandung (trimester ke-3)


hari : khamis
topik : pregnant

kenapa topik ni??

well, actually rasa excited tau bila baca blog Mak Bed tentang life dia yang sedang menunggu hari bersalin.. siyesly, everytime saya baca rasa macam

"Wow, seronoknya bila mengandung sebab kita boleh rasa mcm2 kan"

as for example,
boleh bermanja dengan suami kita
boleh makan yang macam2 yang selama ni tak pernah pun rasa nak makan
rasa pergerakan baby dalam perut
dan macam2 lagi la kan..
ni la nikmat yang Tuhan beri pada ibu2 semua

can u imagine,
masa pregnant, macam2 yang bakal ibu akan lalui macam Mak Bed yang sebelum ni pernah dimasukkan ke hospital sebab kekurangan air ketumban
Oh, tak lupa juga ibu kesayangan saya sendiri yang masa beliau
mengandung dulu, sering kali rasa nak pitam sebab doktor kata tekanan darah rendah
merbahaya kan.. nak bawa 1 nyawa hidup di muka bumi ni banyak cubaan dan rintangan
Tu belum kira tentang sakitnya masa bersalin

Mak cakap, 
" nnti doktor akan gunting cikit akak punya sebab nak keluarkan baby.hehehe"
"siyes ke mak... tak sakit ke?"
"sakit la..tapi tak rasa sebab sakit bersalin tu Tuhan je yang tau macam mana"
"takutnya nak bersalin"
"kenapa pulak? bila akak nampak anak akak lahir semua sakit tu hilang tau"

tak tau la part gunting tu betul ke tak..huhu T_T

nah.. amik ni.. ada cikit info sewaktu pregnant


PERKARA-PERKARA YANG IBU TAK MAMPU DAN TAK BOLEH BUAT BILA MENGANDUNG di sekitar trimester ke tiga.
  • Duduk silang kaki macam model. 
  • Duduk kepit bertemu lutut. 
  • Jalan sopan-santun macam zaman anak dara dulu. Tengok wanita sarat hamil berjalan memang tak dapat tidak korang akan terasa sungguh simpati sampai geleng-geleng kepala.
  • Tunduk untuk ambil barang yang jatuh. KAlau nampak keadaan macam ni, korang tolonglah amik benda jatuh tu kat dia. Kesian. 
  • Pakai seluar sambil berdiri. Memang tak buleh!
  • Jalan laju-laju ataupun lari. Sebab bila dia cuba berbuat demikian, dia akan jalan sambil pegang bawah ari-ari dia. Tapi still nampak comel gak walaupun agak tak senonoh. 
  • Berdiri statik lebih dari 10 minit.
  • Tidur telentang. Kalau nak telentang jugak, bantal kena tinggi. Kalau tak, dia akan tidur sambil berdengkur atau pun keluar bunyi-bunyi yang pelik. Takpun, dia pitam terus. Bila ibu yang sarat hamil tido terlentang, kandungannya akan menekan sistem pernafasan si ibu. Jadi, kalau jadi cemtu, sila kejutkan dia suruh dia tukar posisi. Tak baik untuk ibu dan bayi. 
  • Bila dah masuk minggu-minggu terakhir bersalin, si ibu lebih suka pakai kain batik je ke mana pun hatta gi pasar malam. 
  • Duduk lama-lama. Kaki buleh jadi bengkak macam BArney kaler purple tuh. 
sumber dari blog mak bed..

lagi satu kan, yang saya betul2 perasan
bila seseorang tu pregnant kan,
wajah dia berseri2 sgt..
nmpak comel je walaupun org kata masa mengandung berat akan bertambah

Tak kisah la.. yang penting comel.. haha




17 comments:

  1. member siti nurse... dia cakap, kalo time bersalin kalo doktor tak cakap teran, jgn teran... nati terbukak lagi besar... haish....
    *ngeri*

    hehehe... cepat lak kawen miera~

    ReplyDelete
  2. member siti nurse... dia cakap, kalo time bersalin kalo doktor tak cakap teran, jgn teran... nati terbukak lagi besar... haish....
    *ngeri*

    hehehe... cepat lak kawen miera~

    ReplyDelete
  3. being pregnant is the best experience among all experience we women ever wished for. sebab tu kalau ada wanita yang disahkan takleh pregnant, tu memang satu dugaan terbesar. anyway, thanks sebab feymeskan blog makbed. hehehehe...

    ReplyDelete
  4. teringatkan mak saya lahirkan saya dulu..saya sayang mak saya..

    SEGMEN PALING SIMPLE: BAGI SAYA SATU AYAT...

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. bilo ang nak mengadung plak babe??:P

    ReplyDelete
  7. sakit bersalin sekejap jer...lepas dah jahit semua mcm tak percaya kita berjaya harungi sakit tu...

    lepas tengok bb, korang akan lupa sakit tu...terus hilang...

    ReplyDelete
  8. part gunting tu memang betul... :)

    ReplyDelete
  9. nak ade anak sendiri, tp takot nk beranak. bole? hehe ;DD

    ReplyDelete
  10. err,, zai kene bace jugak eh pasal mengandung kak miera? huhu

    ReplyDelete
  11. naz & prince duyong : muda lagi la..laki pun xde cmne nk ngandung

    makbeb : thanks.. hihi

    cik puan zura : cam xsabar lak miera nak ada baby..hihi

    ReplyDelete
  12. gades : kene amik anak angkat la. tp rugi la.. mengandung tu best.. hihi

    aimi : nk ke???? amboi..

    zai : mstilah.. info..info..

    ReplyDelete
  13. kawen cepat bley dapat anak cepat...huhuhu

    ReplyDelete
  14. Bg yg pertama kali mmg perlu bersediakan :)

    ReplyDelete
  15. wa... lepas ni kne menyayangi semua wanita mengandung pun adoy!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...